Почна се | webcafe.bg
newscafe

Почна се

Webcafe.bg
12.05.2013, 10:39 (обновена 12.05.2013, 11:10)
Избори

МВР събира цялата информация за изборните нарушения

Започна изборният ден за третите в най-новата история на България предсрочни избори.

Близо 15 000 полицаи следят за реда и сигурността на провеждането им.

Сигнали за нарушенията на изборите може да се подават в щаба на МВР,  който ще отговаря на телефон (02) 982 22 32 и e-mail - izbori@mvr.bg.

Екипът, който приема сигналите, работи от 6 часа сутринта - час преди началото на изборния ден, до предаването на документите в Централната избирателна комисия. Телефонът ще работи и след изборите.

В този щаб постъпва цялата информация за нарушенията и, ако се прецени, се препраща в МВР.

На e-mail -alac@transparency.bg, и гореща телефонна линия - 0800 11 224, Центърът за пострадали от корупция към асоциация "Прозрачност без граници" също приема сигнали, които се предават към компетентните органи.

Сайтът "За честни избори"(www.fairelections.eu) позволява подаването на сигнал от приложение за мобилен телефон и с помощта на социалните мрежи. Платформата събира и показва подробна информация за всяко нарушение - по кое време е направено, при какви обстоятелства и къде, като сигналите са поставени на карта, така че може да се проследи концентрацията им по места.

Авторите на сайта уверяват, че потребителите, подали сигналите, остават анонимни, тъй като данните за подателя се криптират.

Бира може, друг алкохол не

В изборния ден е забранена продажбата на алкохол в София. Според заповедта на кмета Йорданка Фандъкова важи за интервала от 6 до 20 часа на 12 май.

Забраната не се отнася за продажбата на бира и за сделки на едро. Тук не попадат заведенията, в които ще се проведат семейни и обредни ритуали като сватби, кръщенета и тъжни обреди.

Как става тая работа

В страната са разкрити близо 11 700 избирателни секции. Гласуването продължава до 20 часа, като там, където има още желаещи да упражнят правото си на глас, ще се удължи до 21 часа.

Секционните избирателни комисии следва да копират секционните протоколи по начин, че да са видни всички вписани с думи и цифри числа, както и фабричните номера на протоколите.

Гражданите могат да проверят избирателните списъци и да се информират за избирателната си секция и място на гласуване през интернет на адрес: http://www.grao.bg/elections/.

Гласува се с обща бяла (интегрална) бюлетина, в която са изписани имената на партиите и коалициите и първите им трима кандидати. Всеки гласоподавател трябва да разгъне дадената му от член на секционна избирателна комисия бюлетина, за да се увери, че по нея няма нищо отбелязано.

На бюлетината трябва да бъдат поставени два печата в изборната секция - един преди гласуването и друг преди пускането на бюлетината в урната. Вотът се отразява в тъмната стаичка, като за валиден се смята само отбелязаният със знак Х със син химикал.

Oще: алкохол  бира  избори  мвр  нарушения  сигнали 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани