Европарламентът отписа "Южен поток" | webcafe.bg
newscafe

Европарламентът отписа "Южен поток"

Webcafe.bg, по БНР, Ройтерс
17.04.2014, 09:15 (обновена 17.04.2014, 14:49)
Южен поток

Снимка: © Газпром

"Южен поток" да не се изгражда е една от позициите, записани в резолюция на европарламента, която ще бъде гласувана днес

Европейският парламент прие обща резолюция, в която обвинява Русия за нарастване на напрежението в Украйна и настоява газопроводът „Южен поток" да не се изгражда. Вместо него трябва да бъдат намерени други газови доставчици.

Документът е изготвен от представители на Европейската народна партия, европейските социалисти, либералите, зелените и консерваторите. Самата резолюция е за руския натиск върху Украйна и мерките, които трябва да предприеме Европейският съюз.

В изготвения общ проект на резолюция има и призив за мерки срещу руски фирми, особено в енергийния сектор. Евродепутатите се обявяват още за намаляване на зависимостта от руски петрол и газ, за пълно прилагане на Третия енергиен пакет и за прекратяване на вноса на газ при необходимост.

Заради резервите на левицата към текста за „Южен поток", той беше подложен на отделно гласуване и получи одобрението на огромно мнозинство от евродепутатите. Илияна Йотова от БСП, която е в групата на европейските социалисти, посочи, че все пак става дума за незаконодателна резолюция, която има само препоръчителен характер и вероятно ще бъде използвана предизборно.

Андрей Ковачев от ЕНП, която беше водещата политическа група при оформянето на документа, обърна внимание, че ГЕРБ е „за" „Южен поток", стига проектът да бъде изцяло съобразен с европейското законодателство.

С резолюцията европарламентът призовава за разширяване на индивидуалните санкции към високопоставени руски представители, както и за готовност за незабавно въвеждане на общи икономически санкции. Има и призив за мерки срещу руски компании и техните дъщерни дружества в ЕС, особено в сектор „Енергетика".

Откажем ли се от „Южен поток", спираме да се развиваме, твърди Драгомир Стойнев

Ако Европейската народна партия (ЕНП) спечели еврпейските избори, реално „Южен поток" може да бъде спрян, коментира министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на извънреден брифинг.

По думите му „Южен поток" е важен, стратегически, инвестиционен проект, който позволява сигурност при доставките на природен газ, който е от икономическа полза за страната, с хиляди работни места в най-бедния регион.

„Бъркаме ли, че искаме да имаме сигурност на доставките на природен газ за България? Какъв бе отговорът за "Набуко"? Трябва да се откажем - да не се развиваме. "Южен поток" ще бъде един от основните стимули за икономическия растеж през тази година", каза още министърът. Според него, ако наистина започне изграждането му, може да се очаква икономически растеж над 2%.

„Иначе ние ще се откажем от 5000 работни места, от работа за българските фирми, ще се откажем от сигурни доставки на природен газ за България. Отново ние трябва да треперим, недай си Боже, в някоя държава да не стане конфликт, за да ни се прекъснат доставките на природен газ, докато проектът ТАП бъде изграден, и започнем да получаваме допълнителни количества природен газ от консорциума Шах Дениз 2", допълни Стойнев.

По думите му загубите при спирането на „Южен поток" ще имат конкретни измерения. „Когато се спира работата с основен търговски партньор, сами разбирате, че по никакъв начин няма да се стимулира българската икономика, а ние се отлепихме от дъното. Ние тръгнахме по пътя на икономическия растеж. Трябва с нашите стратегически партньори да се съгласим за конкретни негативни дейстия срещу тях, само защото някои държави са далеч, нямат такива връзки, икономически, и да угодим на едно общо решение", каза Стойнев.

„Да, ние ще спазим това решение, но ще се борим да има солидарност по отношение на тези санкции. Ще се борим и за финансов механизъм и най-пострадалите държави да бъдат компенсирани", каза още Драгомир Стойнев.

Общи санкции, индивидуални последици

Европейската комисия е връчила на всяка страна от ЕС документ, чрез който да се запознае с последиците, които би имало за нея евентуално налагане на по-тежки търговски и финансови санкции на Русия заради действията й в Украйна. Те са се запознали само с рисковете, които ги касаят пряко, но не и с тези, които се отнасят до всички 28 членки на ЕС, за да се избегне изтичане на поверителна информация.

В документите се разглеждат няколко категории санкции в области като енергетика, финанси и търговия, и се описват последиците, които налагането на по-тежки санкции би имало върху двустранните икономически отношения между Русия и съответната страна.

Страните имат срок до 22 април да отговорят на Европейската комисия, която след това ще изготви пакета санкции. Целта е до следващата седмица да се постигне консенсус, за да могат лидерите на ЕС да вземат решение, ако ситуацията в Украйна се влоши.

На среща през март лидерите на ЕС се споразумяха, че ще преминат към т.нар. трета фаза на санкции срещу Русия, но само ако има влошаване на ситуацията в Украйна.

Много зависи и от резултатите на планираната за днес среща в Женева на външните министри на САЩ, Русия и Украйна и върховния представител на ЕС за външната политика. Ако в Украйна настъпи влошаване, тогава лидерите на ЕС може да се съберат на среща на върха следващата седмица и да вземат решение за трета фаза на санкции.

Междувременно вицeпремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев свиква заседание на Националния щаб за мониторинг на обстановката в Украйна. Ръководители на специални служби, представители на министерства, държавни агенции, директорите на главните дирекции "Национална полиция", "Пожарна безопасност и защита на населението" и "Гранична полиция" и ръководители на други структури ще разгледат развитието на обстановката в Украйна и ще анализират възможни бъдещи решения.

Oще: европейски парламент  еевропейски съюз  русия  украйна  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

103 sim4o | 21.04.201410:55

"Levitt Hostel | 20.04.2014 14:29
Очевидно Симчо разбира християнството чрез призивите за унищожението на един народ с ракети и то не кой да е народ, а народът на Йешуа.
Кажи ми, куха картуно"
----------------------------
1.Доказан Лъжецо .... защо отново ЛЪЖЕШ ..
Къде и Какви призиви за унищожаване на някакъв народ, с ракети успя да прочетеш ??
Как така е "очевидно Симчо разбира християнството" .. от къде това следва ...??
Айде- или мои цитати и твоето твърдение да се докаже - или всеки път, като решиш да напишеш нещо тука - ще се обръщам към тебе с "Доказания лъжец"

2.Абе, "куха къртуно" не е ли обида ...?? ..
Като се видим в Съда ... ще обясниш, споко ...
и "фекален" не е ли обида?? ..
не е ??
Ти си чел Тората - ти знаеш ... !! Много щастлив Много щастлив

Реших ! - ще ти е приятно, нали, Доказан Лъжец - ще се обръщам към тебе по твой тертип "кухата къртуна, Доказания фекален лъжец" ....

Поздрави
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

102 sim4o | 20.04.201415:09

Чети бе Параноик ...
То ти си май като оня шизофреника от Лясковец .. дето го зцаплашвали и дето бил барикадиран от пет години у тях- с пушки .. та да стреля по децата в близкото училище ..
Ето МЕ МЕНЕ - ЦИТИРАМ СЕ ОТНОВО .. това се препоръчва при Олигофрения - да сме търпеливи и да повтаряме ..

.."Ами пожеланието ми, тогава да е .. да не се сбъдне скоро Пророчеството..и да не ви изчистят от лицето на земята с ракетки ..
Дано ви е дадено да поживеете още ... желая го от сърце .. "

И???
В ТОВА сърдечно ПОЖЕЛАНИЕ- ВИДЯ ЗАПЛАХИ ???

Параноята яко тресе народът ..изтрещяли- много!

Христот Воскресе
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

101 Симо Петков | 20.04.201415:05

Levitt Hostel | 20.04.2014 14:29

,, на моето Възкресение заплашвай народа ми с унищожаване чрез ракети"? ... "
---------------------------------------
1. Доказаният Лъжец, бе напълно засипан с доказателства .. за ракетните двигатели, използвани за извеждане на спътници от консорциумът "Локхийт-Маришета"- руски .. "Протон" са .. така се оказа ..
Оказа се, че и първата зъбна пломба, е направена в Херсон ...

2.Доказаният Лъжец, ОТНОВО НЕЩО СЕ Е ОБЪРКАЛ..
Кой и за какво го заплашва??

Ами то това НЕГОВОТО .. ОСВЕН ИДИОТИЯ Е И ПАРАНОЯ ..
Кой те заплашва бе, Доказани Лъжецо- я поотвори .. прочети ..и виж Симчо какво ти желае ..
"Да не ви унищожат, скоро с ракети" ..
А Исус ви е казал .. "От този град (Ерусалим) камък върху камвък, няма да остане ...
Дано не е скоро .. но каквото има да става - ще става!
Аре бегай- чети си Тората и учи да броиш поне до три ..

Успехи!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

100 Levitt Hostel | 20.04.201414:29

,, Ами пожеланието ми, тогава да е .. да не се сбъдне скоро Пророчеството..и да не ви изчистят от лицето на земята с ракетки .."


Очевидно Симчо разбира християнството чрез призивите за унищожението на един народ с ракети и то не кой да е народ, а народът на Йешуа. Кажи ми, куха картуно, къде Йешуа пише: ,, на моето Възкресение заплашвай народа ми с унищожаване чрез ракети"?
   

оценка

+0 -5

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

99 sim4o | 20.04.201414:09

Доказаният ..
Ето я фирмата за ракетите "Протон" - нарича се "Енергия" .. а човекът- Куличев ..

Отмятай на пръстчета..
П.П. а знаеш ли, КОЙ ПРАВИ ПЪРВАТА ЗЪБНА ПЛОМБА И КЪДЕ..
Къде е ясно- В Херсон ... и е била с основа от сребро.. много по-здравословна от амалгамовите пломби ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

98 sim4o | 20.04.201414:04

... " Levitt Hostel | 20.04.2014 13:43
И кой го твърди това, защото очевидно тези данни се конфронтират с .... "
-------------------
Доказан Лъжец, абе приятелю, да НЕ СЕ КОМЕНТИРА ТОЧНО ПО СТАТИЯТА, А ДА СЕ ПРЕЛИВА ОТ ПУСНО В празно не е ли идиотия .. само питам ..

Мене ми се струва- НЕАДЕКВАТНОСТ.. ама ти си чел Тората .. ти знаеш ... Много щастлив Много щастлив

Да не СЕ ОТВАРЯ ДА СЕ ЧЕТЕ - ПРИМЕРНО ТУКА ИЗ ФОРУМА..а да се пише само .. НЕ Е ЛИ ПЪЛНА ИДИОТИЯ .. Само питам, питам ..
Щото, донякъде в посоката на Дискусията .. виж Симчо, какво ВЕЧЕ Е ПУБЛИКУВАЛ ТУКАНА ..
Цитирам част от любезната дискусия :
"deowin | 13.03.201418:47
Строителния, правиш ли разлика между "Боинг купува титаниеви части от Русия" и "НАСА използва руски двигатели"?
А има."
..............................
.. "sim4o | 13.03.2014 22:58 А иначе ... за двигателите , за развитието ... написано доста . ... би могъл да отвори и да попрочете .. примерно това ...

"On 15 April 1993 Khrunichev had created the Lockheed-Khrunichev-Energia joint venture with the American company Lockheed, and in 1995, due to the merger of Lockheed and Martin Marietta, it was transformed into International Launch Services (ILS).. The United States had given permission for the appearance of Proton on the launch market, but introduced a quota to protect the launch market from "Russian dumping."
Despite this, the Proton, built by Khrunichev, was successful and by the end of 2000 had earned launch contracts worth over $1.5 billion. " ..... може да се разбере, ЧЕ ЛОКХИЙД ЗАЕДНО С "ПРОТОН" а по късно и "МАРТИН МАРИЕТА",..благодарение на ... руски компоненти , имат големи обеми!
Евалла на "Локхийд" , евалла на "Мартин Мариета"!
Ето, като се поизтрезнее, може да се види и сайта, на "Локхийд" - любезно предоставям! http://www.lockheedmartin.com/us.html .... "

----------------------

Ама най-интересното, Доказания Лъжец, че в оная дискусия- И ТИ СИ ВЗЕМАЛ УЧАСТИЕ ..
Не помниш лри,че вече говорихме .. колко американски телекомуникационни спътници .. с какви двигатели се извеждат в орбита..
Не помниш???
Много натовареност - да пускаш опорни точки из форуми ..

Нищо, Доказаният- Симчо е до тебе .. и ти припомня ..

Поздрави за Великден ..
А забравих, ти спомена- не си християнин, а си четеш Тората ..
Ами пожеланието ми, тогава да е .. да не се сбъдне скоро Пророчеството..и да не ви изчистят от лицето на земята с ракетки ..
Дано ви е дадено да поживеете още ... желая го от сърце ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

97 Levitt Hostel | 20.04.201413:43

,, Русия е една от държавите с най-голям научно-технически потенциал в света. Страната има 451 000 изследователи и най-големият брой учени в света. — между 2005 и 2010, публикуваните от руски учени статии и изследвания възлизат на 127 000"

И кой го твърди това, защото очевидно тези данни се конфронтират с данните, посочени по- долу от руската академия на неуките?
,,,, Една от главните търговски дейности в руските научноизследователски институти е отдаване на лизинг или продажба на имоти и земи. ,, , казва членът на Руската академия на науките Владимир Фортов."

