Джордж Сорос: Правителствата в Европа изгубиха контрол над ситуацията в еврозоната | webcafe.bg
newscafe

Сорос пак с аларма за еврозоната

Webcafe.bg
06.10.2011, 12:00 (обновена 06.10.2011, 12:48)
Джордж Сорос

Снимка: © Getty Images

Милиардерът Джордж Сорос предлага три мерки за спасение от кризата в еврозоната, едната от които е: единно министерство на финансите

"Световните финансови пазари са изправени пред нова Голяма депресия, защото правителствата, особено тези в Европа, изгубиха контрол над ситуацията в еврозоната." Това заявява финансовият магнат Джордж Сорос в писмо, разпространено от световните медии.

В него той предлага и радикални мерки за реформа, окачествени от експертите като много по-сурови и решителни от одобрените от Европарламента 6 законодателни инициативи за спасението на Европа.

Корените на кризата в еврозоната според Сорос са в това, че всяка страна в изглеждащата единна общност е била оставена самостоятелно да решава своите финансови проблеми.

Идеята за интеграция се превърна в дезинтеграция, в резултат на което Европа се раздели на две - страни длъжници, които вървят към дъното, и страни кредитори, които се възстановяват и могат да диктуват условия на по-слабите, казва финансистът. Но на практика тези условия за по-малко развитите страни се равняват на наказателни мерки, които ускоряват падането им към дъното.

Времето за отлагане на проблемите е изтекло и затова Европа спешно трябва да предприеме три ключови мерки, които ще й помогнат да спечели време за създаване на нова стратегия за генериране на икономически ръст, без който няма да може да преодолее дълговата криза. Ето трите мерки на Сорос:

Първата е за еврозоната да се създаде единно министерство на финансите.

Втората е Европейската централна банка да позволи на страни като Испания и Италия да се възползват от възможност за рефинансиране на дълговете си при ниски лихви, гарантирани от ЕЦБ.

Третата набелязана стъпка е да се предоставят на ЕЦБ надзорни функции над националните банкови сектори, както и възможност да се привлекат големи частни банки в еврозоната.

Предложенията на Сорос идват и като последващ коментар на одобрените в средата на миналата седмица от Европарламента законодателни инициативи, които целят да повишат авторитета на ЕК по отношение на относително самостоятелните икономически политики в отделните държави, да повишат прозрачността им и да подобрят още повече качеството на европейската статистика.

Американският милиардер посочва, че предложените от него мерки не са в разрез с Лисабонския договор и с други основополагащи европейски документи. Въпреки че не отрича, че мерките са радикални.

Oще: депресия  джордж сорос  евро  еврозона  европа  мерки  милиардер 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани