С 10 млн. евро може да бъде намалена цената на проекта "Цанков камък", заяви пред журналисти днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков | webcafe.bg
newscafe

"Цанков камък" маааалко по-евтин

Webcafe.bg
18.10.2010, 15:55 (обновена 19.10.2010, 15:47)
трайчо трайков

Снимка: © БГНЕС

С 10 млн. евро може да бъде намалена цената на проекта "Цанков камък", заяви пред журналисти днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков

С 10 млн. евро може да бъде намалена цената на проекта "Цанков камък", заяви пред журналисти днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той се позова на приключващи разговори с изпълнителя на проекта - австрийската компания "Алпине".

Нов заем за струващия 460 млн. евро проект за хидровъзела "Цанков камък" смята да тегли Националната електрическа компания (НЕК), съобщи днес Mediapool, като се позова на изпълнителния директор на държавното дружество Красимир Първанов.

Цената на частта, извършвана от "Алпине", ще бъде намалена с около 10 млн. евро или малко повече, въз основа на съгласието между двете страни, заяви пък Трайков. По думите му австрийската компания се е отказала от част от дължимите й по договор "ескалационни надбавки".

НЕК не е плащал по договореното оскъпяване на проекта - т.нар. ескалация, която по правило се включва в проекти с дълъг срок на изпълнение. НЕК трябва да плати 26 млн. евро по тази ескалация, но в същото време иска от изпълнителя сумата да бъде намалена, пише в публикацията на Mediapool.

Според Трайков подробности ще има в сряда, когато Министерският съвет ще разгледа предложените промени.

Министърът заяви още, че преструктурирането на Българския енергиен холдинг ще бъде съобразено с изискванията на европейското законодателство и повишаването на общата ефективност на дейността на дружествата в него. В БЕХ е включена цялата държавна енергетика "Мини Марица-изток" ЕАД, ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД, АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ЕСО, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел".

Една от промените е разделението на Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) по дейности, посочи Трайчо Трайков.

"Цанков камък" завирен с кредити

Според Mediapool причина за кредита, който НЕК се готви да тегли, са просрочени плащания към изпълнителя на проекта - австрийската "Алпине Бау", която е заплашила НЕК, че ще заведе съдебен иск. В същото време държавната компания и принципалът й - Министерството на икономиката, енергетиката и туризма - водят преговори включително на политическо ниво, с изпълнителя за намаляване на вече договореното оскъпяване на проекта.

Всичко това става в момент, в който язовирът на хидровъзела се завирява с 1-1.2 метра дневно и се очаква в края на ноември да тръгнат водните проби на електроцентралата, за да се въведе проектът в експлоатация в края на годината.

"Цанков камък" доби лоша слава, след като през март премиерът Бойко Борисов инспектира обекта и се възмути от 22-километров път за над 220 млн. лева, построен с пари на НЕК за обход на селищата, тъй като старият път попада под водата.

За хидровъзела НЕК вече има теглен един заем за 160 млн. евро от банка "Креди Суис".

Oще: алпине бау  бех  кредити  нек  трайчо трайков  цанков камък 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани