Бившият военен министър Николай Цонев и съдията от СГС Петър Сантиров протестираха гарнциите си, били бедни. | webcafe.bg
newscafe

Бедните Сантиров и Цонев окончателно на свобода

Webcafe.bg
08.06.2010, 13:58 (обновена 08.06.2010, 17:38)
Петър Сантиров

Снимка: © БГНЕС

Освободеният съдия Петър Сантиров имал проблеми със заеми от ДСК, заради което поиска намаляване на паричната му гаранция

Софийският апелативният съд окончателно освободи от ареста бившия военен министър Николай Цонев и съдията от СГС Петър Сантиров.

САС потвърди мярката за неотклонение, която Софийският градски съд наложи на двамата. Тя е парична гаранция от 15 000 лева за Николай Цонев и 10 000 лева за Петър Сантиров.

Преди началото на делото адвокатът на бившия съдия от СГС даде на състава документи, от които е видно, че Сантиров има кредити в банка ДСК, които му е трудно дори да обслужва. На това основание той поиска паричната гаранция за Петър Сантиров да бъде намалена.

По-рано от използваните по случая СРС-та стана ясно, че Цонев също имал проблеми да събере искания от него подкуп от 50 000 евро.

Апелативните съдии обаче не се съгласиха и прецениха, че размерът на гаранциите, наложени на двамата - Цонев и Сантиров, не са непосилни и са съобразени с техния социален статус.

В мотивите, с които освободиха от ареста бившия военен министър и бившия градски съдия, апелативните магистрати прецениха, че няма две от трите необходими изисквания на тях да им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение. Безспорно няма опасност те да се укрият и да извършат друго престъпление.

САС обаче прецени, че има обосновано предположение двамата да са извършители на престъпленията, в които са обвинени. Това се сочи както от доказателствата по делото, така и от записаните специални разузнавателните средства (СРС).

Генерали внезапно проговориха за натиск

Цонев беше пуснат на свобода по шумното дело за подкупа, но срещу него се водят четири дела. По едно от тях днес стана ясно, че един генерал е оказвал натиск на друг заради сделка на бившия военен министър.

Генерал Симеон Симеонов, началник на отбраната и бивш шеф на военновъздушните сили, е бил подложен на натиск от бившия шеф на Генщаба генерал Златан Стойков, за да се съгласи да прехвърли средства от бюджета на военновъздушните сили (ВВС).

Това се разбра от изявленията на Симеонов, който е сред свидетелите по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев. Цонев е обвинен в злоупотреба със служебното си положение, като е позволил купуването на производствена линия за метални конструкции.

За целта той отклонил средства от проекти за ВВС и, според обвинението, така е ощетил бюджетът на военното министерство с над 8 млн. лева. Толкова струва доставената производствена линия.

Пред съда Симеонов заяви, че тя не била необходима на ВВС и затова той предложил с парите за купуването й да се ремонтира авиационна техника. Ставало въпрос за два самолета Ан-26, два L-410 и "Спартан". Затова той написал и докладна.

Шефът на Генщаба ген. Златан Стойков обаче го привикал в кабинета си.  "Видимо притеснен, той ми каза: "Министърът на отбраната е бесен, господин генерал. Трябва да подпишете!"

Адвокатът на Николай Цонев попита Симеонов дали, след като се е подписал, е подал някаква жалба, и какво означава подписът на един български генерал. Началникът на отбраната обясни, че подписът му означава, че е бил принуден от своя началник...

Повечето от разпитаните досега по делото висши военни защитиха Цонев. Бившият първи заместник-шеф на Генщаба Емил Люцканов и Димитър Филчев от МО обясниха за ползите от поточната линия.

Делото ще продължи през октомври.

Oще: наглите  николай цонев  петър сантиров 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.