Министърът на финансите Симеон Дянков представи и плана за съкращенията | webcafe.bg
newscafe

Минус 4000 чиновници до края на годината

Webcafe.bg
22.03.2011, 14:12 (обновена 22.03.2011, 15:44)
симеон дянков

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков обясни, че е по-забавно да работиш за правителството, отколкото да си съветник (в Световната банка - бел.р.)

До момента правителството на ГЕРБ е съкратило 12% от чиновниците, или 9000 души, до края на годината се очаква да бъдат съкратени още 4%, или около 3500-4000. Това ще даде възможност от 2012 г. да се спестяват около 200 млн. лева разходи годишно. Новината стана известна от изявление на вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков, след като участва в представянето на редовния доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) за страните в преход през последните 10 години.

Дянков е и отговорник за хода на административната реформа. Следващата седмица ще бъде публикуван годишният доклад за административната реформа в България.

Само от създаването на Агенцията за контрол на храните и промените в резултат на други административни структури ще бъдат съкратени 300-400 души, което пък щяло да доведе до по-високо заплащане на оставащите в администрацията.

По думите на Дянков съкратените 9000 души са спестили 90 млн. лева публични разходи. 

В отговор на въпрос от бизнеса кога България ще има електронно правителство Дянков отговори, че това ще стане, когато администрацията бъде принудена. Той призна, че решаването на този проблем се отлага от десетилетия и даде за пример себе си, като обясни, че не приема документи на хартия в Министерството на финансите и всичките му служители знаят, че ако не са в електронен вид, няма да бъдат прочетени. 

"Администрацията не трябва да мисли, а да изпълнява законодателството. Затова е важно тя да е добре квалифицирана", каза още Дянков. 

Според финансовия министър досега не е имало политическа воля за реформи, защото "има хора, които печелят от липсата им". Той обясни, че когато това правителство е дошло на власт, е имало тежката задача да извършва отлагани реформи. Като успешни Дянков посочи намаляването на държавните разходи през първата година на управление с 15% и с още 10% през втората, което е довело до финансова дисциплина. 

Като успешна той посочи направената до момента пенсионна реформа и възможността търговско дружество да се регистрира с 2 лева капитал. В графата неуспешни до момента министърът постави сферите на здравеопазването и образованието, но пък каза, че се правят усилия.

Да се работи за правителството е по-забавно, отколкото да си съветник. Разликата е, че като си в управлението, като кажеш нещо, има последствия, отговори министърът на въпрос от бизнеса как оценява личния си опит като експерт в Световната банка и като министър. 

"Когато работех в Световната банка, две правителства съветвах да намалят капитала за регистрация на дружество и не го направиха. Това е първото, което направих, като дойдох на власт", коментира той. Дянков посочи и че важен урок, който е научил като министър, е, че ако си реформатор, "никой няма да те харесва. Много политици не успяват, защото искат да се харесват от всички и така отстъпват от намеренията си за реформи".  

Oще: е-правителство  икономика  разходи  реформа  симеон дянков  съкращения  чиновници 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.12.2010, 11:50

1 Vassil Yordanov | 22.03.201121:21

"Много политици не успяват, защото искат да се харесват от всички и така отстъпват от намеренията си за реформи".

Това да ви напомня за някой? Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани