Брюксел няма да работи отвъд Зелената линия в Израел | webcafe.bg
newscafe

Брюксел няма да работи отвъд Зелената линия в Израел

Webcafe.bg, по БТА, Франс прес и Ройтерс
18.07.2013, 10:52 (обновена 18.07.2013, 12:32)
европейски съюз

Снимка: © getty images

Според приетите м.г. от Съвета на ЕС по външни работи заключения, от 2014 г. израелските власти трябва да гарантират, че всякакво финансиране от ЕС и съвместни проекти за развитие се осъществяват в границите на Израел отпреди войната от 1967 г., но не в Източен Ерусалим, на Западния бряг или Голанските възвишения, т.нар. окупирани територии

Европейската комисия не подготвя директива за еврейските селища в окупираните след 1967 г. територии, а през юни изготви насоки по повод дейността на израелските организации в тези територии. Това съобщи Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, предаде БТА.

Уточнението беше предизвикано от изявления на израелски зам.-министър на външните работи на Израел, който критикува "нова директива на ЕС, забраняваща финансовите транзакции с еврейските селища в окупираните палестински територии". Той я определи като "обезпокоителна и контрапродуктивна за мирните преговори".

Според приетите от Съвета на ЕС по външни работи м.г. заключения, от 2014 г. израелските власти трябва да гарантират, че всякакво финансиране от ЕС и съвместни проекти за развитие се осъществяват в границите на Израел отпреди войната от 1967 г., но не в Източен Ерусалим, на Западния бряг или Голанските възвишения, т.нар. окупирани територии.

Външните министри на ЕС отбелязаха през май м.г., че според международното право заселванията в окупираните територии остават незаконни. ЕС отбеляза, че няма да признае никакви промени на границите, определени преди 1967 г., включително по отношение на Ерусалим, с изключение на договорените между страните (Израел и Палестина).

Те отбелязаха, че "всички споразумения между Държавата Израел и ЕС трябва недвусмислено и ясно да посочват неприлагането им спрямо териториите, окупирани от Израел през 1967 г."

Кочиянчич поясни, че насоките засягат дейността на израелските организации, които работят в окупираните територии с помощта на средства от ЕС - заеми и други финансови инструменти. Тя отново повтори, че ЕС не признава израелски суверенитет над окупираните територии.

По нейните думи отчитането на този факт е от значение за осъществяването на проектите с Израел по програмите за партньорство със съседите на ЕС, особено в периода на изготвянето на бъдещия бюджет на съюза.

Предстои насоките да бъдат публикувани в следващите дни в Официалния вестник на ЕС. Говорителят уточни, че насоките се отнасят програми по бюджета на ЕС, но не и двустранни споразумения между държави от общността и Израел. Кочиянчич добави, че въпросните насоки се отнасят единствено до организации, но не и до отделни граждани.

Какво представлява документът

Ройтерс предаде, че правилата, които влизат в сила от утре, 19 юли, разграничават Държавата Израел от окупираните територии и предвиждат ЕС да блокира в бъдеще всякаква финансова помощ за израелските заселнически селища, тъй като са незаконни според международното право.

Това на практика означава, че финансиране, стипендии и сътрудничество няма да бъдат предоставяни на организации в заселническите селища в Западния бряг, Източен Ерусалим и Голанските възвишения.

Ще се изисква всяка бъдеща сделка, която се сключва с Израел, да има писмена клауза, изключваща територията на заселническите селища от условията на споразумението. Забраната ще важи за всички зони отвъд "Зелената линия", която включва  териториите, придобити от Израел след войната от 1967 г.

Израелски официален представител определи насоките като "земетресение", което "преобръща разбирането и негласното споразумение, че ЕС не работи отвъд Зелената линия в "официална, обвързваща политика".

Министър-председателят Бенямин Нетаняху заяви: "Няма да приемем какъвто и да било външен диктат по отношение на границите си. Този въпрос ще бъде решен само чрез преки преговори между страните". Той подчерта, че ЕС трябва да обръща повече внимание на "по-належащите проблеми в региона като гражданската война в Сирия или иранските ходове за придобиване на ядрено оръжие."

Междувременно палестинците похвалиха новите мерки като конкретна стъпка да се защитят стремежите им към създаването на палестинска държава.

"ЕС премина от нивото на изявления, декларации и осъдителни речи към ефективни политически решения и конкретни стъпки, които представляват качествена промяна с положително влияние върху шансовете за мир.", заяви високопоставеният палестински представител Ханан Ашруи.

През ноември м.г. Общото събрание на ООН одобри с голямо мнозинство статута на Палестина на "държава нечленка". След гласуването Израел се закани да построи нови 3000 заселнически домове в Западния бряг и Източен Ерусалим. През март препотвърди това си намерение - че няма да спре да строи.

Мирните преговори са в застой от три години заради израелската заселническа програма. Официални израелски представители твърдят, че новите мерки на ЕС изпращат грешно послание на палестинците, защото "ги карат да вярват, че Израел ще бъде принуден да се поддаде на икономически и дипломатически натиск".

Oще: война  голански възвишения  ек  ес  западния бряг  заселнически селища  израел  катрин аштън  окупирани територии  организации  палестина  политика 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

2 азът | 18.07.201314:22

Кое ли е по-гнусно? Чифут или ционист? Мръсно племе...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

1 янаки | 18.07.201312:53

"Няма да приемем какъвто и да било външен диктат по отношение на границите си. Този въпрос ще бъде решен само чрез преки преговори между страните".

Ами да, и израелците са като американците, където са стъпили, само с пердах могат да бъдат изхвърлени от там. Какви са тези гевезелъци – международно право?
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани