Списък с порно пирати изтече в Интернет | webcafe.bg
newscafe

Списък с порно пирати изтече в Интернет

Webcafe.bg
28.09.2010, 17:12 (обновена 29.09.2010, 13:25)
Джена Джеймисън

Списък с имената и адресите на над 5300 потребители на високоскоростен Интернет от британската компания Sky, както и заглавията на порнографските филми, които те са обвинени, че споделят, бе публикуван в Мрежата. Сред тях имаше и много филми на Джена Джеймисън

Личната информация на хиляди Интернет потребители, които се твърди, че незаконно са споделяли филми "за възрастни", изтече онлайн. Списък с имената и адресите на над 5300 потребители на високоскоростен Интернет от британската компания Sky, както и заглавията на порнографските филми, които те са обвинени, че споделят, бе публикуван в Мрежата в рамките на "едно от най-големите нарушения" на защитата на личната информация в Обединеното кралство.

Списъкът е съставен от юристите от компанията ACS:Law, които са се специализирали в проследяването на хора, заподозрени в пиратство на филми и музика.

Британският комисар по защита на информацията коментира, че ще разследва изтичането на информация и ще се свърже с представители на ACS:Law, за да установи как от фирмата са допуснали изтичането на информацията в публичното пространство.

Пред BBC той е коментирал, че е твърде възможно фирмата да бъде глобена заради публикуването на информацията с около половин милион британски лири. По думите на комисаря за защита на данните, той няма възможността да "прекрати дейността" на ACS:Law, но реално почти няма колебания по въпроса дали тя ще бъде санкционирана - заради сериозността на нарушението на законодателството.

Смята се, че хакери от онлайн форума 4chan, противопоставящи се на дейността на фирмата, целенасочено са се опитали да проникнат в базата данни на юридическата фирма, след което са пуснали онлайн откритата информация. Говорител на ACS: Law коментира, че фирмата е станала жертва на "престъпна" атака върху компютърните й системи.

От Интернет доставчика Sky са изразили на свой ред притеснения за съдържанието на публикуваната информация, заявявайки, че те са предоставили изисканите по съдебен ред от компанията сведения за потребителите в надеждно кодиран формат - така че изтичането на личната информация е станало в системите на самите ACS: Law.

В крайна сметка фирмата вече е обект на разследване за нивото на надеждност на съхранението на личните данни на британските граждани. Предстои проучване на адекватността на защитите, криптирането, наличието на защитна стена, обучението на екипа на ACS: Law и така нататък.

Изтеклата информация освен списъка с заподозрени в пиратство британци съдържа и над 1000 поверителни фирмени електронни писма, към едното от които е бил прикрепена Excel таблица с въпросния списък. След пробива данните са качени в известния торент сайт The Pirate Bay, където се споделят и в момента от стотици потребители.

ACS: Law бе критикувана в миналото заради твърденията, че погрешно е обвинила хора в незаконно споделяне и е изпращала заплашителни писма, изискващи компенсация от 500 британски лири от хора, заподозрени в пиратство. Според специалисти по сигурността от страна на ACS: Law е проявен "учебникарски пример" за злоупотреба с личната информация и разпространението й в некодиран вид - поради което е станало възможно публикуването на пълното му съдържание.

Атаката над базата данни на фирмата е последната от цяла поредица подобни действият от активисти, защитаващи пиратството. Миналата седмица други хакери временно свалиха от Интернет уебсайтовете на Асоциацията на кинопроизводителите в Америка (MPAA) и Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA).

Смята се, че незаконното споделяне носи загуби на филмовата и музикалната индустрия в размер над 1 млрд. лири годишно.

Oще: великобритания  интернет  лични данни  пирати  хакери 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.