Шефката на кабинета "Орешарски" с обвинение | webcafe.bg
newscafe

Шефката на кабинета "Орешарски" с обвинение

Webcafe.bg, по Дарик
08.05.2014, 11:20 (обновена 08.05.2014, 13:55)
Дивизиева

Снимка: © webcafe.bg

Прокуратурата обвини Мария Дивизиева в предоставяне на неверни данни за усвояване на евросредства

Прокуратурата повдигна обвинение срещу началника на кабинета на Пламен Орешарски Мария Дивизиева. Тя е обвинена в това, че умишлено е улеснила (като помагач) председателя на Военно-апелативния съд Петър Петков за предоставяне на неверни сведения пред ОПАК за усвояването на еврофондове.

Става дума за скандалния проект за софтуер на военните съдилища, за който прокуратурата твърди, че са отклонени 181 000 лева. В центъра на вниманието първи попадна борещият се за втори мандат председател на Апелативен съд - София Веселин Пенгезов, който определи делото като поръчка срещу него и обвини прокуратурата в "болшевишки методи".

Стана ясно, че разследването започва преди 4 години, но през по-голяма част от времето до момента е било замразено.

„Това е едно недоразумение. Обвиняват ме за период от време, през по-голямата част от който не съм била на тази позиция като заместник-министър на държавната администрация", заяви Дивизиева. Обвинението обхваща периода от април до ноември 2009 г., а тя напуска министерството през юли.

Тя изрази надежда "това недоразумение" да се разреши по-скоро и благодари на колегите си за усилията, положени за ОПАК, за да бъде, по думите й, най-успешната програма за този период от време.

По същото разследване прокуратурата повдигна обвинения срещу председателя на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов и председателя на Военно-апелативния съд Петър Петков. Дивизева е обвинена и в това, че умишлено е подпомогнала Петков да предостави неверни данни по програмата. Според нея обаче престъпление не е извършено и ще продължи да изпълнява задълженията си, въпреки обвиненията.

Според прокуратурата злоупотребите са извършени със знанието на Дивизиева, която тогава е заместник-министър на държавната администрация и отговаря за ОП „Административен капацитет". Злоупотребите с евросредства са по проект за изготвяне на софтуер за военните съдилища в София и Плевен на стойност над 700 хил. лв.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че обвинението срещу Дивизиева няма нищо общо с работата на кабинета, като допълни, че става дума за случай от преди години.

Oще: административен капацитет  веселин пенгезов  европейски средства  еврофондове  кабинет  мария дивизиева  опак  петър петков  пламен орешарски  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани