След две години туткане екоминистерството, този път в лицето на министър Нона Караджова, отново обсъжда въвеждане на продуктова такса върху найлоновите торбички | webcafe.bg
newscafe

Екоминистерство срещу найлонови торбички - отново

Webcafe.bg
27.10.2010, 16:31 (обновена 27.10.2010, 16:42)
нона караджова

Снимка: © Емакс

Екоминистерството, оглавявано от министър Нона Караджова, този път смята да въведе продуктовата такса върху найлоновите торбички...

След две години туткане екоминистерството, този път в лицето на министър Нона Караджова, отново обсъжда въвеждане на продуктова такса върху найлоновите торбички. Как да стане това е било обсъдено на среща днес от Караджова, заместникът й Евдокия Манева и ръководството на Българска асоциация "Полимери".

В края на 2008 г. МОСВ, ръководен от Джевдет Чакъров, се отказа от доброто намерение, обяснявайки решението си с влошената икономическа ситуация - един вид да не се товари бизнеса в неподходящ момент.

През май тази година пък Нона Караджова заяви намерението си от 2011 г. да бъде прекратено използването на найлонови торбички за еднократна употреба, които да бъдат заменени с биоразградими или текстилни торбички.

Сега МОСВ смята да въдеде плавно новата екотакса, която да се плаща от производителите на пластмасовите торбички по подобие на екотаксите, внасяни от производителите и дистрибуторите на опаковки, на електроуреди, автомобили и други стоки.

Размерът на таксата ще се определи след като се анализира състоянието и капацитета на производство на въпросните фирми. Ще се изчисли и какви инвестиции трябва да вложат тези дружества за пренастройване на мощностите за производство на биоразградими торбички за пазаруване, обясниха от МОСВ.

След това ще се подговят промени в Закона за управление на отпадъците, наредбата за продуктовите такси и други нормативни документи.

В момента на едро найлоновите торбички са особено евтини. В голяма част от веригите хипермаркети обаче брандираните торбички се продават между 10 и 50 стотинки, но на места се предлагат и хартиени или платнени за многократна употреба.

До края на годината от екоминистерството са обещали да предложат пакет от мерки в дългосрочен план, съответстващ на добрите практики в европейските страни. Ще има и следващи консултации и разисквания със заинтересованите страни по мерките за ограничаване на използването на полиетиленови торбички.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани