700 нелегални имигранти от Алжир и Афганистан се връщат обратно в държавите си | webcafe.bg
newscafe

Екстрадираме 700 нелегални имигранти от Алжир и Афганистан

Webcafe.bg
22.11.2013, 11:47 (обновена 22.11.2013, 18:13)
найденов

Снимка: © sofia photo agency

Според министъра на отбраната Ангел Найденов пълната безкритичност към бежанския поток е също толкова осъдителна, колкото и ксенофобията към емигрантите

"В момента у нас има 400 души от Алжир и 300 от Афганистан, които очакват извеждане. Организираме полет за извеждане на иракчани". Това заяви на кръгла маса Васил Маринов, зам.-министър на вътрешните работи на кръгла маса на тема:"Изгубени граници - новата политика на ЕС за убежища и имиграция".

В момента имигрантите у нас са 9820 души. Повече от 8000 от тях търсят закрила и очакват да получат статут на бежанци. 1230 са незаконно пребиваващи.

"През юли незаконно са влезли в България 439 души, през август - 1018 души, през октомври - 3626, от началото на ноември до момента - 1282. МВР разработи план за действие, чиято цел е да ограничи незаконно влезлите чужди граждани с повече от 3.5 пъти, т.е. 100 души на месец, да се увеличи с 2 пъти броят на изведени (сега се извеждат по 80 - 100 души на месец), да се увеличи капацитетът на Агенцията по бежанците за разглеждане на молбите за статут.

Вече има признаци за успех, две седмици след приемането на плана. Вчера 16 души са влезли незаконно у нас през зелена граница, 10 са задържани от турската страна", обясни зам.-министърът.

Армията не може да бъде основен играч при случаи, в които държавата има ангажимент към хора, търсещи убежище у нас, каза министърът на отбраната Ангел Найденов. "Опитах се да посоча една сума за действителните разходи, които България прави, или трябва да предвиди. Това даде основание за коментар, че едва ли не подхранвам ксенофобия и срамежливото подминаване на факта за какво трябва да бъде готова България. Това трябва да присъства във всички разчети на държавните институции. Да има молба към европейските институции и фондове", посочи министърът. Според него пълната безкритичност към бежанския поток е също толкова осъдителна колкото и ксенофобията към емигрантите.

"Бежанската вълна може да бъде наречена колосална. Близо 2.2 млн. души са напуснали Сирия. Оценката ни е, че ще се запази и дори - увеличава миграционният натиск през следващите 6 месеца, включително по отношение на Турция и България. Близо 60% от хората, идващи в България, я определят като крайна дестинация", каза още министър Найденов.

Според него, близо 60% от имигрантите у нас са от Сирия и имат основание да искат статут на бежанци. Има хора от Алжир, Афганистан, Мароко, Пакистан, Гана и други държави. Близо 80% от хората, идващи у нас, нямат никакви лични документи.

Военният министър обясни, че усилията на МО се изразяват в няколко посоки - предоставяне на терени и сгради за настаняване, участие на екипи от Военномедицинска академия, подпомагане на Агенцията по бежанците, осигуряване на специализиран транспорт и старт на изграждането, за съжаление, на съоръжение, което да възпрепятства нелегалното преминаване на хора от Турция.

Не сме във възторг, че изграждаме такова съоръжение, каза още Ангел Найденов.

ООН не одобрява стената

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш, който е на посещение у нас обаче дипломатично, но ясно намекна, че строежът на стена по границата ни не съответства на общоевропейския принцип за солидарност на страна-членка на ЕС.

"Сирийското население страда и заслужава състраданието на международната общност. Сега има 6.5 млн. сирийци мигранти вътре в страната си и още 2.4 млн. души емигранти в други страни. В Турция има 700 хиляди сирийци, а в Ливан може би 25% от населението вече е от сирийци.

В този аспект е важна помощта на Европа и страните от ЕС да държат границите си отворени, както да помагат на бежанците на тяхна територия", заяви върховният комисар на ООН за бежанците в Гранитната зала на Министерския съвет.

Той призова медиите в България да помогнат, за да спрат изблиците на ксенофобия, познати в родната му Португалия от 90-те години на миналия век.

Сега е възможно и при вас да има изблици на ксенофобия и затова е важно медиите и обществото да се обединят в позицията, че бежанците са хора, които много са страдали и се нуждаят от солидарност. Бежанците не са терористи, те са първите жертви на терористите", обърна се Гутериш към българските журналисти.

Oще: ангел найденов  бежанци  васил маринов  имигранти  мвр  мо  сирия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.