"Дневник": Министърът на финансите Симеон Дянков предлага в Конституцията да се запише докъде може да харчи властта | webcafe.bg
newscafe

По примера на Германия - борд и по Конституция

Webcafe.bg
08.02.2011, 09:41 (обновена 08.02.2011, 16:26)
симеон дянков

Снимка: © БГНЕС

Лимит за държавните разходи в Конституцията. Това предложение подготвя екип на финансовото министерство под ръководството на вицепремиера Симеон Дянков, съобщи "Дневник". 

Германският пример става заразителен - Германия е първата страна-член на ЕС, която промени Конституцията си, за да въведе таван на държавните разходи. Първи за въвеждане на фискален борд у нас заговориха - и предложиха, от Синята коалиция. Още през септември м.г. лидерът на СДС и съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров заяви в подкрепа на идеята, че фискалният борд може да бъде още по-успешен от валутния. 

Става въпрос за конкретни параметри, които да се впишат в Конституцията - до 3% бюджетен дефицит, държавен дълг до 40% от БВП, а преразпределителната роля на държавата да се ограничи до 38%. Целта е въведената по този начин финансова дисциплина, бетонирана в основния закон, да не зависи от смяната на управляващите.

Вкъщност предложението, над което работи екипът на Дянков, е част от план за затягане на общата бюджетна дисциплина в ЕС. Той предвижда засилено наблюдение на националните икономически решения и нови санкции срещу страните с голям бюджетен дефицит.

Идеята на финансовия министър Симеон Дянков преките данъци да се вдигат с референдум най-вероятно ще се трансформира в  утежнена процедура за гласуване в парламента, с квалифицирано мнозинство от 160 депутати. 

Ограничението за бюджетния дефицит съвпада с критерия за еврозоната, то беше нарушено в последните 2 години от България. Таванът за държавния дълг е под от максимално разрешените в ЕС 60%. Максимумът за преразпределителната роля на държавата е по-малък от реалните бюджетни разходи през последните години (между 39 и 41% от брутния продукт). Източниците на "Дневник" определят новите ограничения като офертата, с която ГЕРБ ще седне на масата на политическите преговори.

Шанс за промяна

За промяна в основния закон е необходимо мнозинство от три четвърти от депутатите в парламента, или поне 180 гласа. С гласовете на верния съюзник "Атака" и на Синята коалиция, както и с шестимата подкрепящи го независими депутати ГЕРБ събира 157 гласа.

Малко вероятно е за промените да гласуват хората на Яне Янев, но неколцина от тях - толкова, колкото трябва, може и да се споразумеят. Секретарят на БСП Корнелия Нинова разкритикува като неразумна идеята в основния закон да се записват финансови параметри. От ДПС не бяха открити за коментар.

"Никъде по света основният закон не се занимава с финансови параметри. Развитието на икономиката и на финансовата система зависи в голяма степен от реалната ситуация - в криза дефицитът е един, но при икономически растеж е съвсем друго. Неразумно е в конституцията да се заковава рамка.

Идеята да се променят данъците с квалифицирано мнозинство от депутатите е по-добра от това да се свикват референдуми. Не подкрепяме подобни предложения, трябва да се даде мобилност на парламента, на управляващите мнозинства оттук насетне да реагират според конкретната ситуация."

Oще: атака  бюджет  герб  дефицит  дпс  дълг  конституция  симеон дянков  синя коалиция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани