Рейтингът на Борисов на кантар | webcafe.bg
newscafe

Рейтингът на Борисов на кантар

Webcafe.bg
08.06.2011, 15:46 (обновена 08.06.2011, 16:36)
бойко борисов

Снимка: © Sophia Photo Agency

Строежът на магистрали продължава да бъде важен обществен приоритет, но "рязането на ленти" вече не прибавя автоматично проценти върху рейтинга на правителството

Личният рейтинг на премиера Бойко Борисов за пръв път бележи сериозен спад. Положителните оценки за него намаляват с 5 на сто (до 35%), а отрицателните бележат ръст от 6% (също до 35%).

Това става ясно от огласеното днес национално проучване на социологическата агенция „Алфа рисърч", проведено сред 1012 души. От агенцията припомниха, че три месеца след изборите през 2009 г. НЦИОМ измери рекордните 77% рейтинг за Борисов. Според социолозите се засилва поляризацията в личното отношение към Борисов.

Управляващата партия ГЕРБ продължава да губи подкрепа

Пет месеца преди местните и президентски избори недоволството спрямо правителството се е повишило до 41%, а подкрепата е спаднала до 19%. Според социолозите от "Алфа Рисърч" ГЕРБ не успява да преодолее оформилата се през последната година тенденция на постепенен спад в подкрепата си.

Най-критични към работата на правителството са хората с по-ниски доходи, възрастните и жителите на по-малките населени места. Забелязва се обаче и тенденция на увеличаване на негативните оценки сред частните собственици, хората със свободни професии и представителите на средната класа в областните центрове.

Данните на "Алфа Рисърч" показват, че ГЕРБ запазва електорално преимущество пред останалите политически сили, но все по-голяма става вероятността за оспорвани втори турове на местните и президентските избори.

"Потенциален ресурс на управляващата партия е запазващият се висок персонален рейтинг на няколко ключови фигури, свързани с ГЕРБ - Росен Плевнелиев, Кристалина Георгиева, някои кметове", смятат социолозите.

Фаворит за българите продължава да е министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев, който от няколко месеца изпреварва по рейтинг премиера.

Икономическият песимизъм става изключително висок

Изключително висок остава икономическият песимизъм както на макроравнище, така и в личен план. Спрямо декември се влошават оценките не само за актуалното състояние на страната и домакинствата, но и намаляват двойно очакванията за скорошно подобрение (от 38 на 19%).

Над 70% от гражданите не виждат икономическо оживление, 78% продължават да ограничават потреблението си, които са два важни фактора за продължаващо прокризисно поведение и страхове.

Рязането на ленти вече не прибавя проценти върху рейтинга

От социологическата агенция отбелязват още, че нараства радикализацията и поляризацията по теми, за които доскоро в общественото мнение имаше една доминираща позиция.

Относно строежа на АЕЦ "Белене", за който допреди няколко години имаше категорична подкрепа, днес общественото мнение е разколебано. 44% са убедени, че новата централа трябва да се построи, защото ползите от нея са повече от вредите, но 52% смятат, че тя не трябва да се изгражда, ако се окаже икономически неизгодна.

"Засега подкрепящите правителството в усилията му за изграждане на АЕЦ "Белене" са повече от критиците (51:43%), но последните постепенно увеличават влиянието си", гласи анализът на "Алфа Рисърч".

Строежът на магистрали продължава да бъде важен обществен приоритет, но "рязането на ленти" вече не прибавя автоматично проценти върху рейтинга на правителството.

Откриването на магистрала "Люлин" е оценено положително от 48% от хората, но 39% не му отдават особено значение, което е в рязък контраст с настроенията отпреди половин година.

Oще: бойко борисов  герб  неодобрение  проучване  рейтинг 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани