МЕТРО, Билла, Хит, Пикадили, Кауфланд и Максима се разбирали неофициално за обща търговска политика | webcafe.bg
newscafe

Шест вериги хипермаркети изловени в картел

Webcafe.bg
08.02.2011, 15:46 (обновена 09.02.2011, 10:00)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

Земеделският министър Мирослав Найденов: "Има определен натиск от търговските вериги към българските производители. Така бедният роден производител спонсорира богатите търговски вериги, които не са български. Това неизбежно рефлектира върху цените и качеството на храните, които излизат на пазара..."(13 януари 2011 г.)

Шест големи вериги хипермаркети у нас са прилагали общи механизми за координиране на търговската политика на пазара за доставка на стоки и на маркетинговата политика при осъществяването на промоции.
Това е разкрила проверка на Комисията за защита на конкуренцията.

Това са "Метро Кеш енд Кери България" ЕООД, "Билла България" ЕООД, "Кауфланд България ЕООД енд Ко" КД, "ХИТ Хипермаркет" ЕООД, "Максима България" ЕООД и "Пикадили". От пролетта на 2009 г. антимонополната комисия води разследване за евентуален картел между "Метро", "Билла", "Кауфланд", "Пикадили", "Хит" и "Максима България" след сигнал от доставчици.

Експертите от КЗК са установили, че търговските вериги непряко са обменяли информация относно доставни цени, договорени с едни и същи доставчици, както и относно маркетинговите стратегии на конкурентите.

Координирали са действията си, като са прилагали вертикални споразумения за определяне равнища на доставни цени и отстъпки, както и на размера на таксите за достъп до търговските площи. Използвали са и механизми за координация на маркетинговата си политика при осъществяването на промоции чрез ограничаване свободата на доставчиците.

Определението на КЗК не подлежи на обжалване. В срок от 60 дни страните имат право да предявят писмени възражения, както и да бъдат изслушани в открито заседание, допълват от комисията.

Oще: вериги  доставчици  информация  картел  кзк  хипермаркети  цени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.09.2010, 21:31

2 scorpio | 08.02.201121:02

Поредния популистки сакъз за джваканье... приказваме си за безнадеждни казуси, откриваме очевидни неща... бигбрадъра да върви и мат'ряла да си мисли, че нещо се прави... Не е хубаво да ти извиват ръщете, но това е бизнеса... и държавата вместо да наказва, по-добре да стимулира реалната конкуренция... има си начини, стига бат'Говорителя и финансовия му гуру да приемат съвети (и да признават авторските права, естествено)
А такива неща има и по Обединената Европа открай време... няма защо да истеризираме, че някой точно нас иска да преметне
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 08.02.201117:54

Хмм, ще призная, че имаме съдебна система и закони, когато при такава констатация видя наказателни присъди съизмерими с печалбите на тези вериги, и няколко висши мениджъри зад решетките с отнето имущество. Баси парадокса, събрали се 6 човека, играят си с 6 милиона ядосан
   

оценка

+1 -0