Пълна данъчна ревизия на Цв.Цв. - и втори удар | webcafe.bg
newscafe

Пълна данъчна ревизия на Цв.Цв.

Webcafe.bg
20.06.2013, 12:26 (обновена 20.06.2013, 12:57)
цветан цветанов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Облаците над главата на Цветан Цветанов се сгъстяват

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви днес, че е възложена пълна данъчна ревизия по случая с имотите на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Преди две години проверка на НАП доказа, че всичко с доходите, с които е придобил шестте си апартамента, е чисто и законно.

"В конкретния случай на данъчните органи не е възложена проверка, не е възложено изготвянето на доклад. Възложена е пълна данъчна ревизия, с всички процесуално последици по съответния кодекс.

Има разлика, защото при извършването на предната проверка, тя е завършила с доклад тип справка. В конкретния случай на ръководителя на НАП е разпоредено от наблюдаващия прокурор разпореждането на пълна данъчна ревизия. Тя ще покаже оттук нататък как ще действа прокуратурата", каза още Сотир Цацаров.

На въпрос за новите данни, които са наложили имотите на Цветан Цветанов да бъдат проверени, главният прокурор посочи, че са такива, каквито не може да бъдат разкрити към този момент публично, тъй като са от особено значение за разследването.

Във връзка със случая, известен като "бебето от фризера" от Горна Оряховица, главният прокурор Сотир Цацаров каза: "Делото срещу Цветан Цветанов е възобновено, защото така е преценил прокурорът. Той е преценил, че се налага допълнителна проверка. Не съм го възобновил аз."

На въпрос дали ще поиска отново имунитета на Цветан Цветанов във връзка с бебето от фризера в Горна Оряховица, Цацаров отговори, че "когато прокуратурата има да съобщи нещо по този въпрос, тя ще го направи с конкретни факти".

Заплашва го второ отнемане на имунитет

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е отменила отказа да се разследва случаят от 2010 г., когато като вътрешен министър Цветанов чете от парламентарната трибуна записи с подслушани разговори на лекари от Горна Оряховица, съобщи "Правен свят".

Оказва се, че той е имал разрешение само да посочи имената на участниците в разговора, а не да чете репликите им. Цветанов обаче обяви докторите за виновни в извършването на убийство и публично ги унижи. 

Материалите по тази проверка ще бъдат изпратени в Софийската градска прокуратура с указание да се започне следствие за неправомерно изнасяне на информация, събрана чрез специални разузнавателни средства (СРС).

Единственият негов обект би бил Цветанов, като за целта трябва да бъде поискан имунитетът му. Тъй като, когато чете разговорите, Цветанов беше длъжностно лице, наказанието, което може да получи, е до 5 години затвор и до 5000 лева глоба. 

Цветанов прочете СРС-тата на 3 декември 2010 г., след като МВР бе арестувало четирима лекари от Горна Оряховица по подозрение, че умишлено са умъртвили новородено, като са го оставили във фризер.

Задържани бяха Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и Димитър Сотиров. Впоследствие Цветанов твърдеше, че е имал разрешението на наблюдаващия прокурор да изнесе тази информация и че записите са били декласифицирани със съгласието на тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

През 2012 г. прокуратурата отказа да разследва случая, а заместник-градският прокурор Божидар Джамбазов реши, че няма данни за престъпление. Решението му бе потвърдено от прокурора от Апелативната прокуратура Бранислав Славов.

Над 2 години прокуратурата не можа да приключи разследването на лекарите. Това стана едва след като кабинетът на ГЕРБ падна и медиците бяха оневинени.

Наскоро главният прокурор съобщи, че се търси документ, с който евентуално е било разрешено на Цветанов да чете СРС-ата. Такъв очевидно не е намерен.

Oще: апартаменти  горна оряховица  данъчна ревизия  имоти  лекари  прокуратура  сотир цацаров  срс  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани