Балади и разпади в парламента | webcafe.bg
newscafe

Балади и разпади в парламента

Webcafe.bg
06.06.2013, 13:06 (обновена 06.06.2013, 14:31)
42

Снимка: © sofia photo agency

Борисов постоя кратно на депутатската банка

Парламентът съвсем заприлича на класическа гръцка трагедия, след като ГЕРБ няма да присъства повече в пленарната зала, а управляващото мнозинство половинчато ограничи „политическото номадство", тоест - щъкането на депутати между различни парламентарни групи, което с една или друга степен на успеваемост наблюдаваме в последните три парламента.

Те пак ще могат да напуснат групата на партията, с чиято листа са избрани, или да бъдат изключени, а партията ще запази субсидията, която й се полага за „глава депутат". От подобно ограбване в предишното Народно събрание се оплакваше „Атака", след като нейни видни законотворци преминаха към ГЕРБ. Още повече, че разпадът на групата на партията изобщо не е изключен сценарий и сега.

Първоначално социалистите предложиха да няма нови групи в парламента, което "Атака" отдавна жадува, но след поправка от ДПС разпоредбата се смекчи. Макар и без субсидия, новите депутатски групи могат да бъдат доста полезен ход за осигуряване на подкрепа в пленарната зала.

Докато работата по правилника на парламента продължава, Красимир Велчев от ГЕРБ разкри пъклен план - ще бъде създадена нова парламентарна група с депутати от БСП и „Атака". За да има такава, са нужни поне 10 народни избраници, които да се обединят. Част от тях ще са социалисти, а останалите ще се отлюспят от „Атака".

Подобен сценарий почива на принципа: „И агнето цяло, и вълкът сит" - БСП ще се отърве от срамното за социалистическа партия подпиране на националисти, а „Атака" ще си бъде „истинска опозиция" с моралното право да критикува правителството, тъй като на практика в момента го подкрепя.

Сценарият на ГЕРБ рязко контрастира с изявлението на Волен Сидеров, според когото всъщност ГЕРБ търси как да се нагоди към БСП и ДПС, които така или иначе "играели в комбина". Лидерът на "Атака" се описа като единственият политик, който защитава интересите на народа. Велчев пък обвини опонентите си, че гласуват с чужди карти. Нарушенията били установени при наблюдение от балкона.

В коментар по-късно лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че мястото на опозицията не е на балкона, а на тях им са чужди "слухтенето, подслушването и бройкането".

По думите на Местан фактът, че ГЕРБ са първа политическа сила не им осигурява правото да управлява. Това право се гарантира или от самостоятелно мнозинство, или от политическо съгласие, за което обаче Борисов е безсилен, защото е в тотална изолация, каза той. Местан добави, че с поведението си днес - бойкотиране на парламента - лидерът на ГЕРБ задълбочава още повече изолацията, в която се намира.

Като една от причините за изолация на Борисов и партията му Местан посочи кадровата политика на ГЕРБ, създала един Франкенщайн. По повод думите на Борисов, че пилците се броят наесен, лидерът на ДПС смята, че това е намек за нови избори наесен, което е "изключително лош сценарий за България".

В декларация, огласена от трибуната от соцдепутата Корнелия Нинова, БСП осъди бойкота на ГЕРБ. Тя заяви, че трите партии - БСП, ДПС и "Атака", ще работят за по-добро бъдеще на България и ще го постигнат без участието на ГЕРБ.

Не са ни необходими днес тук, каза тя. "Сигурно ви боли, колеги от ГЕРБ, защото свърши. Свърши приемането на лобистки закони, на антиконституционни закони, на мачкането на институциите, на рекета над бизнеса. Свърши се с калинките във властта", заяви Нинова, която допълни, че "като един истински победител Бойко Борисов се е изнизал от залата".

"Къде сте? Затова ли ви плаща народът заплати - за да стоите в кафенето и с безмълвие да стоите по балконите и да броите гласовете в залата?", обърна се Нинова към отсъстващите депутати от ГЕРБ.

Oще: атака  бойко борисов  волен сидеров  герб  дпс  парламент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани