Брюксел ни хвали, Борисов вече с план за нови действия | webcafe.bg
newscafe

Брюксел ни хвали, Борисов - с екшън план за 3 месеца

Webcafe.bg
20.07.2010, 11:11 (обновена 21.07.2010, 10:06)
бойко борисов

Снимка: © BNEWS, Димитър Кьосемарлиев

Правителството подготвя план за изпълнение на препоръките в най-добрия досега доклад за напредъка ни в правосъдието и вътрешните работи, заяви премиерът Бойко Борисов

Правителството подготвя план за изпълнение на препоръките в доклада на Европейската комисия, който публично се представя днес. Министър-председателят Бойко Борисов е дал на министрите си 3 месеца срок, за да се справят, въпреки че правосъдната министърка Маргарита Попова е поискала поне 8-9 месеца.

Докладът оценява напредъка ни в правосъдието и вътрешните работи и се подготвя по Механизма за наблюдение и сътрудничество в ЕС. Именно този механизъм провалилият се български кандидат за еврокомисар Румяна Желева настояваше да отпадне - като външен министър тя настояваше за това, лобирайки пред белгийското председателство на ЕС.

Документът, който според външни и вътрешни наблюдатели е най-позитивният за България досега, констатира, че България е постигнала "силна инерция" за правосъдните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност. Все още обаче твърде малко случаи завършват в съда, а професионализмът в полицията, прокуратурата и съдебната система не е на необходимото ниво, пише в заключителната част на доклада.

Проблемната констатация в документа е, че при 60 на сто от обществените поръчки у нас има нередности, като те са в 100% от търговете за големи инфраструктурни проекти.

Документът се състои от две части - политически заключения и препоръки и технически отчет, който описва изпълненото от София в последната година и оставащата работа по шестте показателя, чрез които Европейската комисия ни оценява.

Този път Букурещ обаче е по-критикуван. "Докато България е прегърнала усилията за реформа и постигна важни резултати, Румъния изгуби инерция и докладът показва важни недостатъци в усилията й," според прессъобщението на ЕК.

"Успехът ще зависи от продължаващата ангажираност на България, комисията и останалите страни членки", се казва в окончателния текст. 

Прокуратурата на мушка, критиките към МВР - поспестени

При представянето на доклада говорителят на Европейската комисия Марк Грей обяви, че напредъкът в България и Румъния е бил на приливи и отливи, а постиженията са станали възможни благодарение на подкрепата и натиска на ЕК.

"Остава да се свърши значително количество работа и в двете страни. Има ясен натиск за реформа - не само от Комисията и страните-членки, но и от гражданското общество в двете държави. Заради този натиск, няма нужда от санкции," заяви Грей и добави, че процедурата по наблюдение ще продължи.

В този доклад, за разлика от предишни, критиките към МВР са силно намалели, но преобладават тези към съдебната система и особено прокуратурата. Еврокомисията пак настоява за присъди за корупция и организирана престъпност, смятайки постигнатите успехи на държавното обвинение за "прекалено малко". От Брюксел обясняват този факт с недостатъци в професионалното обучение на полицаите и магистратите.

Най-добрият доклад досега...

Във Виена, където беше на посещение вчера, премиерът определи доклада като най-добрият досега. Правителството ще изготви план за изпълнение на всички препоръки, направени в доклада на Еврокомисията, с конкретни срокове, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Днес съдебната система в България не отговаря на потребностите на обществото и на държавата като членка на Европейския съюз," заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.  

Цветанов допълни, че отчетените в доклада слабости са основателни, но ще го коментира изцяло, когато се запознае с него. Той добави, че полицията прави всичко възможно обвиненията и доказателствата срещу знаковите фигури от подземния свят у нас да са изрядни, но посочи, че често се получават по-ниски присъди.

Oще: бойко борисов  вътрешни работи  доклад  ек  правосъдие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани