Наши изселници се канят да съдят България в Страсбург | webcafe.bg
newscafe

Наши изселници се канят да съдят България в Страсбург

Любен Обретенов, в. Сега
20.06.2012, 08:48 (обновена 20.06.2012, 09:07)
страсбург, съд, права на човека

Задава се лавина от дела срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Изселнически организации ще заведат дело срещу България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, ако държавата не изпълни исканията им.

Те настояват да бъдат реабилитирани за нарушаването на човешките им права по време на възродителния процес, обясни шефът на "Федерация Справедливост - България" Сезгин Мюмюн пред "Сега". Федерацията подписа вчера споразумение с изселническата организация "Федерация Румели Балкан" в Истанбул. Предстои да бъдат парафирани подобни споразумения и с други изселнически формации и да се подготви иск за обезщетения срещу България.

В съответствие с приетата от парламента на 11 януари 2012 г. декларация, осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани, организациите ще поискат институциите да изплатят обезщетения на техните членове, които са били подложени на тормоз и насилие по време на комунистическия режим. Сред основните искания е българските власти да заличат от регистрите на ГРАО всички български, руски или други имена, които са били насилствено дадени и наложени по време на възродителния процес.

"Вече сме се обърнали с подобни искания към премиера, президента, правосъдното министерство, регионалното министерство и др.", каза Мюмюн. Той заяви, че организациите ще изчакат до септември и ако дотогава няма реакция от страна на държавата, ще се обърнат към Страсбург. Ако тръгнат по този път обаче, жалбата им ще бъде отхвърлена като недопустима, коментираха юристи.

Всяко оплакване в Страсбург трябва да бъде предшествано от изчерпване на възможностите на националната съдебна система, а както личи от изявлението на Мюмюн, исканията досега са били адресирани до политическата и изпълнителната власт, а не до съдилищата. "Сбъркали са адреса", каза пред "Сега" специалист по делата в Европейския съд за правата на човека.

В началото на месеца парламентът отхвърли искането на "Атака" да бъде отменена декларацията, с която бе заклеймен възродителният процес. Националистите получиха подкрепа единствено от БСП. По време на дебатите лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че тази декларация е лепнала на България петното за провеждан геноцид, а според Янаки Стоилов (БСП) документът носи допълнителни негативи за страната. В декларацията се казва, че прогонването на над 360 хил. български граждани от турски произход през 1989 г. е етническо прочистване.

http://www.segabg.com

Oще: българия  възродителен процес  декларация  изселници  имена  обезщетения  парламент  турция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

22 Bobby_gBG | 21.06.201207:55

А най-яркото доказателство, че тази "екскурзия" не е била "етническо прочистване" е факта, че всички тези хора бяха приети обратно в България. ДА!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

21 янаки | 21.06.201201:03

Като прочете човек постовете 19/20 му става ясно, що за индивиди са симпантизантите на "атака" и защо са един файтон хора!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2012, 17:33

20 DvUcEvKaTa | 20.06.201222:47

Хубаво ги е бил наритал Живков не са смеели да пръднат а сега червеите пак започнали да надигат глава.Бедни и глупави селски идиоти.Освен тютюн да гледат по БГ селата за друго не стават.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2012, 17:33

19 DvUcEvKaTa | 20.06.201222:44

Все повече се убеждавам, че Волен е прав и се замислям да гласувам за него. А турските шебеци ще получат самое дин голям к.. от България както винаги. На предишното преброяване половин милион, а на следващото 200 хиляди да са и да се махат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

18 иван | 20.06.201222:40

„такива са били правилата, без да коментираме добри или лоши са били”.

Правилата бяха такива:

Задължителна смяна на личното, бащиното и фамилното име.
На практика , за да се изпълни това правило, в почти всички случаи се налагаше да бъдат сменени и имената на мъртви вече хора. Наложи се да се унищожат всички налични лични документи и да се издадат нови, когато беше възможно това, за медицинските картони беше невъзможно затова им издадоха нови, празни, с всички последствия.

Съгласно указанията от това време, тези хора, говоря за етническите турци, не бяха турци, а българи, приели исляма. Което означаваше, че те трябваще да променят своето самосъзнание, за принадлежност към нация и да се осъзнаят като българи. Не насилствено, а принудително. Ако има разлика между тези две понятия.

