ГЕРБ и ДПС поискаха отлагане на фалита на КТБ | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ и ДПС поискаха отлагане на фалита на КТБ

Webcafe.bg
29.10.2014, 18:44 (обновена 29.10.2014, 19:51)
Преговори между ГЕРБ и БСП

Снимка: © webcafe.bg

ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно за отпадне на автоматичното задължение за отнемане на лиценза на КТБ в 5-дневен срок след установяване на отрицателен капитал

Комисията по бюджет и финанси ще предложи на Народното събрание да се отмени автоматичното задължение на БНБ да отнеме лиценза на КТБ в петдневен срок, ако се установи, че собственият капитал на банката е отрицателна.

Това беше решено след четиричасово изслушване на ръководството на БНБ в заседанието на Комисията. Предложението беше подкрепено от депутатите от ГЕРБ и ДПС, а срещу него гласуваха представителите на "БСП Лява България" и Реформаторския блок.

Румен Гечев от БСП определи решението за отлагане на фалита като загуба на време, тъй като по думите му е "икономически несмислено да се очаква, че някой инвеститор би влял няколко милиарда, за да спаси няколко милиона".

Бюджетната комисия взе решение още да препоръча на Министерски съвет в съдействие с БНБ и Комисията за финансов надзор да изготвят предложения за промени на банковото законодателство с цел то да бъде синхронизирано с изискванията на Европейския съюз. Ще бъде предложено и решение, с което до 6 ноември да бъде приета промяна в закона за кредитните институции, с който да се разреши изплащането на гарантираните влогове от банки под специален надзор, дори той да е в сила.

Предложението на бюджетната комисия ще бъде обсъдено на заседанието на Народното събрание в петък, 31 октомври. Тогава се очаква да бъде готов и докладът на одиторите на КТБ, който да осчетоводи липсите в капитала на банката.

Игра на нерви

Решението беше взето след продължителен спор между председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ), управителя на БНБ Иван Искров и двама от подуправителите Димитър Костов и Калин Христов, в който Стоянова неколкократно изискваше да разбере дали БНБ препоръчва на Народното събрание да отложи във времето обявяването на фалит на КТБ, за да се потърси план за оздравяване на банката.

Представителите на БНБ обаче категорично отказаха да дадат позиция по искането на ГЕРБ под предлог, че не могат да поемат отговорност за политическо решение, каквото би било решението за отпускане на държавна помощ или отлагане на изплащането на гарантираните влогове.

Въпреки това Менда Стоянова предложи предварително изготвения проект за решение, с който освобождава БНБ от задължението да отнеме лиценза на банката в петдневен срок.

Колко струват двата сценария за КТБ?

Димитър Костов обяви, че ефектът върху икономиката от евентуалното обявяване на несъстоятелност на КТБ би бил по-малък от 0,5% от икономическия ръст на страната. Костов напомни, че в този случай необходимият публичен ресурс би бил около 1,5 млрд. лева, с които да се попълни Фондът за гарантиране на влоговете, чиито наличности не покриват сумата на защитените средства на клиенти от КТБ.

Подуправителят на БНБ пресметна, че решението за оздравяване на банката ще означава влагане на допълнителна сума от не по-малко от 6 млрд. лева - 4,2 млрд. за покриване на загубата в капитала на КТБ и още 2 млрд. лева за осигуряване на временна ликвидна подкрепа, която да гарантира, че при отваряне на банката тя няма да фалира заради масово изтегляне на депозити.

Изгубени в превода

Ръководителят на управление „Емисионно" в БНБ Калин Христов разкри, че потенциалните инвеститори от виенския фонд EPIC, Оманския фонд и дружеството на Атанас Бостанджиев Gemcorp са заявили категорично, че имат интерес да участват в рекапитализирането на КТБ, но с не повече от 50% от необходимата сума, като очакват останалите средства да бъдат осигурени с държавна помощ.

От диалога между депутатите и БНБ стана ясно, че липсва комуникация между централната банка и Министерството на финансите, което би трябвало да изготви план за предоставяне на държавна помощ и да го представи за одобрение пред Европейската комисия, за да може преговорите с инвеститорите да продължат напред.

Oще: бнб  ктб  министерство на финансите  фалит 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани