Американското правосъдно министерство има правила за разследване в социалните мрежи | webcafe.bg
newscafe

Как ФБР лови престъпници чрез Туитър

Webcafe.bg
17.03.2010, 16:28 (обновена 27.12.2010, 14:36)
ФБР

Макси Сопо толкова се забавлявал да "живее в рая" в Мексико, че написал за това в Facebook, така че всичките му приятели да могат да следват приключенията му. Но и други наблюдавали: например федерален прокурор в Сиатъл, където Сопо се издирвал по обвинения за банкови измами.

Следейки Сопо чрез публичния му списък "приятели", прокурорът научил адреса му и изпратил мексиканските власти да го арестуват. Вместо да пие пина колада, Сопо сега очаква екстрадиция за САЩ.

Сопо научава по трудния начин, че ФБР е в Facebook. А също и в MySpace, LinkedIn и Twitter.

Агенти на правозащитните служби следват останалата част от Интернет света в популярни социални мрежи, дори под прикритие, влизайки с фалшиви онлайн профили, за да комуникират със заподозрени и да събират лична информация, става ясно от вътрешен документ на американското Министерство на правосъдието, излязъл на бял свят покрай съдебен процес.

Документът показва, че американските агенти влизат тайно в Мрежата, за да обменят съобщения със заподозрени, да идентифицират приятели или роднини на жертвата и да преглеждат лична информация от рода на публикации, лични снимки и видеоклипове.

Тази дейност има за цел разследващите да проверяват алибита на заподозрени, съпоставяйки даваните пред полицията показания с туитовете, изпратени по същото време, съобщаващи местоположението на евентуалните престъпници. Онлайн снимки, демонстриращи подозрително изобилно купуване на луксозни стоки - хора, позиращи с бижута, оръжия или лъскави коли - могат да свържат заподозрени или техни приятели с престъпления.

Документът от правосъдното министерство също така напомня на правителствените юристи, които водят делата в съда, че публичните части на социалните мрежи са "ценен източник" на информация за свидетелите на защитата. "Знанието е сила", казва документът. "Проучвайте всички свидетели в социалните мрежи."

Electronic Frontier Foundation - базирана в Сан Франциско група за защита на гражданските права, се е снабдила с 33-страничния документ, когато е съдила американското министерство на правосъдието и пет други правителствени агенции във федерален съд.

Преди десетилетие агентите държаха под око чатовете в AOL и MSN, за да ловят сексуални насилници. Но тези текстови чат-услуги са старомодни в сравнение със съвременните социални медии, които съдържат потенциална съкровищница от свидетелства.

Документът, част от презентация, проведена през август от ръководителите на органите за борба с киберпрестъпността, описва ценността за разследващите на Facebook, Twitter, MySpace, LinkedIn. Не са описани в подробности границите на употребата им.

"Всъщност не се обсъждат каквито и да е механизми за отчетност или гаранции, че правителствените агенти използват отговорно тези инструменти", казва Марша Хофман, старши адвокат в Electronic Frontier Foundation, които водят дела срещу правителството да разкрие политиката си за употреба на социалните мрежи.

Фондацията също така се е сдобила с документ на американската данъчна служба IRS, според който служителите на IRS не могат да използват измама или да създават фалшиви акаунти, за да получат информация.

Случаят на Сопо не е изисквал работа под прикритие; неговото невнимание е осигурило уликите. Но разследванията под прикритие в социалните мрежи са законни и се регулират от вътрешни правила, коментират представители на американското правосъдно министерство. Те обаче категорично отказват да съобщят какви са тези правила.

Документът е свързан със случай, в който американски прокурори са обвинили жена за компютърна измама - заради създаването на фалшив акаунт в MySpace. На практика същото действие, което агентите под прикритие извършват, макар и за други цели.

Жената на име Лори Дрю се е представяла като момче-тийнейджър и е флиртувала с 13-годишно съседско момиче. Момичето се е самоубило през октомври 2006 г. в предградие на Сейнт Луис, след като е получило съобщение, че "светът би бил по-хубав без нея". Дрю е била осъдена за три леки престъпления за нарушаване на правилата на MySpace срещу създаването на фалшиви акаунти. Но миналата година съдия е отменил присъдите, позовавайки се на неясноти в закона.

"Ако агентите нарушават условията за употреба на услугата, дали това е 'друга незаконна дейност'?" пита документът. Отговор на въпроса липсва.

Правилата на Facebook например уточняват, че потребителите "няма да осигуряват каквато и да е фалшива лична информация в Facebook, или да създават акаунт за друг освен за самия себе си без изрично разрешение." Правилата на Twitter забраняват на потребителите да изпращат подвеждаща или лъжлива информация. MySpace изисква информацията за акаунтите да бъде "правдива и точна".

Бившият американски прокурор Марк Зуилингър, специализирал в областта на кибер-сигурността, казва, че разследващите би трябвало да имат възможност да действат под прикритие в онлайн света по същия начин, по който го правят в реалността, дори ако такова поведение е забранено от правилата на някоя фирма. Но трябва да има граници, уточнява той.

"Тази нова ситуация създава необходимост за внимателен надзор, така че грижещите се за спазването на закона да не използват социалните мрежи, за да се месят в някои от нашите най-лични взаимоотношения," казва Зуилингър, чиято фирма осигурява правни услуги за Yahoo и MySpace.

Документът на Министерството на правосъдието на САЩ описва как Facebook, MySpace и Twitter са взаимодействали с федерални разследващи органи: Facebook "често оказват съдействие при спешни заявки", уточняват представителите на властите. MySpace запазват информацията за потребителите си за неопределено време и дори съхраняват данните от изтрити акаунти в продължение на година. Но адвокатите на Twitter са заявили на прокурорите, че имат нужда от съдебно разпореждане или призовка, преди фирмата да предаде информация за потребителите си, се съобщава в документа.

"Няма да запазват данни без съдебен процес", казва документът в раздела "Получаване на информация от Twitter... лошите новини."

Ръководителят на сигурността на MySpace Хеманшу Нигъм казва, че MySpace не искат да възпрепятстват разследвания. "Като казваме това, също така искаме да сме сигурни, че личната информация на нашите потребители е защитена и че каквито и да е данни, които бъдат разкрити, се предоставят по подходящия законен път," уточнява Нигъм.

MySpace изискват разрешително за обиск за лични съобщения с давност под шест месеца, коментират от фирмата.

Говорителят на Facebook Ендрю Нойс каза, че фирмата е подготвила наръчник, който да помогне на разследващите органи да разбират "правилните начини да се изиска информация от Facebook за улесняване на разследвания".

Документът от американското министерство на правосъдието: http://tinyurl.com/yjc6mql

Oще: туитър  фбр  фейсбук 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани