Брюксел: Слаб напредък, наблюдението остава | webcafe.bg
newscafe

Брюксел: Слаб напредък, наблюдението остава

Webcafe.bg
21.01.2014, 08:52 (обновена 21.01.2014, 16:50)
европейски съюз

Снимка: © getty images

Събитията в България за последните 18 месеца показват силната воля за обществена промяна, се казва в докладът на Европейската комисия

На седмата година мониторинг Европейската комисия отчита като "ограничен и крехък" напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията и в реформите на съдебната система.

Тази констатация е записана в проекта на новия мониторингов доклад за страната ни, който трябва да бъде одобрен и публикуван утре, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

Европейската комисия оставя в сила наблюдението над България за неопределено време.

Окончателният доклад ще бъде обявен утре, 22 януари.

Резултатите срещу престъпността и корупцията са недостатъчни, проектът БОРКОР е неуспех, а новият Висш съдебен съвет не е независим орган с достътъчно потенциал да осъществи нужните реформи, смята Европейската комисия.

Назначението "Пеевски" е оценено като тежко наследство, което властите трябва да положат сериозни усилия, за да преодолеят.

В доклада се критикува и Комисията за конфликт на интереси, и неотдавнашните непрозрачни номинации за конституционни съдии.

Описани са полицейските операции, кръстени на имена на магистрати при предишния вътрешен министър и е споменато, че те са били спрени от настоящия.

Като положителни стъпки са отчетени отслабването на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор, спирането на спорните дарения за МВР, както и някои първи стъпки на ВСС за намаляване на натовареността на магистратите.

Скандалите с подслушванията и бюлетините от Костинброд са бегло споменати в доклада - като текст под линия.

"Политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, смяната на три правителства и събитията в страната за изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи", е оценката на Еврокомисията. 

Отправят се обичайните препоръки към България - почти буквално повтарящи тези от миналия доклад.

В проекта е записано, че следващият доклад за страната ни, както и за Румъния, с която вече не сме разделени, ще е след година - точният момент на публикуването им ще бъде определен от следващата Европейска комисия.

Преди този доклад ЕК разреди оценката си за България - на година и половина.

Мониторинговият доклад на Европейската комисия за България ще бъде много критичен, като в него ще бъде включен дори текст за това, че българските власти за загубили доверието на европейските си партньори, като са назначили медиен магнат за шеф на Държавна агенция "Национална сигурност", съобщи по-късно изданието EurActiv.

Oще: брюксел  вътрешен ред  доклад  ек  мвр  правосъдие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 21.01.201415:36

Кой и къде е казал, че сегашното правителство работи добре? Това, че предишното беше съставено от кретени и като естествено следствие от това беше катастрофа не означава, че сегашното "работи добре" - то още дори не е доказало, дали не е дори по-голяма катастрофа, просто по-дълбока, поради това по-бавно проявяваща се, но и по-трайна, имайки предвид, че изглежда харчи доста пари, а не се вижда в какво ги инвестира; да се харчат пари за инвестиции според мен е оправдано, стига това да са инвестиции - т.е. в нещо "стойностно", имащо икономическа и социална възвращаемост /двете неща според мен са тясно свързани/; трябва да се внимава, когато се харчат за нечий рахат, дори и това да е рахата на "широките народни маси", харчовете да не надхвърлят възможностите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.01.2014, 13:55

2 Petar Stoimenov | 21.01.201411:41

Поне има напредък. Агент Буда и неговите слуги ни докараха до тотална катастрофа и криза. Новото правителство работи добре!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

1 Xaoc | 21.01.201410:39

След още 70г няма да има на какво да измервате напредъка.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани