Не на кражбата на боклук като препитание | webcafe.bg
newscafe

Не на кражбата на боклук като препитание

Webcafe.bg, по manager.bg
17.07.2014, 14:15 (обновена 17.07.2014, 14:32)
Боклук

Снимка: © Sofia photo agency

Има акция на собствениците на бизнеса с отпадъци от черни и цветни метали искат да се анулират текстове от Закона за управление на отпадъците, с които се целят единствено прекратяване на кражбите, твърди Евдокия Манева

Към широка обществена дискусия във връзка с боклука призовава с отворено писмо бившият министър на околната среда и водите Евдокия Манева.

Според нея има акция на собствениците на бизнеса с отпадъци от черни и цветни метали искат да се анулират текстове от Закона за управление на отпадъците, с които се целят единствено прекратяване на кражбите, нанасящи огромни щети на различни отрасли и на населението.

„Загрижени, телевизиите ни показват блокадата на граничните пунктове, показват ни абсурдните брътвежи на говорителите на този бизнес, показват ни подкрепата на МОСВ и депутатите от БСП, информират ни за целия този спектакъл със задкулисната подкрепа на правителството и никой, дори от медиите с икономическа насоченост, не се опитва да анализира обективните данни", пише Манева и уточнява, че това е огромна крачка назад.

Ежегодно енергетиката и елктропреносните дружества, транспорта, ВиК дружествата и всички фирми, поддържащи общинската инфраструктура, търпят огромни щети от откраднати кабели, релси, пътни знаци, капаци на шахти, парапети на мостове, кранове на ВиК съоръжения, да не говорим за осквернените паметници на културата и т.н., пише Манева.

Тя припомня, че не са един или два случаите, когато цели квартали остават без ток, а електроуредите излизат от строя и никой с нищо не компенсира потърпевшите.

Манева подчертава, че последиците от системните кражби се измерват ежегодно с десетки милиони левове, които плащаме ние. "И още по-страшно е, че имаше и смъртни случаи, за които виновните не само, че не бяха открити, но те не стреснаха собствениците в този бизнес, за да прекратят толерирането на кражби на метали", пише бившият министър.

Тя заявява, че нито един опит на предишното правителство за прекратяване на кражбите не среща подкрепа на собствениците на повече от 900 площадки за метали. „Нещо повече, бяха използвани абсурдни аргументи, за да се защищава една сфера, която години на ред е язва за нашето общество. Лъжите отново се използват в акцията, на която сме свидетели сега", пише Евдокия Манева.

Тя посочва, че само около 10% от общия обем преработвани метали е количеството отпадъчни метали, което се събира от населението. "При това населението предава  отпадъчните метали от  метални опаковки, от домакинска техника, от моторни превозни средства, от електронно и електрическо оборудване чрез специално създадени системи за разделно събиране, така както е във всички европейски страни", пише Манева.

Покровителствайки кражбите на метал от тези системи ние плащаме повторно за използването на този ресурс и наливаме пари в една порочна система и лесни печалби за неголяма група хитреци, които спекулират с този уж „социален" проблем, твърди бившият министър.

„Около 20 хил. са осигурените в този бизнес, т.е легално работещи. Общо работещите в страната са малко над 2 млн. Ромите според последното преброяване са около 240 хил. Добре е преди да се правят каквито и да е твърдения, основните числа да се съпоставят. И изобщо може ли кражбата да се прокламира като източник за доходи и препитаване. Не ни ли омръзна вече да плащаме от джоба си кражбите на електроенергия, вода и инфраструктура?", пита Манева.

Интересно е, защо така яростно е противопоставянето срещу безкасовото плащане, казва бившият министър. Отговорът е, че бизнесът става проследяем, контролируем, това което той за нищо на света не иска. Ще бъде ясно какви суми се плащат за какви количества. Няма да бъде трудно да се разбере дали е предадена прословутата тенджера или пък траверса, която и сега пунктовете нямат право да изкупуват от физически лица, но изобщо не спазват тези разпоредби.

Не трябва да толерираме недъзите на обществото ни с предизборна цел, пише Манева.

Oще: боклук  евдокия манева  закон  манева  отпадъци  скрап  цветни метали  черни метали 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани