Без доплащане в 120 болници, останалите оцеляват на пазарен принцип | webcafe.bg
newscafe

Третият министър: Доплащане - само в някои болници!

Webcafe.bg
06.10.2010, 12:11 (обновена 08.10.2010, 15:59)
стефан константинов

Снимка: © БГНЕС

Разбира се, ако не се справя, ще си тръгна, заяви третият здравен министър д-р Стефан Константинов пред депутатите в парламента

С гласовете на ГЕРБ и "Атака" парламентът одобри днес третия здравен министър - д-р Стефан Константинов. БСП, ДПС и депутатите от РЗС гласуваха против, от Синята коалиция се въздържаха, както бяха обявили по-рано - въпреки че Константинов е бивш член на ДСБ. Мотивът на десните е за "въздържанието" им по кандидатурата е, че не са чули концепцията на гинеколога от Кюстендил за реформите в здравеопазването и няма отново да дават доверието си в аванс.

44-годишният акушер-гинеколог досега беше заместник-председател на Българския лекарски съюз и член на Съвета на директорите на болница "Никола Василев" в Кюстендил.

Д-р Стефан Константинов обяви пред парламента, че най-спорните моменти от здравната реформа тепърва ще бъдат подложени на дебат. Преди днешното гласуване, той обяви някои мерки, като посочи, че ще има дебат по въпроса с доплащането, довел до скоростното отстраняване на Анна Мария Борисова миналата седмица.

Достъп до специалист - без направление от джипито

На първо време се предлага пациентът да има директен достъп до специалист без да минава през семейния лекар, като си плати за това. За доплащането в болниците Константинов предлага решение - някъде с доплащане, някъде - не.

Предложението му е в болници от национално значение да няма копеймънт. Но това означава, че на тези лечебни заеведения ще се осигури финансиране за качествено лечение и ще се гарантира на всеки пациент безпроблемен достъп. Тези болници ще се избират на база преминали болни, техника, специалисти, но не на база собствеността - държавна или общинска. Става въпрос за 120 болници.

За останалите - ами просто ще действа пазарният принцип, както обяснява Константинов. "На пазарен принцип останалите лечебни заведения ще намерят своето място. Тези, в които се доплаща, ще оцелеят, тези, в които не - ще отпаднат". По думите му броят на университетските болници трябва да се "оптимизира" - сиреч, намали.

Паралелно ще се въведе новото остойностяване на клиничните пътеки и през 2012 г. ще започне преминаването към друг механизъм на финансиране - диагностично свързаните групи.

Без 24-часово разположение на джипитата

Ще се работи и за въвеждането на допълнителните здравноосигурителни фондове.

Новият здравен министър предлага да отпадне изискването за 24-часовото разположение на личните лекари, което е повод за недоволство. То ще бъде заместено със специални центрове, които ще поемат пациентите през нощта и в почивните дни.

Освен това ще се работи за развитието на груповите практики, проекти за които ще кандидатстват за европейско финансиране. Предлага се още изборът на екип да се регламентира с пределни цени.

По отношение на електронната здравна карта Константинов заяви, че има два варианта - тя да регистрира само присъствието на пациента, което е по-евтино и лесно, но не гарантира висок контрол, или да е и здравно досие на пациента.

Здравният министър смята към НЗОК да преминат лекарствата за онкоболни, пациенти на хемодиализа, болни от СПИН и др., за които сега средствата се отпускат от здравното министерство.

Друго предложение е времето за специализация да се зачита за трудов стаж.

Константинов предлага изравняване на потребителската такса за всички категории лица - 2.40 лева. Сега пенсионерите плащат само левче по решение на предходните управляващи. Разликата би трябвало да се доплаща от бюджета на здравното министерство. Поради липсата на средства обаче джипитата не са получили и лев от тези пари от началото на годината досега.

"Здравеопазването е надпартийна сфера. В случай че ме изберете за високия и трънлив пост на здравен министър, обещавам да изслушам всяка критика и предложение", обеща новият министър на депутатите.

Д-р Константинов съобщи, че ще има промени в екипа на Министерство на здравеопазването. Някои хора ще си отидат, други ще дойдат, заяви той във връзка със заместник-министрите. "Виждам, че средната продължителност на този пост е няколко месеца. Разбира се, ако не се справя, ще си тръгна", заяви той.

Един от проблемите на предшественика му Анна-Мария Борисова беше, че не й позволиха да си избере свой екип, а й спуснаха заместници, които тя дори не познаваше.  

Oще: болници  бсп  герб  джипи  доплащане  дпс  лекари  министър  парламент  реформа  специалисти  стефан константинов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.