Синята коалиция настоява да се посегне и на разходите на свещената крава МВР в името на икономиите на публични средства | webcafe.bg
newscafe

Десните посегнаха на МВР

Webcafe.bg
24.06.2010, 15:02 (обновена 24.06.2010, 17:47)
мартин димитров

Според лидера на СДС Мартин Димитров разходите за МВР могат да се съкратят с 25 млн. лева, като се свият парите за подслушване

Синята коалиция настоява да се посегне и на разходите на свещената крава МВР в името на икономиите на публични средства и подкрепата им за актуализацията на бюджета. Крайната цел е дефицитът в бюджетът в края на 2010-а да е не повече от 3%, а не както е предвиден в актуализацията - 4.8%, стана ясно от изявлението на лидера на СДС Мартин Димитров. 

Заедно с другия съпредседател на Синята коалиция - лидера на ДСБ Иван Костов, двамата поставиха пред управляващите от ГЕРБ условието за подкрепа срещу реформи и съкращения на разходите.

Според СДС разходите за МВР могат да бъдат съкратени с 25 млн. лева, като се свият парите, отделяни за използването на специалните разузнавателни средства (СРС). За подслушване миналата година са били дадени 100 млн. лева, заяви депутатът от ДСБ Асен Агов.

Мартин Димитров смята, че може да се намали наполовина броят на зам.-областните управители, които сега били 56 и за издръжката на всеки се изразходвали 60 000 лева. От тази мярка могат да се спестят 1.25 млн. лева, каза Агов. Синята коалиция настоява държавните служители да поемат своите осигуровки като всички български граждани - предложението беше обсъждано напролет, но отмря след протести на военни и полицаи.

"Уважаваме усилията на министър Цветанов за борба с престъпността, но това не означава, че мерките за ефективност не трябва да бъдат приложени и към неговото министерство. И там има излишна администрация. Разходите на това министерство могат да бъдат съкратени с 25 млн. лв. спокойно, като тези пари се вземат от прекомерното подслушване. Т.е. по-малко подслушване и повече ефективност на разходите", обясни Мартин Димитров.

По думите му не е редно да сме единствената страна в ЕС, която прави актуализация, за да увеличи разходите и да увеличи дефицита.

Според законопроекта за актуализация на бюджет 2010, приет на първо четене, от съкращения в разходите на ведомствата ще се спестят около 800 млн. лева. Паралелно с това се предвижда увеличение на разрични разходи за близо 1.23 млрд. лева. За да се "погасят" новите разходи обаче се вадят близо 2 млрд. лева от фискалния резерв.

Синята коалиция предлага парите за заплати на държавната администрация да се намалят с още 80 млн. лева - чрез закриване на звена с неефективни и дублиращи се функции. Една спешна административна реформа би могла да икономика около 300 млн. лв. до края на годината, смятат сини депутати. От ДСБ са подготвили списък на административните структури, които спокойно могат да бъдат премахнати.

Лидерът на СДС смята, че не трябва да се режат 54 млн. лева от парите на здравното министерство, както и да не се дават 116-те милиона лева на тютюнопроизводителите.

Така резервът за непредвидени нужди от 1.23 млрд. лева да се намали на 769 млн. лева или с 460 млн. лева по-малко за сметка на отлагане на различни проекти - като например изграждането на многофункционалната спортна зала на София.

От Синята коалиция смятат, че може да се заложат близо 90 млн. лева повече в перото приходи от приватизация и те да са 300 млн. лева вместо записаните 201 млн. лева.

Синята коалиция е държавните служители да поемат своите осигуровки като всички български граждани.

 

Oще: актуализация  дсб  икономии  мартин димитров  мвр  разходи  сдс  синята коалиция  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани