Първанов и сие остават в БСП, но снеха доверието от тях | webcafe.bg
newscafe

Първанов и сие в БСП - чужди сред свои

Webcafe.bg
01.02.2014, 14:56 (обновена 01.02.2014, 22:50)
БСП

Двама лидери, една партия

Както предположихме, БСП няма да посмее да изключи разколниците от АБВ. Вместо това Националният съвет сне политическото доверие от Георги Първанов, Румен Петков и още 11 представителите на БСП, които симпатизират на АБВ, без обаче да ги изключи. Реалната санкция е, че те няма да могат да заемат ръководни длъжности или да се кандидатират за изборни от името на социалистите.

"Работехме за единна листа на левицата и това, което се случи с АБВ зад гърба на партията обслужва нашия политически опонент и затруднява нашата политическа задача, която си поставихме. Няма да постигнат този резултат, който очакват - в това съм убеден, но пречат на нас", коментира Сергей Станишев след заседанието на партийния форум. Според него свалянето на доверието е много по-тежка морална оценка, отколкото актът на изключване.

Вече не им вярват

Останалите санкционирани, наред с Първанов и Петков, са: Анатоли Младенов, Бойка Арабаджиева, Владимир Калчев,  Дилян Енкин, бившият кмет на Стара Загора и министър на здравеопазването Евгени Желев, Емил Константинов, Крум Милетиев, Людмил Веселинов, кметицата на Перник Росица Янакиева (посочена от Станишев като единствената осмелила се да се изправи пред колегите си), Светлин Николов, Трифон Митев.

Решението е взето от 125 души, гласували "за". Двама души са се въздържали, а трима са били против. Сред тях са Кирил Добрев и Светлана Шаренкова. Георги Кадиев и Весела Лечева са се въздържали.

Кадиев описа пред bTV ситуацията като развод, където Сергей Станишев и Георги Първанов са родителите, а БСП - детето. Според него е трябвало хората от АБВ да присъстват на националния съвет, за да се защитят.

В изявление АБВ отговори, че движението не се бори за доверието на Станишев и екипа му, а на гражданите на България.

"Ние отдавна сме свалили доверието си от ръководството на „Позитано" 20, така че изпреварващо сме решили този въпрос и сме дали своя отговор. Недоверието ни към ръководството на партията се дължи на няколко основни причини - ръководството предаде нашите ангажименти към избирателите, подмени с действията си техният вот и превърна социалистическата партия в изпълнител на решения, които се вземат другаде, като така я постави в тежка зависимост", се казва в позицията.

Oще: бсп  георги първанов  пленум  румен петков  сергей станишев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.