Назначението на Петко Арнаудов ще бъде "преразгледано" | webcafe.bg
newscafe

Назначението на Петко Арнаудов ще бъде "преразгледано"

Webcafe.bg
13.08.2013, 11:52 (обновена 13.08.2013, 12:03)
Димитър Греков

Земеделският министър проф. Димитър Греков обясни, че парите за земеделските производители трябва да се отпускат в началото на всяка година

Назначението на бившия кмет на Царево Петко Арнаудов за директор на горското стопанство там ще бъде преразгледано, за да няма напрежение, каза пред БНТ министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

Арнаудов бе назначен на поста от 5 август, след преди това той беше кмет на Царево три мандата с подкрепата на БСП. По време на един от тях беше построено незаконно вилно селище "Златна перла" от фирма, обвързана с интересите на ДПС, без задължителна екологична оценка.

Арнаудов настояваше и за промяна в устройствения план на Царево, която да позволи ново курортно строителство по брега с десетки хиляди нови легла в защитените територии на парк "Странджа".

Проектопланът пък беше изготвен от архитект Калин Тихолов от Несебър, номиниран за министър на инвестиционното проектиране - пост, отворен заради ДПС, в правителството "Орешарски" и оттеглен на следващия ден.

Като кмет Арнаудов атакува заповедта за обявяването на природен парк "Странджа". Заради природозащитни протести парламентът гласува забрана за заличаване на вече обявени защитени територии.

Греков коментира и уволненията, като заяви, че от земеделското министерство били освободени само 19 души, а там работели над 22 000. Затова, според него, не може да се говори за чистка.

Освен в БНТ, земеделският министър успя да е и в студиото на Нова телевизия, където коментира ... земеделското производство.

Пред Нова телевизия - за производството

Земеделското производство е много трудно производство и последните 20 години то е подложено на много голямо изпитание, каза Греков.

"Имаме изключително добри климатични условия, за да развиваме земеделието си. Това, което постигнахме до този момент е 13% обвързана подкрепа за традиционни отрасли като зеленчукопроизводството. От втория месец направихме проверка по границите и борсите. Това, което трябва да направим е да дадем възможност на нашите земеделски производители да се явят на пазара. 80% от продукцията на зеленчуци и плодове е вносна продукция", обясни министърът.

По думите му, за земеделските производители е необходимо помощта да бъде дадена в началото на всяка година, за да могат да подготвят почвата и да заложат за следващата година посева.

"Искаме една част от парите за следващата година да се даде до Нова година, за да може да се подготвят земеделските производители. 20% от населението се занимава със земеделие, важно е да отидем до тях и да чуем техните проблеми.

През последните два месеца съм се срещал с над 30 браншови организации. Важно е да се чуят исканията им. Води се един диалог, който трябва да бъде толерантен от двете страни", каза още министър Греков.

Oще: димитър греков  земеделие  назначение  петко арнаудов  странджа  царево 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.