Но имаше корави глави, които една такава дреболия, ги накара да се изселят в Турция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

17 Rodrigo Diaz de Vivar | 20.06.201219:23

Нормално, такива са били правилата, без да коментираме добри или лоши са били.
Имало е официална, нормативна забрана да се носят шалвари от жените и такета от мъжете. Шапка носена със съвсем малки изключения само от българските мюсулмани. Християните са носели каскети.
Така че, вътрешни войски са си вършели работата, контролирали са разпоредбата.

Отделно от това, спорен е въпроса за връзката между смяната на имената и изселването на част от българските мюсулмани.
Все пак между двете събитя има малко повече от четири години без да има никакви сблъсъци или демонстрации.
На 29 Май 1989 г. Тодор Живков призовава Турция да отвори границата си за ЖЕЛАЕЩИТЕ да се преселят български мюсулмани и на 3 Юни 1989 Турция го прави.
Преселението трае през цялото лято, а не за един или два дена, което хипотетично изключва принуда от българските власти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

16 pepe | 20.06.201219:18

Не знам колко насилствени бяха нещата тогава и кой се е махнал доброволно а кой насила, по това време бях доста млад.
Това, за което си давам сметка обаче е, че с тогавашните си действия българското правителство даде ясно да се разбере, че няма да позволи ислямизация на България.
Мисля, че много от изселниците се преселиха в по-проспериращата по това време Турция, със смътната идея, че като отидат там и ще получат всеки по една кокошка снасяща златни яйца, а смяната на имената използваха като повод да търсят политическо убежище и да покажат какви жертви са и съответно пак с надеждата някой по тоя случай да им даде златни кокошчици. Както обикновено това не се случи, наместо това ги изпратиха по най-изостаналите райони /те не че и тука не живееха в такива много от тях/, да се оправят както могат и някои се оказаха в по-лошо положение, отколкото бяха тук. Затова и някой се върнаха, но не всеки можеше да се върне след като толкова е викал какви злини му е сторила България.
Имаше и такива, които си смениха имената доброволно и го използваха зада се интегрират като български граждани /макар че мисля, че не всички си го признават/.
Но това са мои наблюдения отстрани и аз не мога да знам със сигурност какво наистина им се е случило на хората, и съответно моето мнение не може да има голяма тежест.
От гледна точка на държавността обаче, както казах, мисля, че това беше ясна заявка, че няма да се допусне ислямизация в България и според мен обърка сметките на разни хора по на югоизток. Иначе можехме да станем част от една добре заформена ислямска ос през Балканите от Босфора до Албания.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

15 иван | 20.06.201218:59

Вместо коментар, ще ви разкажа една истинска история от онова време, малко преди „голямата екскурзия”. Мой приятел от Русе го командироват в Кърджали. Той се харесваше с таке и през зимата ходеше с таке.

Среща го там патрул от Вътрешни войски, спира го и го пита:
„Ти защо си с таке?”
„Ами, за да не ми е студено на главата!
Единият от патрула го подпира яко в корема.
„Я си дай паспорта!”

Патрулиращите са изненадани:

„Ама ти си българин!”
„Да!”
„Ами тогава, защо си с таке?”
„Нали ви казах, да не ми е студено на главата!”
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

14 Dimitar Stamboliyski | 20.06.201218:14

Да, разлика в нюанса Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

13 Rodrigo Diaz de Vivar | 20.06.201217:01

Митко, уважавам мнението ти, но ... "прочистване" на определена територия е понятие доста близко до физическо унищожение.
А такова не е имало. Нито физическо, нито е имало икономически натиск. Нито е имало инициативи и действия за промяна на религията.
Имало е единствено промяна на имената. И задължение да използваш на обществени места български език.
Подчертавам, на ОБЩЕСТВЕНИ.
Което е доста далеч от "трагедията", която в момента се приписва на гърба на тогавашните управляващи. Че се стига и до понятието "геноцид", което е абсолютно неприложимо. По който и да е Закон.
Респективно ... за какви компенсации иде реч?
За какво да ги компенсираме?
За променените имена?
Решението да напуснат страната беше тяхно.
Наивността им да смятат, че ще идва българската армия за да ги коли и изнасилва е техен проблем, не наш.
Да, сигурно е имало ексцесии [прилагане на полицейска сила, не гавра], но те не са самоцелни и систематични, а инцидентни, в резултат на определени действия против правилата.
На зло куче, зъл прът.
Както времето показа, граждани с турски етнос останаха достатъчно, както и останаха достатъчно заможни. Никой не ги е ограбвал, клал или изнасилвал.

Друг е въпроса дали в Турция нямаше да се чувстват по-добре, и че сбъркаха като останаха, в чисто социален аспект, но това е друга тема.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани