Отказахме АСТА. А промените в НК | webcafe.bg
newscafe

Отказахме АСТА. А промените в НК

Webcafe.bg
11.07.2012, 14:37 (обновена 11.07.2012, 14:56)
акта

Край на България в АСТА

България окончателно се отказва от АКТА, съобщиха от правителствената информационна служба. Преди дни споразумението беше отхвърлено и от Европейския парламент.

Правителството отказа да даде съгласие България да участва в производството по постановяване на становище пред Съда на Европейския съюз, образувано по искане на Европейската комисия за тълкуване дали Търговското споразумение за борба с фалшифицирането между ЕС и неговите държави членки, Австралия, Канада, Япония, Република Корея, Мексиканските съединени щати, Кралство Мароко, Нова Зеландия, Република Сингапур, Конфедерация Швейцария и САЩ (АКТА) е съвместимо с Договорите и по-специално - с Хартата на основните права на Европейския съюз.

На 15 февруари т. г. правителството прие решение за спиране на процедурата по сключване от България на АКТА. В началото на м. юли и Европейският парламент отказа да одобри подписването на споразумението.

С днешното си решение правителството прекратява окончателно процедурата по сключване на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането.

По БНР миналия уикенд евродепутатът от групата на либералите Метин Казак разказа, че мотивите на Европейския парламент за отхвърлянето на Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА) са били, че с него се застрашават основни граждански свободи. "Европарламентът се вслуша в гласа на гражданите си. Натискът да се отложи решението за АСТА продължи до последния момент, но в крайна сметка се оказа, че едва 39 евродепутати са гласували "за" това становище", заяви той.

Oще: акта  аста  българия  промени  споразумение 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани