Много изнасилвания, малко дела | webcafe.bg
newscafe

Много изнасилени, малко наказани

Webcafe.bg
23.11.2011, 10:16 (обновена 23.11.2011, 13:04)
жена, сянка

Снимка: © Getty Images

94 на сто от българските жени смятат, че в България мерките срещу сексуалните насилници не са достатъчно строги

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие, което го прави една от най-разпространените форми на сексуално насилие, съобщи БТА. Това показва проучване на "Алфа Рисърч" по повод 25 ноември - Световен ден за премахване на насилието срещу жените.

Изнасилване вкъщи

Според експертни оценки една от най-често срещаните форми на насилие у дома е изнасилването. Това е и един от ключовите фактори, поради които често жертвите на насилие у дома премълчават подобни случаи. Според изследването на "Алфа Рисърч" 4% от пълнолетните българки признават, че са били обект на изнасилване.

По данни на НСИ пълнолетните българки у нас са около 3 милиона, което означава, че между 100 и 120 хиляди са били обект на сексуално насилие. Между 8 и 10 на сто пък е скритият дял на жените, станали жертва на сексуално насилие. Повече от половината анкетирани, или 54 на сто, разпознават сексуалното насилие като изключително сериозен проблем, показва проучването на "Алфа Рисърч".

Според допитване на Евробарометър, над 90% от европейските граждани определят сексуалното насилие като много сериозен проблем, което означава, че в български условия е доста подценен.

Посегателството...

Жените в България свързват сексуалното насилие с формите на физическо посегателство - акт на физическо изнасилване или опит за изнасилване (близо 80 на сто), трафик на жени с цел сексуална експлоатация - 67 на сто и домашно насилие - 57 на сто.

Воайорството, ексхибиционизмът, порнографията, намеците за външността обаче се разпознават изключително слабо от българските жени като вид сексуално насилие, докато в ЕС тези форми на посегателство много точно са определени като насилие над личността.

Изследването показва също, че жертвите са ставали обект на сексуално насилие у дома - 55 на сто, на работното място - 48 на сто, на публично място - 57 на сто.

87 на сто от анкетираните смятат за необходимо институциите ни да бъдат по-пряко ангажирани с въвеждането на по-строги мерки срещу сексуалните насилници. Изключително ниско е доверието на българските жени към съдебната система - 27 на сто, а едва половината от анкетираните имат доверие в полицията - 48 на сто. 94 на сто от българските жени смятат, че причина за този проблем са и недостатъчно строгите мерки и наказания на сексуалните насилници.

Фактите оправдават тези нагласи, тъй като по данни на НСИ за 2010 г. у нас е имало 146 дела за изнасилване, като 90 от тях са завършили с осъдителни присъди, 45 - с условни и по 11 случая има оправдателни присъди. За блудство е имало 114 дела с 66 осъдени, за сводничество и отвличане за разврат - 45 дела с 23 осъдени. За трафик на хора с цел сексуално насилие има образувани 88 дела с 39 осъдени.

Най-малко са жертвите в Япония, най-много в Латинска Америка и Африка

Около 70 на сто от жените по света са изпитвали различни форми на физическо или сексуално насилие през някакъв период от живота си, показва проучване на СЗО. Този процент рязко варира в зависимост от степента на развитие на съответната държава - така например около 15 на сто от жените в Япония между 15-50 г. са ставали обект на някакво насилие, докато за страни като Етиопия и Перу този процент надхвърля 70.

В представителна извадка от доклад на СЗО се вижда, че за различните географски региони има и различни данни за официално регистрирани случаи на сексуално насилие за еднакъв изследван период (данните са от столиците или големите градове): Кайро - 1000 случая, Йоханесбург - 1006, Хараре - 1010, Буенос Айрес - 1000, Рио де Жанейро - 1500, Богота - 1000, Пекин - 2000, Бомбай - 1200, Джакарта - 1400, Тирана - 1200, Будапеща - 756, Вилнюс - 1000, Северен Лондон - 430 и др.

Oще: българия  българки  дела  жени  изнасилване  мерки  полиция  сексуално насилие  сзо  съд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

36 Bobby_gBG | 25.11.201110:10

lele male | 24.11.2011 13:56
т.е. и двамата сте прави Мисля, че не трябва да разяснявам, или трябва?
-------------------------------------
Почти. Аз съм прав, тя само частично.
Защо?
Защото това че нейната теза (че мъжете принципно не трябва да изнасилват, и жените не трябва да се налага да се обличат "невзрачно") е правилна не означава че и моята не е правилна - че в някои случаи човек трябва да се съобразява с "околната среда", но пък тя възприема двете неща като крайно несъвместими, както и яката ме обвинява за изнасилвач, насилник и т.н.

Ясно е че няма с такова фанатично отношение да се постигне някакво съгласие, нали...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2011, 18:39

35 bravo! | 24.11.201114:22

Всъщност аз не очаквам да реагираш като мислещ човек на коментарите ми де, ще продължиш да си повтаряш наизустените коментари независимо от това какво казвам аз, и каква е моята теза.
===========================================

Боби, Боби, Боби,

прекалено бързо се взе за инстанция, която да преценя кой е "мислещ човек" и кой не.
Нека като начало да се спрем на използваната от теб дума "наизустени". Би ли посочил откъде съм ги "наизустил"? Цитирай първоизточника, ако обичаш. И ако не можеш (защото няма да можеш - аз съм си източника), ще признаеш ли голословието си?
Сега нямам време да разисквам другите ти примитивни гледни точки, но и това ще дойде.
(Сигурен съм, че не можеш да ми отговориш по същество).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

34 lele male | 24.11.201113:56

Смее се Че бях права - права си бях...хихих... Ама вие /Мина и Боби/ пак не разчепкахте случая...
Има една мисъл на Уилям Текери: „Сееш мисъл и жънеш действие; сееш действие и жънеш навик; сееш навик и жънеш характер; сееш характер и жънеш съдба.” ...
т.е. и двамата сте прави Намига Мисля, че не трябва да разяснявам, или трябва? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

33 Bobby_gBG | 24.11.201107:58

Всъщност аз не очаквам да реагираш като мислещ човек на коментарите ми де, ще продължиш да си повтаряш наизустените коментари независимо от това какво казвам аз, и каква е моята теза.
Ма все пак тъй като хората тук не ти знаят чалъмите, се налага първо да те изоблича, та да мога в другите теми просто да те игнорирам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

32 Bobby_gBG | 24.11.201107:56

Бражо!
Най-напред, носенето на предизвикателно облекло или пребиваването в някаква компания само по себе си не е нито престъпление, нито пък вина за евентуално сексуално посегателство над жената
------------------------------
Нито пък ходенето по улицата в тъмните часове.
Само че в единия случай те изнасилват, в другия те обират, пребиват и/или убиват.

Та - трябва ли да предприемеш защитни мерки за да не ти се случи нещо лошо? Или трябва с феминистки фанатизъм да повтарям "ама те не трябва да ме обират, закона го забранява!" ?

Защо да ми се налага да избягвам да вървя из опасни квартали! Та аз искам да се разхождам на воля из тъмните улички и да правя каквото ми е кеф на душата!


Правилата на нормалния свят са прости - помогни си сам, за да не се налага на другите да ти помагат, защото не знаеш каква ще е тяхната "помощ", и дали въобще ще я получиш.

Не се излагай в опасни ситуации, и ако можеш - ги избегни.

Останалите ти толерастични малоумщини просто няма да ги коментирам защото са пълна демагогия и не се отнасят по никакъв начин към ситуацията.

Вече сме ги коментирали многократно тук, така че единствено ще ти кажа - тук никой не оправдава изнасилвача, не му намаляме вината, нито пък казваме че е нормално това което прави. Същото е като с обирджията.


Само че аз имам чувство за самосъхранение, и правя нужното за да не се излагам на опасност, докато жените страдащи от дива форма на феминизъм отказват да признаят че престъпници има много, и когато знаеш че се намираш в опасна атмосфера, трябва да нарушиш малко личния си комфорт за сметка на сигурността.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2011, 18:39

31 bravo! | 23.11.201122:42

В последното си изречение исках да кажа "хетеросексуална ориентация". Просто е толкова по-лесно да елиминираш конкуренцията на базата раса, пол, сексуална ориентациа, нациналност, нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.11.2011, 18:39

30 bravo! | 23.11.201122:31

Боби,

служиш си произволно със стакмистики, не знам откъде си ги взел. Примерно, че "на повечето изнасилвачи им пука как изглежда жертвата". Вероятно черпиш сведения от своите приятелски кръгове или своя личен опит.
Но това не е същественото на дебата.
По-скоро искам да се спра на тезата, която очевидно се опитваш да застъпиш, а именно, опростено казано, че някои жертви "сами си го търсят".
Най-напред, носенето на предизвикателно облекло или пребиваването в някаква компания само по себе си не е нито престъпление, нито пък вина за евентуално сексуално посегателство над жената. По стар обичай се прехвърля вината от извършителя към жертвата. (защо ли се учудваме, че малцина смели жени са готови да потърсят правата си след подобни случаи - предте си как след преживяният ужас трябва да се изправят и пред стотиците Бобита). Фактът, че твърдиш, че мъжът може да бъде предизвикан неустоимо само показва, че явно нямаш много вяра в човешкия индивид и неговата цивилизованост и рационалност. Явно и себе си включваш тук, та не разбирам с какви очи точно ти си седнал да даваш акъл по толкова жизненоважни въпроси.
Но най-важното в този точно аспект е, че по твоята логика, всеки един изнасилвач може да се изкара "предизвикан". От поглед, реплика и т.н. Ето защо правосъдието не се интересува от този субективен поглед върху проблема, предвид това, че той отваря пътя за безброй спекулации. Така че, не виждам за какво изобщо се разисква това - та то отдавна е разрешено, предполагам дори и в нашето законодателство. Има ли нежелание за акт от страна на жената, ако ще и чисто гола да е, пак няма значение. Логиката "жената да си седи вкъщи за да не я изнасилят" е брутално потъпкване на всякакви правни норми и признак за огромна цивилизационна изостаналост от изповядващите я. Ненапразно в доста мюсюлмански недоразвити общества изнасилената жена бива убивана от собствените си роднини. Нашият субект, Боби, в случая, не проявява много по-различна логика, макар да си мисли, че живее в 21-ви век и в Европа.
Всъщност нищо, което казваш, не опровергава нищо написано в статията или казано от мен. Статистиката отгоре си остава. Това, че жените са потискани в България, и са незаслужили жертви на сексуално и сексистко насилие - също (не, че има 'заслужили' такива). Дори и по някакъв начин да докажеш, че мъжете са обект на насилие, това пак не променя горните факти. За сметка на това поведението ти показва ясно колко вероятно е жените да се чувстват застрашени на работното място, на улицата и у дома си, щом има хора като теб.
А откъде накъде реши, че съм платен? ТОва само ми показва колко дълбоко е твоето умопомрачение: ти не можеш да си представиш някой да се застъпва за справедливостта даром. За пореден път си правя изводи за твоите морални устои. А причината, поради която изпитвате такъв страх от хора като мен е, че много добре знаете, че ние ви познаваме, че сме били сред вас и няма как нас да излъжете. Аз съм мъж и българин, и много добре знам какъв расизъм, ксенофобия, расизъм и насилничество вирее сред българските мъже. Искате всеки от нас да си трае в зловещата ви задруга, и когато на някой най-сетне му се отворят очите, го мразите, наричате "платен", "родоотстъпник", "путка" и какво ли не, само за да не се сблъскате с горчивата истина: затънали сте в комплексите и средновековните си обичаи до уши и браните кокала си със зъби и нокти. Кокал, за когото не сте се трудили, а сте получили даром, по рождение, като мъже от български произход със хомосексуална ориентация. Искате да елиминирате всеки различен от тези кръгове още в началото на надпреварата. Ето това сте всъщност вие.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

29 Божидар Гюлмезов | 23.11.201120:51

Минче за тези дето изнасилват бабите няма значение как изглежда жертвата. Те ще си изнасилят без значение какво става...
Срещу тях не може да направиш нищо.
Само че те са маргиналите в изнасилването. Същинското част от изнасилването се извършва от хора, на които им пука как изглежда жертвата...

>ако един мъж иска да насили една жена, той ще го направи, независимо
>дали тя го провокира или не към
И тук идва въпроса - как този мъж е определил да изнасили точно тази жена, която иска да изнасили? Кое ли го е подтикнало/мотивирало да го направи?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

28 Мина | 23.11.201120:39

Боби, Бобиииии, много си зле, моето момче!

Ето малко упражнение за домашно (ти допълни точките)....

1. "Изнасилват и баби", "Бабите в България не носят къси поли" ===> носенето на къса пола ... изнасилването!
2. "Изнасилването е насилие над личността, не е (просто) секс!" ===> ако един мъж иска да насили една жена, той ще го направи, независимо дали тя го провокира или не към ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

27 Божидар Гюлмезов | 23.11.201120:28

Леко минче, ще се пръснеш от злоба. Смее се
Права беше Леле Мале че това си е нашата тема Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани