Брюксел ни хвали, Борисов вече с план за нови действия | webcafe.bg
newscafe

Брюксел ни хвали, Борисов - с екшън план за 3 месеца

Webcafe.bg
20.07.2010, 11:11 (обновена 21.07.2010, 10:06)
бойко борисов

Снимка: © BNEWS, Димитър Кьосемарлиев

Правителството подготвя план за изпълнение на препоръките в най-добрия досега доклад за напредъка ни в правосъдието и вътрешните работи, заяви премиерът Бойко Борисов

Правителството подготвя план за изпълнение на препоръките в доклада на Европейската комисия, който публично се представя днес. Министър-председателят Бойко Борисов е дал на министрите си 3 месеца срок, за да се справят, въпреки че правосъдната министърка Маргарита Попова е поискала поне 8-9 месеца.

Докладът оценява напредъка ни в правосъдието и вътрешните работи и се подготвя по Механизма за наблюдение и сътрудничество в ЕС. Именно този механизъм провалилият се български кандидат за еврокомисар Румяна Желева настояваше да отпадне - като външен министър тя настояваше за това, лобирайки пред белгийското председателство на ЕС.

Документът, който според външни и вътрешни наблюдатели е най-позитивният за България досега, констатира, че България е постигнала "силна инерция" за правосъдните реформи и борбата с корупцията и организираната престъпност. Все още обаче твърде малко случаи завършват в съда, а професионализмът в полицията, прокуратурата и съдебната система не е на необходимото ниво, пише в заключителната част на доклада.

Проблемната констатация в документа е, че при 60 на сто от обществените поръчки у нас има нередности, като те са в 100% от търговете за големи инфраструктурни проекти.

Документът се състои от две части - политически заключения и препоръки и технически отчет, който описва изпълненото от София в последната година и оставащата работа по шестте показателя, чрез които Европейската комисия ни оценява.

Този път Букурещ обаче е по-критикуван. "Докато България е прегърнала усилията за реформа и постигна важни резултати, Румъния изгуби инерция и докладът показва важни недостатъци в усилията й," според прессъобщението на ЕК.

"Успехът ще зависи от продължаващата ангажираност на България, комисията и останалите страни членки", се казва в окончателния текст. 

Прокуратурата на мушка, критиките към МВР - поспестени

При представянето на доклада говорителят на Европейската комисия Марк Грей обяви, че напредъкът в България и Румъния е бил на приливи и отливи, а постиженията са станали възможни благодарение на подкрепата и натиска на ЕК.

"Остава да се свърши значително количество работа и в двете страни. Има ясен натиск за реформа - не само от Комисията и страните-членки, но и от гражданското общество в двете държави. Заради този натиск, няма нужда от санкции," заяви Грей и добави, че процедурата по наблюдение ще продължи.

В този доклад, за разлика от предишни, критиките към МВР са силно намалели, но преобладават тези към съдебната система и особено прокуратурата. Еврокомисията пак настоява за присъди за корупция и организирана престъпност, смятайки постигнатите успехи на държавното обвинение за "прекалено малко". От Брюксел обясняват този факт с недостатъци в професионалното обучение на полицаите и магистратите.

Най-добрият доклад досега...

Във Виена, където беше на посещение вчера, премиерът определи доклада като най-добрият досега. Правителството ще изготви план за изпълнение на всички препоръки, направени в доклада на Еврокомисията, с конкретни срокове, обяви министър-председателят Бойко Борисов.

"Днес съдебната система в България не отговаря на потребностите на обществото и на държавата като членка на Европейския съюз," заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.  

Цветанов допълни, че отчетените в доклада слабости са основателни, но ще го коментира изцяло, когато се запознае с него. Той добави, че полицията прави всичко възможно обвиненията и доказателствата срещу знаковите фигури от подземния свят у нас да са изрядни, но посочи, че често се получават по-ниски присъди.

Oще: бойко борисов  вътрешни работи  доклад  ек  правосъдие 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани