Полетите на властта с Авиоотряд 28 според доклада на Сметната палата | webcafe.bg
newscafe

Въздушно такси

Webcafe.bg
05.02.2014, 21:52 (обновена 06.02.2014, 09:03)
Хеликоптер

По заявки на физически и юридически лица Авиоотряд 28 е изпълнил 53 полета за периода 2009 - 2013 г.

За периода от 01.08.2009 г. до 31.03.2013 г. от Авиоотряд 28 са изпълнени общо 387 заявки за специализирани полети и полети за нуждите на министерства и ведомства на стойност 5 665 715 лв., отчита доклад на Сметната палата, публикуван в сряда. От тях 50 за пътуване на президента (в периода президенти са Георги Първанов до края на 2011 и Росен Плевнелиев), 22 за председателя на народното събрание, 243 за министър-председателя Бойко Борисов, 3 за вицепрезидента и 69 за министерства и ведомства. По заявки на физически и юридически лица са изпълнени 53 полета на стойност 870 159 лв.

Полетите за нуждите на президента , председателя на народното събрание и вицепрезидента са законосъобразни и са осъществени и документирани в съответствие с приложимата уредба, отчитат от Сметната палата. Проблемни са тези на министър-председателя, които страдат от липса на ефективен контрол. Допуснато е те да се извършат без осигурени писмени заявки или с такива, които са изпратени след фактическото изпълнение на полета.

Авиоотряд 28 не е регистриран по Търговския закон и не притежава свидетелство за авиационен оператор, от което следва, че операторът няма разрешение да извършва търговски въздушен превоз. Въпреки това са изпълнени незаконосъобразни полети по заявки на физически и юридически лица. Разходите за извършените полети по заявки на физически и юридически лица са платени от заявителите, пише в доклада.

От Авиоотряд 28 са извършени 13 полета с хеликоптер тип AGUSTA извън целите и предмета на договор за лизинг, с който въздухоплавателното средство е предоставено от „Гранична полиция" - а именно за наблюдение на границата на България, за търсене и спасяване по море и за предоставяне на органи за трансплантация. Част от тези нерегламетирани цели са „въздушните" ревизии от страна на НАП на луксозни имоти, които имаха повече характер на PR акция. Регистрирани са 4 такива полета.

През одитирания период генерални директори на Авиоотряд 28 са Цвятко Луканов до 26.11.2009 г. и Пенчо Пенчев до 17.06.2013 г., които според одиторите носят отговорност за управленските решения по смисъла на Закона за финансовото управление и контрол в публичния сектор.
За осъществяването на дейността си Авиоотряд 28 е използвал собствени и наети въздухоплавателни средства: ТУ-154 М (собствен, продаден на 17.12.2012г. на предприемача Веселин Марешеки), FALCON 2000, AIRBUS A319, Вертолет MI-8, Вертолет AGUSTA

Таксито на властта

За одитирания период са изпълнени общо 50 полета на стойност 1 540 573 лв. по заявки от администрацията на президента. По искане на народното събрание има 22 полета на цена от 512 226 лв. 243 са полетите по заявки на Министерския съвет - на стойност 2 641 543 лв.
Изпълнени са 69 заявки за 872 404 лв. за полети от министерства, от които 23 полета за Министерство на външните работи, 14 за вътрешното министерство и 13 за министерство на финансите.

По заявка на регионалното министерство от 28.07.2011 г. е изпълнен полет по маршрут София-Бургас-София с вертолет MI-8 за прелитане на министъра на регионалното развитие и благоустройството (тогава Росен Плевнелиев) с трима оператори от национални телевизии над трасето на строящата се автомагистрала „Тракия".

На 30.06.2012 г. е извършен полет по маршрут София-Видин-София с вертолет MI-8 във връзка с посещението на комисаря по регионална политика на Европейската комисия.

В услуга на приятели

За одитирания период са изпълнени общо 53 заявки на стойност 870 159 лв. за полети за нуждите на физически и юридически лица, без регламентирана правна възможност

През 2009 г. има 5 заявки за полети - две на Българска баскетболна федерация и по една на Българска федерация по волейбол, ПП ГЕРБ и Български енергиен холдинг.

През 2010 г. са извършени 15 полета по искане на физически или юридически лица - две на Български червен кръст, две на форум България-Русия (за превоз на група ЛЮБЭ до Рилския манастир с вертолет MI-8. За реализирането на програмата, посветена на 65-та годишнина от Освобождението на Европа от фашизма и турнето на група ЛЮБЭ, посветено на юбилея), три на Световната банка, една без заявител, и по една заявка на: ПП ГЕРБ, Българска православна църква „Пловдивска митрополия" (за пътуване на Вселенския патриарх на 16.07.2010 г. по маршрут Варна-Истанбул-Пловдив-Варна и на 18.07.2010 г. по маршрут София-Истанбул-София), ПФК „ЦСКА" АД, „Апра" ООД (с вертолет MI-8 до гр. Правец за изпълнение на демонстративни полети на изпълнителните директори и висши мениджъри на 50 от най-големите компании в областта на технологиите), МИБС „Травел туризъм БГ" (за пътуване на ПФК „Левски" АД до гр. Лил-Франция, за участие във футболна среща между отборите на ФК „Лил" и ПФК „Левски"), „Тандем В" ООД - Кирил Вътев (спешно извозване на тежко пострадал български гражданин от остров Крит) и „Алексия 2002" ООД (за визитата на еврокомисаря по земеделие и развитие на селските райони при посещение в кравекомплекса на дружеството в село Добри Дол).

На мач с държавната субсидия и на лов с приятели

Без заявител - От дирекция „Правителствен протокол" на администрацията на Министерския съвет е постъпила заявка за полет по маршрут София-Мадрид-София на 09.04.2010 г., без да е уточнена целта на пътуването. Посочено е, че стойността на полета в размер на 13 511,65 лв. е за сметка на ПП ГЕРБ. Случайно или не, това е денят в който Реал Мадрид - Барселона завършиха 0 - 2.

През 2011 г. са изпълнени 21 заявки за полети - две на Българска търговско-промишлена палата, две на адвокатско дружество „Батков и сие" (от адвокатско дружество „Батков и сие" е поискано използването на вертолет за организиран лов с група от руски бизнесмени в ДЛС "Кормисош" за периода от 30.06.2011 г. до 03.07.2011 г.), четири на БЧК, три на ПФК „Литекс-Ловеч" АД, три на „Ню Бояна Вибурно" ЕООД, две на Български футболен съюз и по една на: „Главболгарстрой холдинг" АД, ПФК „Локомотив-София" АД, Костенец Резорт", ПФК „Левски" АД и ПП ГЕРБ.

През 2012 г. има 11 подобни полета - по две от „Камера" ООД (за заснимане на сериала „Под прикритие"), „Авиоотряд Варна" ООД и БФС, и по една от: ЕФ „Хикс Камера" ЕООД (за телевизионен сериал „Отплата"); ПФК „ЦСКА" ЕАД; Лайънс клуб София Диамант; АД „Батков и Сие" и ПП ГЕРБ.

През 2013 г. има една заявка за полет от ПП ГЕРБ. От министър-председателя е издадена заповед за пътуване по маршрут София-Ларнака-София на 11.01.2013 г. за участието му в извънредна среща на върха на Европейска народна партия. Разходите за транспорт са за сметка на ПП ГЕРБ.

В резултат на извършения одит на генералния директор на Авиоотряд 28 се дават следните препоръки: да се регламентира реда, организацията и взаимоотношението при заявяването, одобрението и изпълнението на полети от Авиоотряд 28, да се регламентира във вътрешен акт процесът по заявяването, организацията и изпълнението на полетите от Авиоотряд 28 и да се определят контролните механизми и отговорните длъжностни лица.
Както и да се въведат контролни процедури, които да не допускат изпълняването от Авиоотряд 28 на заявки за полети от физически и юридически лица.

Oще: авиоотряд 28  бойко борисов  одит  полети  сметна палата  тодор батков  хеликопотер 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани