ЦИК се мотае за вота в чужбина | webcafe.bg
newscafe

ЦИК се мотае за вота в чужбина

Webcafe.bg
20.03.2013, 10:33 (обновена 20.03.2013, 12:41)
гласуване

Снимка: © webcafe.bg

Българските емигранти вероятно ще са по-активни на тези избори

ЦИК все още не е започнала подготовка за изборите в чужбина, обяви пред БНР професорът по математика Любомир Гаврилов, който живее във Франция. Гаврилов е координатор за Тулуза на Преходния обществен съвет на българите във Франция и преподавател в университета в Тулуза.

Българските емигранти правят т.нар. активна регистрация, за да пуснат бюлетина в урната - подават предварително заявление, че искат да гласуват. За да бъде разкрита избирателна секция зад граница, са нужни поне 20 такива заявления в градове, където България има дипломатическо представителство, и поне 100 в населени места, където страната ни няма официален офис.

За момента не е започнала нужната преди вота информационна кампания. „Това е най-спешното нещо в момента. ЦИК би трябвало да контактува по спешност с български медии, асоциации и училища в чужбина, дори и социалните мрежи", обяви математикът.

„Не можем да заменим държавата в тази важна дейност. Освен това, вече подаваме заявления с електронен формуляр директно в ЦИК. Няма дори обявени електронни адреси", негодува той.

Сънародниците ни зад граница би трябвало да използват специална секция в сайта на ЦИК, каквато за момента не съществува.

Заявленията за гласуване в чужбина трябва да бъдат подадени до 11 април.

Въпреки мудността на изборната и държавна администрация, той прогнозира, че повече българи зад граница ще искат да дадат гласа си на предсрочния вот, провокирани от протестната вълна и политическата криза в страната.

„В България един депутат се избира с 25-30 хиляди гласа. От чужбина със 150 000 гласа даваме около 5 мандата. Много сме далеч от това, което казват някои политици - че гласовете в чужбина решавали изборите. Важността за нас е в утвърждаването на българската идентичност - така българите в чужбина са съпричастни към политическия живот в страната", подчерта проф. Гаврилов.

Това не е първия гаф, с който ЦИК се сблъска. Вчера блогът "Отворен парламент" разкри грешка, която за малко да смъкне бариерата от 4% за партиите за влизане в парламента.

Грешката е допусната в стъпката, която регламентира разпределението на мандатите за всяка партия и коалиция на национално ниво. Според методиката това се прави, като се пресмята сумата "от подадените действителни гласове за всички кандидатски листи на партии и коалиции от партии от всички секции в страната и извън страната", а после резултатът се изчислява като 4 на сто от получената сума.

Подобна формулировка обаче изключва подадените гласове за независимите кандидати, каквито Изборният кодекс допуска, и по този начин се нарушава чл. 251, ал. 2 от него. В самия край на работния ден от ЦИК съобщиха, че текстът в методиката е коригиран и вече отговаря на разпоредбите в Изборния кодекс.

Oще: гласуване  заявления  избори  секция  урна  цик  чужбина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2013, 10:11

4 Public Enemy | 21.03.201310:48

Ама за кой "човек" искате да гласувате? За спортист ли, за певец ли, за шофьора на рейса ли? Нали и този "човек" трябва да е част от някаква мрежа, екип. Аз лично не вярвам на мнозинството от сънородниците ми, че ще вкарат просто човеци. Ще преобладават разни фолк фурии и шампиони по борба... Упс, то май и сега ги има. Трябва да се повиши политическата култура на българите преди да им се предложи мажоритарен вот. А относно ЦИК - да си дадат сметка, че ще са първите на 13 май, които ще го отнесат, ако хората имат съмнения във вота си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 20.03.201321:02

"Не искам да гласувам за листа или за партия. Искам да гласувам за човек..."
Е нали за Бойко гласувахме за човек. Той беше човек-партия и сам успя да спечели повече от половината места в парламента. Еднолично, защото без него ГЕРБ бяха никой.
И какво ни докара това? Гласуването за "личности" е точно като гласуването за партии - гласуване за имена - Иван, Драган, ГЕРБ или БСП - това са просто имена.
Никой даже и не гледа какво стои зад имената, особено при партиите. Затова и партийната система, работеща по цял свят не работи у нас. Защото не избираме партиите според програмите им и каузите, които защитават - тях даже не ги и слушаме /пък и що да се напрягаме да им разбираме, като така или иначе ще дойде спасителя да ни оправи/. Избираме ги според това, дали са "наши" - добрие, или "чужди" - всички различни от нашите и лоши по дефиниция. Евентуално, когато се отнася за някоя личност и по това, дали изглеждат добре.
Ми той и "Царя" преди това беше "личност" - дойде в България на бял кон и еднолично спечели изборите. Другите просто му пригласяха, който му пригласяше най-добре, той дойде на власт с него. И после се оказа, че няма хора, способни да направят нещо,освен дасе възползват от властта с която са се сдобили. Защото поне след края на абсолютните монархии /пък и тогава/, властта не е работа за един човек.
и ИванКостов е "личност" и около негое мъртвило.
Май проблема ни е, че и досега сме гласували само за "Личности" /разглеждам и БСП като една колективна личност - мисля че на тях това много им "приляга" - партийната дисциплина и криенето зад гърба на другарите ги превръща в такава, също и колективната защита на другарите - на всяка цена - защото са "наши хора"/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2011, 17:28

2 Hristiliyan Yurukov | 20.03.201312:23

А не искаш ли тези, които са плащали по високи данъци да имат право на два гласа ... чуваш ли се изобщо какво говориш. Логично звучи само в твоята глава явно или може би искаш да се върнем 10 века назад направо да се дават постовете по наследство. До преди месец се вършете някакъв списък с искания на протестиращи, да мога да гласуват само хора със средно образование. Точно толкоз абсурдно звучи и твоята идея! За наплащалите данъци си има други мерки и закони. Отнемеш ли правото за глас на свободен човек, се връщаш в средновековието.
Това, че някой не живее в България не означава, че не му пука какво се случва там. 90% от хората, който живеят в чужбина, са там не защото в България им е било много добре. По-голямата част от тях може би искат да се върнат един ден, стига да им се дадат причини. Ето така, те упражняват правото си да създадат предпоставка за тези причини.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

1 Дара | 20.03.201311:25

Пак тези листи!
Не искам да гласувам за листа или за партия. Искам да гласувам за човек. Нека се покаже пред хората, нека говори, нека го видим. Не ме интересува от коя партия е , нито от кое вероизповедание . Интересува ме да е свестен, почтен и разтропан човек, който ще мисли с главата си и ще защитава интересите на гласоподавателите си. Т.е. искам представител за тези 25 хил. души , които са гласували, а не представител за една от 10-те партии , които са се регистрирали.

С това казано , обаче , никога не съм разбирала логиката хора , които живеят в една държава и плащат данъци там, да гласуват за управлението на друга държава.

Бих отишла и в повече крайности : Ако не си плащал данъци предната година ( a за младежи и нетрудоспособни хора - ако родителите ти не са плащали данъци поне 10 последователни години, също за пенсионери , ако не са плащали данъци поне 10 последователни години, докато са били трудоспособни ) не трябва да имаш право на вот.

Знам че е много крайно разбиране, но пък е логично.
   

оценка

+0 -3

Най-коментирани