Министър Мирослав Найденов: поскъпването на хляба е спекулация | webcafe.bg
newscafe

По-скъпият хляб бил спекула

Webcafe.bg
19.08.2010, 12:19 (обновена 20.08.2010, 11:23)
миро найденов

Снимка: © БГНЕС

Найденов: "Надявам се хлебарите да бъдат честни."

Земеделският министър Мирослав Найденов предупреди днес, че поскъпването на цената на хляба е спекулативно.

Крайната цена е функция от цената на пшеницата, след което се следва по простото златно правило "1:2:4" - тоест, ако килограм пшеница в началото на жътвата струваше около 25 стотинки, би трябвало брашното да е 50 стотинки, а хлябът 1 лев за килограм, обясни Найденов.

Имаше поскъпване на цената на зърното на световните борси, главно заради временната забрана на Русия да забрани износа, влязла в сила от 15 август. Според Найденов обаче българските хлебари са вдигнали цените прекалено бързо. Миналата седмица от Софийската стокова борса съобщиха, че зърното от новата реколта върви по 350 лева на тон, но няма търсене на такава цена.

Хлябът в Ямбол поскъпва от днес с 10 стотинки, след като преди седмица в Добричко и Кюстендил също вдигнаха цените с 10-15%. В Хасково също не останаха по-назад и качиха цените с 15 стотинки.

През миналия уикенд Мирослав Найденов съобщи в Шумен, че вече е прибрана над 97% от пшеницата в България, добивите са по-добри от очакваните, "има много пшеница и качеството е добро". Според прогнозите му очакваната реколта е от 3.6 млн. тона.

По повод увеличения износ на зърно министър Найденов заяви, че това не може да застраши зърнения баланс, тъй като в момента България разполага с два пъти повече пшеница, отколкото е необходима.

По БНТ днес Мирослав Найденов призова хлебопроизводителите да се съобразят, че хлябът е основна храна и не трябва да реагират рязко. "Надявам се да бъдат честни", каза той.

Още от началото на август производителите започнаха да обработват с прогнози за поскъпването на хляба и хлебните изделия. Председателят на Асоциацията "Хляб за България" Георги Попов например обяви на 9 август, че заради поскъпналото брашно и цената на хляба ще скочи с 20-25%. Подкрепи го и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов.

Зърнопроизводителите смятат, че е крайно време и у нас да се покачат цените на пшеницата. "Ние продаваме най-евтината пшеница в ЕС. Поради тази причина има 10 кораба, наредени на Варна и на Бургас, чакат да товарят заради забраната на Русия за експорт на зърно. Фуражната пшеница достигна цената на хлебната. Котировките там са 300-310 лева на тон за фуражната пшеница. Това не е спекулативно покачване. Когато една стока има огромно търсене, има дефицит, нормално е нейната цена да се вдигне", коментира тогава Христов.

Oще: бдс  брашно  зърно  хляб 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани