Експерти: Затворът да не се използва толкова масово като наказание | webcafe.bg
newscafe

Експерти: Затворът да не се използва толкова масово като наказание

Webcafe.bg
05.04.2011, 16:32 (обновена 05.04.2011, 17:07)
Маргарита Попова

Снимка: © БГНЕС

Министърът на правосъдието Маргарита Попова заяви, че с решаването на проблемите на затворите трябва да се ангажират и социалното, образователното и здравното министерства

Затворът да не се използва толкова масово като наказание, да се въведат данъчни облекчения за фирмите, които наемат настоящи или бивши затворници, да се осигури безплатна правна помощ в местата за лишаване от свобода.

Това са част от идеите за подобряване на положението в българските затвори, лансирани от Центъра за изследване на демокрацията, който е анализирал състоянието на затворите и системата на наказанията.

Сред предложенията е да се декриминализира притежанието на еднократна доза наркотик.

В доклада на организацията се констатира, че лишаването от свобода продължава да е най-често използваното наказание в България. Данните показват, че през първите шест месеца на миналата година присъдите на почти половината от всички осъдени са били за ефективен затвор.

Българските затвори са сред най-пренаселените в ЕС и с най-лоши условия. Основните проблеми са остарялата материална база, лошите условия и ниската трудова заетост. От центъра отчитат, че има сериозни трудности при осигуряване на медицинско обслужване и образование на затворниците.

Омбудсманът Константин Пенчев съобщи, че миналата година 81 затворници са поискали помощ от него. Основните проблеми, за които са писали на омбудсмана, са грубо и унизително отношение от страна на администрацията и липсата на работа.

Според авторите на анализа трябва да се въведат повече програми за замесваща терапия на зависимите от наркотици в затворите. По официални данни над 10 процента от лишените от свобода у нас са наркозависими, а България е на едно от последните места в Европа по използване на подобни терапии.

Oще: затвор  затворници  наказания  наркозависими  работа  условия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани