Руският посланик: "Южен поток" ще се строи през декември | webcafe.bg
newscafe

Руският посланик: "Южен поток" ще се строи през декември

Webcafe.bg , по БГНЕС
04.03.2012, 16:38 (обновена 04.03.2012, 18:28)
Газ

Снимка: © БГНЕС

Руският посланик у нас Юрий Исаков: Не се боя да използвам тази дума - "велик газопровод", защото "Южен поток" ще осигури енергийната сигурност на България в газовата област на 100% и за 100 години напред

Руският посланик в София Юрий Исаков се надява след изборите за президент в Русия, София и Москва да приключат преговорите и да преминат към реално осъществяване на съвместните енергийни проекти - АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток". Дипломатът казва това в интервю пред БГНЕС. Русия избира днес президент, ако има балотаж - ще е на 25 март. Почти сигурно е, че настоящият премиер Владимир Путин ще спечели трети мандат като държавен глава.

Исаков очаква промяна към по-добро в двустранните отношения, защо техният потенциал не е използван пълноценно.

"Първо, трябва да кажа, че тези проекти надхвърлят границите на руско-българските отношения. Тези проекти в пълния смисъл на думата са големи общоевропейски начинания, в които участват десетина държави, какъвто е случаят с "Южен поток". А ако вземем всички участници в изграждането на АЕЦ "Белене", то и тук навярно участват няколко европейски страни. Някои от тях участват с технологии, други с контролно-измервателни уреди, а трети - с финансиране", каза посланикът.

"Ето къде очаквам промяна, че ние най-накрая от процеса на преговори ще преминем към реално осъществяване на тези проекти", заявява той.  След скорошното посещение на шефа на "Газпром" Алексей Милер в България стана ясно, че през ноември трябва да се вземе инвестиционно решение по проекта за газопровода.

Посланикът очаква, че през декември ще започне реалното изграждане на този "велик газопровод". "Не се боя да използвам тази дума - "велик газопровод", защото той ще осигури енергийната сигурност на България в газовата област на 100% и за 100 години напред", подчерта той.

Руският дипломат заяви, че трябва да се направи и много в областта на търговията. Той изрази съжаление, че малко български стоки се изнасят в Русия. "Но и тук има голям потенциал, започвайки с фармацевтични продукти, машиностроене, химическата индустрия и завършвайки с винопроизводство и земеделие. Има над какво да се работи и тук очаквам промени", посочи той.

"България има огромна притегателна сила за руските туристи. Нашите туристи идват в България с удоволствие - добро е съотношението между цена и качество на услугата. Не е далече. Но най-главното няма езикова бариера. Обща е вярата - православна, обща е културата, симпатията е взаимна и хората идват с удоволствие", обясни Исаков.

Той обаче посочи, че главният препъникамък за тях са визите. Едновременно с това руският посланик подчерта, че българските власти предприемат редица мерки в посока облекчаване на визовия режим - разширява се мрежата от визови центрове в Русия, туристите могат да пътуват с шенгенска виза и др.

По думите му всеки руски "Русия е много привлекателна в очите на целия свят, защото у нас има големи възможности всеки човек да реализира потенциала си".

"За мен като посланик е много приятно, че този наш празник, а в Русия към изборите се отнасяме като към празник, съвпада с нашия общ велик празник - 3 март, Деня на освобождението на България, за който умряха и български опълченци, и руски военни и офицери. В това съвпадение има хубава символика", отбелязва Исаков.

Oще: аец белене  визи  оношения  посланик  проекти  русия  южен поток  юрий исаков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани