Пристанището във Варна - важен пункт за вноса и транзит в ЕС на кокаин от Латинска Америка | webcafe.bg
newscafe

Шмъркането - през Варна...

Webcafe.bg
04.05.2011, 13:05 (обновена 04.05.2011, 13:54)
кокаин

Шмъркане през пристанище Варна...

Пристанището на Варна се е превърнало в един от важните пунктове за нарастващият внос в ЕС или транзит на големи количества кокаин от Латинска Америка. Изводът е от анализ на Европол за състоянието на организираната престъпност в общността.

Според документа България е страната на Балканите, която изпълнява ролята на транзитен пункт за морски пратки от Латинска Америка, трафик от Западна Африка през Турция и Балканския път на наркотиците и пренос на кокаин, предназначен за италианската мафия.

Контролът на наркопазара от улични банди в страни от Югоизточна Европа буди опасения, тъй като връзките им с латиноамерикански групировки може да им осигурят директен привилегирован достъп до кокаин.

"Разузнавателни данни сочат, че руснаци, живеещи в Латинска Америка, организират трафика на наркотика към ЕС и Русия, а руски престъпни групировки вербуват граждани на ЕС за тази цел," се казва в доклада.

Другите ключови пристанища за наркотрафик в района са Одеса и Констанца, а Молдова е посочена като важен пункт за складиране и допълнителна обработка на кокаина.

"Транспортирането на дрога с контейнери по море обикновено става като наркотикът се укрива в товари с екзотични плодове и неутрализирането й в други материали и разтвора като кафе, вино или текстил. Техниките за укриване стават все по-съвършени и расте необходимостта от базирани в ЕС лаборатории за преработка на суровината от кока."

От всичките 5 разпределителни центъра на организирана престъпност в ЕС най-голяма експанзия през последните години се регистрира в този в Югоизточна Европа. Обяснението е в растящия трафик през Черно море, разнообразните балкански канали за нелегални стоки към и от ЕС, както и значителното увеличаване на нелегалната имиграция през Гърция, посочват от Европол.

Oще: балканите  дрога  европол  ес  кокаин  латинска америка  мафия  наркопазар  наркотици  пристанище  турция  югоизточна европа 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.