Парламентарната група на Синята коалиция поиска оставката на назначената от ГЕРБ директорка на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Теодора Джалева | webcafe.bg
newscafe

Сините искат оставката на шефа на агенцията по трансплантациите

Webcafe.bg
17.09.2010, 15:50 (обновена 17.09.2010, 16:47)
Анна-Мария Борисова

Снимка: © БГНЕС

Борисова отказа за отговори дали има ли нейно разрешение за износ на ляв и десен бял дроб за Германия и Австрия чрез "Евротрансплант".

Парламентарната група на Синята коалиция поиска оставката на назначената от ГЕРБ директорка на Изпълнителната агенция по трансплантациите д-р Теодора Джалева.

Сините изтъкнаха "сериозни нарушения" в дейността на Джалева в доклад от проверката на Инспектората към Министерството на здравеопазването, приключила на 9 юли и обхващаща периода 2009-2010 г.

В него се посочва, че не са спазени изискванията на Закона за трансплантации на органи, тъкани и клетки. От България са изнесени ляв и десен бял дроб, черен дроб, без да е налице нужното разрешение, без здравното министерство да има договор с европейската агенция по трансплантации Евротрансплант, където са взели органите, както и без лечебните заведения, които са ги дали, да имат подобни договори.

Сините коментираха, че констатациите в доклада са изключително тежки и сериозни и ще бъдат изпратени на главния прокурор.

Министърът на здравеопазването Анна-Мария Борисова заяви, че е назначила трета проверка в агенцията и ще вземе решение дали да поиска оставката на Джалева след като тя приключи.

Борисова отказа за отговори дали има нейно разрешение за износ на ляв и десен бял дроб за Германия и Австрия чрез "Евротрансплант".

Вчера в кулоарите на парламента тя се опита да се защити и от атаките на БСП, че има конфликт на интереси, като обвини червените в некомпетентност

Соцдепутатката Мая Манолова съобщи във вторник, че Министерството на здравеопазването е направило промени, с които е задължило доставчиците на лекарства преди това да ги изпитват.

Причината - съпругът на министърката бил съсобственик във фирма за клинични изпитвания.

Борисова не прие обвинението и се опита да обясни пред медиите каква е разликата между "изследване" и "проучване".

"Изследваш нещо, което знаеш, например кръвна захар, утайка. Проучване означава, че проучваш нещо, което не знаеш. Например ефекта от едно лекарство - позитивен ли е, дава ли странични ефекти", каза Борисова. Вие смятате ли, че моят апартамент е лечебно заведение и че би могъл да получи статут на такова?", допълни здравният министър. Тя не отговори на въпроса дали по тази логика в частното й жилище се изследват урина, утайка и кръв.

Борисова се извини на медиите за лекцията с думите: „Извинете ме, аз имам малко деформация".

Oще: анна-мария борисова  здравеопазване  конфликт на интереси 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.