Брюксел ще внася безмитно вино от Молдова | webcafe.bg
newscafe

Брюксел ще внася вино без мита от Молдова

Webcafe.bg
11.12.2013, 12:55 (обновена 11.12.2013, 14:45)
Електронна елха в Брюксел

Снимка: © brussels.be

Брюксел се опитва да компенсира Молдова заради наложените от Русия търговски санкции

Европейският съюз (ЕС) ще внася безмитно вино от Молдова, след като членовете на Европейския парламент приеха предложението. Според тях това ще помогне за компенсирането на загубите на Молдова след неотдавна наложената от Русия забрана за внос на молдовски вина, съобщиха от пресслужбата на Европарламента.

Вината от Молдова имат дял от 10% на руския пазар. За първи път молдовските вина бяха забранени в Русия през 2006-2007 г., когато 60 на сто от винения експорт на Молдова отиваше за руския пазар. Сега, когато производителите намериха и други пазари, този дял в експорта спадна на 29%. До момента обаче ембаргото струва на Молдова $6 млн., писа наскоро Economist.

Споразумението за асоцииране между ЕС и Молдова, парафирано на срещата на върха за Източното партньорство в литовската столица Вилнюс на 29 ноември, предвижда мерки за установяване на зона за свободна търговия между ЕС и Молдова.

"Вотът изпраща силен сигнал на политическа подкрепа за европейския избор на Молдова. Непосредствената либерализация на вноса на молдовски вина в ЕС показва нашата политическа воля да отговорим на необоснования и произволен натиск, упражняван от Русия върху нашите източни партньори", заяви докладчикът Юлиу Винклер (ЕНП, Румъния), след одобрението на решението в пленарна зала.

"Мерките, подкрепени днес, ще помогнат на молдовските производители на вино да преодолеят трудната ситуация, причинена от руската забрана. Тясното сътрудничество между институциите на ЕС позволи тази бърза реакция", заяви румънският евродепутат.

Депутатите изменят първоначалното предложение, за да гарантират, че мерките могат да влязат в сила още от 1 януари 2014 г.

Русия забрани вноса на вина и спиртни напитки от Молдова през септември тази година, като се позова на загриженост за качеството. Въпреки това се смята, че забраната е политически мотивирана и е предназначени да обезкуражи Молдова от засилване на политическите и икономическите връзки с ЕС.

Споразумението за асоцииране между ЕС и Молдова, включително в областта на свободната търговия, беше парафирано на срещата на върха на Източното партньорство във Вилнюс. Споразумението за зоната за свободна търговия предвижда пълна либерализация на търговията с вино с Молдова. То обаче ще влезе цялостно в сила едва от началото на 2015 г., когато всички процедури бъдат завършени. По тази причина европарламентът ускори действията за облекчаване на износа на молдовско вино.

Oще: вино  ес  молдова  санкции  украйна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани