Регистър на длъжниците в България ще заработи от следващата година, съобщи председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев | webcafe.bg
newscafe

Регистър на длъжниците тръгва догодина

Webcafe.bg
03.12.2010, 16:33 (обновена 03.12.2010, 17:31)
Нова сграда

Най-тежка е била 2008 г., когато публично са били изтъргувани 1200 недвижими имота, отчетоха частните съдебни изпълнители...

Регистър на длъжниците в България ще заработи от 2011-а, съобщи днес председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев.

Така частните съдебни изпълнители ще знаят дали даден длъжник има различни изпълнителни дела при различни съдия-изпълнители. От регистъра всеки сам за себе си ще може да прави справка дали е длъжник. Банките например, както и всички останали институции, няма да могат да правят персонални проверки за конкретни хора.

За пет години частните съдия-изпълнители са събрали над 1.37 млрд. лева, от които 100 млн. лева вече са преведени в бюджета на държавата. За покриване на задължения през този период от време са били продадени 9000 имота, като най-тежка е била 2008 г., когато публично са били изтъргувани 1200 недвижими имота.

Според организацията е необходима промяна в закона за кадастъра, тъй като според действащото законодателство навсякъде, където има кадастрални планове за изготвяне на скица на конкретен имот, се налага да се чака около месец. За този период длъжниците успяват да продадат имотите си, посочи Дичев.

За пет години частно съдебно изпълнение в България са започнали 61 дисциплинарни производства срещу съдебните изпълнители, като при 30 от тях наказанията са влезли в сила.

Трима са лишени от права да упражняват професията за различни срокове между осем месеца и три години.

Oще: длъжник  длъжници  регистър 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани