Без мажоритарен вот и за Велико народно събрание | webcafe.bg
newscafe

Без мажоритарен вот и за Велико народно събрание

Webcafe.bg
20.02.2014, 12:53 (обновена 20.02.2014, 13:31)
вот

Мажоритарният вот отпадна и за ВНС - сега по закон половината от 400-те депутати във ВНС се избират на този принцип

За обикновено и за Велико Народно събрание депутатите ще се избират пропорционално, като избирателите ще може да дават предпочитание в листата - т.нар. преференция. Отхвърлено бе предложение на ГЕРБ за мажоритарен избор.

Сега за изборите за ВНС има отделен закон, според който половината от 400-те депутати се избират мажоритарно.

В многомандатни изборни райони ще бъдат регистрирани кандидатски листи на партии и коалиции и на инициативни комитети, записаха депутатите в Изборния кодекс на второ четене. 

Преференцията ще се реализира като при гласуване избирателят ще може да отбележи едно предпочитание за кандидат в дадената листа. Така той ще изрази своето предпочитание за реда на подреждане на кандидатите в листата. Не е ясно обаче при какъв праг ще проработи преференцията.

Изборният праг за влизане в НС остава 4%, въпреки че ГЕРБ настоя да падне на 3%.

Мнозинството отхвърли предложение на ГЕРБ, с което се предвиждаше смесена система за избор на депутати - една част да се избират мажоритарно (31), а друга на пропорционален принцип. 

Неочаквано, с гласовете на ГЕРБ и на "Атака", беше отхвърлено предложението страната да бъде разделена на 32 МИР, като област Варна трябваше да има два изборни района, вместо досегашния един. 

Вторият район в област Варна е изкуствен и води до повече административна тежест и разходи, смятат от двете партии. 

Така за произвеждане на изборите територията на страната и занапред ще е разделена на 31 МИР, в т.ч. три в област София-град, два в област Пловдив. Националистите обаче не подкрепиха ГЕРБ да има изборен район в чужбина.

Дебатите

По време на дебатите Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви: "Току-що лишихме гражданите от това да избират мажоритарно депутати дори във Великото народно събрание - нещо, което никога не се е случвало". 

Павел Шопов от "Атака" обаче каза, че при въведения мажоритарен вот на изборите през 2009 г. от ГЕРБ са взели неполагащи им се 25 депутата.  "Паднаха им от небето. Който веднъж е ял баницата, иска пак безплатно да яде. Мажоритарният вот е абсурден за депутати и общински съветници, така се избират кметове и президент", добави той. 

Най-лесният начин да бъдат отвратени хората, е да се върне неудачният експеримент от 2009 г., смята Мая Манолова. "Участвах в това, но признавам тази грешка, избраха се партийни послушковци", каза тя.

Според БСП системата с 31 мажоритарно избрани депутати, наложена по идея на президента Георги Първанов за парламентарния вот през 2009 г., е довела само до "мнима мажоритарност". Тогава ГЕРБ спечели 26 места, а ДПС - останалите 5.

Янко Янков (ДПС) заяви, че партията му не е против мажоритарния избор, а против имитацията му. По думите му възможност за истински мажоритарен избор осигурявал улеснението за регистрация на независими кандидати, заложено в новия кодекс. "Кой от мажоритарните кандидати в последния парламент е гласувал различно от парламентарната си група? Няма такъв. Нека не лъжем хората", заяви той.

Oще: внс  герб  депутати  дпс  изборен кодекс  избори  мажоритарен вот  праг  преференция 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 20.02.201419:53

Някой хора май си мислеха, че гласуван от сегашния парламент с комунистическо мнозинство изборен кодекс може да спомогне за подобряване на ситуацията, за смяна на "системата"...
Самата система да гласува за собствената си смяна - как ли не. Честито на наивниците.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

1 Petar Stoimenov | 20.02.201415:18

Никакъв мажоритарен вот, това са мутренски похвати и биха обслужили само интересите на герб! Нормално е да бъде отхвърлено това несериозно предложение.
   

оценка

+0 -0