Тази информация, дадена ни от руския академик Владимир Фортов от Руската академия на неуките съвсем не дава основания да направим заключението, че ,,Русия е от държавите с най- голям научно- технически потенциал"
Нещо повече, по- надолу в текста същият руски академик казва следното: ,, високотехнологичните производстви съставляват 0,6% от БВП на Русия, ,,срамна работа", пак същият

Ако Русия с нейните 451 000 изследователи, публикували 127 000 статии, произвеждат 0,6% от БВП на Русия , то значи в сравнение с Русия България, с нейните 7-8% от БВП (високотехнологични производства )представлява нещо , като Силициевата долина

Русия от четвърт век няма нито един патент за лекарства
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

96 sim4o | 19.04.201423:48

.. "Levitt Hostel | 19.04.2014 19:06
Дубна
За съжаление, тоз пример също не успя да ме убеди. .. "
-----------------
Защо ли не съм учуден, че Доказаният Лъжец, въобще трудно може да бъде убеден в каквото и да е ..
Възниква въпросът - "абе, ама той въобще разбира ли, какво чете .. а и до колко ли, може да брои ..?? прави ли разлика между едно и две ?? " ...

Знаем, знаем, какво го убеждава .. беседи с Украински бежанци, които навлизали били със стотици в България .. той - Доказаният лъжец , говорел често с тях и от техните приказки и от нищо друго, придобивал устойчиви знания за света край него ..

Нищо друго - го не убеждава - така споделя Доказаният !

Чест му прави искреността ! .. не го убеждават примерите, а и май не може да и разбере ...
Браво, че го споделя, а не го крие!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.03.2014, 20:07

95 Yovka Dimitrova | 19.04.201422:08

„„„Русия е една от държавите с най-голям научно-технически потенциал в света. Страната има 451 000 изследователи и най-големият брой учени в света. — между 2005 и 2010, публикуваните от руски учени статии и изследвания възлизат на 127 000.“““О Леви,с мозъчни клетки Замрели глупчо
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

94 sim4o | 19.04.201421:35

"Levitt Hostel | 19.04.2014 18:33 ....Поисках доказателство ... "
-----------------
1. Абе Доказан Лъжец .. АЗ НЯМАМ НИКАКВО НАМЕРЕНИЕ да ти давам някакви доказателства, на твоите тъпоумни "поисквания"
Мри там .. или си чети Тората, за което споменаваш .. или съскай от злоба - общо взето прави това, което Доказаните Лъжци правите на Великден, когато ние, останалите хора празнуваме ... искай си доказателства- колкото щеш .. и лазправяй малоумии .. как в България влизали стотици украински семейства с деца .. прокудени .. и ти с тея баш прокудени говориш и така събираш информация ..
-----------------------------
"Levitt Hostel | 19.04.2014 18:33 ...двама етнически руснаци ...Единственият пример , който успяхте да изфабрикувате е Сикорски .. "
--------------------------------
2.Доказан Лъжец, ти до колко може да броиш .. не, без майтап .. ЩОТО АЗ споменах ПОНЕ ДВАМА ...
Я се откъсни от Четенето на Тората и се приготви, да следиш внимателно , писаното от Симчо и да прегъваш пръстенца ... ето - цитирам се .. като за приятели злобеещи Доказани Лъжци .. пиша по няколко пъти ..!

.. "sim4o | 19.04.201417:23
John Smith | 19.04.2014 17:13
--------------------------------------
.Освен за Игор Сикорски, се сещам и за откривателя на заваряването под флюс ..и за конструктора на кораба "Нормандия" ..
--------------------------------------
Vladimir Ivanovich Yourkevitch (Russian: Владимир Иванович Юркевич, also spelled Yurkevich, 1885, Moscow - December 13, 1964) was a Russian naval engineer, developer of the modern design of ship hulls, and designer of the famous ocean liner SS Normandie. He worked in Russia, France and the United States ...
http://en.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Yourkevitch

Та да повторим ЗА ДОКАЗАНИЯ ЛЪЖЕЦ- Създателя на най-големият Френски кораб до сега - "Нормандия" е Владимир Юркевич ....
това го написахме, ама ДОКАЗАНИЯТ реши, че не бива и час от живота му, да мине без лъжа, та почна малоумно да лъже отново ... не знам, може би Тората , изисква това от него ..

Поздрави Доказан Лъжецо ..
   

оценка

+2 -0

Най-коментирани