Касата отпусна липсващите милиони за лекарства на онкоболните | webcafe.bg
newscafe

Касата отпусна още 17 милиона за лекарства на онкоболните

Webcafe.bg
17.05.2013, 16:55 (обновена 17.05.2013, 17:09)
НЗОК

Все пак НЗОК отпусна още милиони за лекарствата за онкоболни

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) увеличи със 17 милиона лева бюджета за онколекарства, прилагани в болничната помощ.

Преди седмица онкодиспансери предупредиха, че имат неразплатени задължения за първото тримесечие, предимно за лекарства и обезболяващи, поради орязаните за т.г. бюджети.

Надзорният съвет на касата гласува актуализация на бюджета за заплащане на лекарствена терапия в болничната помощ при пациенти с онкологични заболявания.

Допълнителните средства са в размер на 17 млн. лева и ще бъдат осигурени с вътрешно-компенсирани промени, съгласно Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г., съобщиха от здравната каса.

При направен анализ на периода януари - април е установено, че разходите надвишават предварително заложените средства.

През първото тримесечие на 2013 г. разходите за тези лекарства възлизат на 38 397 987 лева, което представлява ръст с 11% в сравнение с разходите за второто полугодие на миналата година.

За да се подсигури необходимата терапия на онкологично болните пациенти през второто тримесечие на тази година, Надзорният съвет одобри сумата от 40 723 231 лева, с която да бъдат заплатени заявените средства за периода.

Възложено е на директорите на районните здравноосигурителни каси да актуализират прогнозните месечни стойности на болниците, предвидени за лекарствена терапия при злокачествени заболявания, за първо полугодие на 2013 година.

От 2011 година НЗОК постепенно започна да заплаща лекарствата за онкологично болни пациенти, с което им беше осигурено най-съвременно и ефективно лечение. Премахнати бяха листите на чакащи, като всички пациенти започнаха да получават навреме необходимата им терапия.

 

Oще: лекарства  нзок  онкоболни 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани