"Евхаристо, бай Бойко" | webcafe.bg
newscafe

"Евхаристо, бай Бойко"

Webcafe.bg, по Агенция Фокус
19.12.2012, 13:03 (обновена 19.12.2012, 13:13)
Македония

Как Скопие оценя гръцко-българската среща на върха в Атина

Най-страшно би било, ако македонската общественост и македонският политически елит оценят гръцко-българската среща на върха в Атина (в която бяха включени пълните състави на двете правителства) като създаване на "антимакедонска ос на злото".

Такава оценка, насочена към самоизмама, би била ужасно непродуктивна, би накарала двата ключови съседа изцяло да ни обърнат гръб, а ние, като Прометей, да се натоварим с ролята на "герои- мъченици".

Това пише днес журналистът Люпчо Попоски в анализ, публикуван в македонския "Утрински весник". В текста, озаглавен "Евхаристо (на гръцки - благодаря, бел.р.), бай Бойко", по-нататък се казва:

"Ужасно трудно би било, да премахнеш тези мисли, които идват като циклони, след като прочетеш изявленията на Бойко Борисов и Андонис Самарас, насочени към Македония, в които се предупреждава нашата държава, че всяка толерантност има граници.

Премиерите се похвалиха, че техните външни министри Младенов и Аврамопулос, почти са се прегръщали с еднаквите позиции в Брюксел около въпроса за Македония.

Министрите за култура Цаварас и Рашидов са се подигравали на нашата държава, изтъквайки, че "Македония не е добро дете", а гръцкият президент Папуляс сравни отношенията между двете страни с френско-германската ос на мира и развитието.

Със сигурност, когато от Скопие чухме тези неща може да ти се вдигне косата на глава. Но гневът не решава проблемите, само може да ги влоши.

Всеки, който има по-отговорна функция в страната, трябва невероятно сериозно да си постави въпроса - защо се стигна до това развитие на нещата. Къде сгрешихме? Какво пропуснахме? Какво не видяхме? Какво искаме?

България и Гърция ще обявят 2013 г. за годината на Кирил и Методий, всеславянските просветители, които искахме с векове да ги държим в нашата прегръдка, а сега ги отхвърляме, защото не са чеда на Александър.

Ние всъщност сме способни от всичко да се откажем в замисления фантасмагоричен проект за единствени библейски потомци. Онова, което мислим, че ще ни остане, защото ужким е наше, по-късно ще го предадем без забележки и ще останем без нищо - без история, без идентичност, без бъдеще.

Не ни трябва да хвърляме остри стрели към София. Трябва ни способна дипломация, а не рахитична като тази, която ще знае да ги определи приоритетите, насоките и стратегията как да ги оправим отношенията със съседите.

Затова защото става драматично. Неспособността на онези които мислят, че знаят много свалиха на колене тази страна. Затова ще гледаме онези, които до вчера не се разбираха, как стават залюбени съюзници. За наша сметка".

Oще: българия  гърция  дипломация  кирил и методий  македония  министри  отношения  правителства  среща  утрински весник 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.01.2013, 10:21

32 Лъчезар Георгиев | 24.01.201310:27

тескт под снимка:
"Как Скопие оценя гръцко-българската среща на върха в Атина"

моля ви, да го web@, в българския език няма глагол "оценяМ", а "оценяВАМ".

п.п. под прозореца за мнение има един тескт:
"Писането на кирилица е задължително! (...)" може да добавите и нещо за грамотността. ;)
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.12.2011, 04:00

31 БСПедер | 23.12.201205:10

Много добър ход на ГЕРБ и гръцкото правителство за Кирил и Методий. Тъпите македонци се на еба-ха сами с тая Александровски произход. По тоя начин , правейки услуга на тъпите сърби, се изолираха исторически от съседите си , разчитайки да се идентифицират само с някакви анонимни Александро-македонци! Тъпанари долни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

30 My Majesty | 22.12.201217:54

"македония иска да е член на ЕС и прави всичко, защото в противен случай я чака разпад, а като не й помагаме, заедно с гърците насървачаме тоя разпад, а правителставата ни имат съвсем еднаква политика към Македония"
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Съгласна съм, че за Македония ще е добре да влезе в ЕС. Мен обаче ме интересува кое ще е добре за България. Македония е изкуствено създадена държава, езикът й също е създаден от коминтерна и т.н. Десетилетия наред там върви сърбизация, а сега албанизация. Може да ти прозвучи доста цинично, но България трябва да прецени кое ще й е по-изгодно. Разпад на Македония и подялбата й между Гърция, Албания, България и Сърбия или закрепването й като държава, която трудно ще намери своята автентичност, поради факта, че твърде много исторически процеси са текли на тази територия през последните 150 години. Не бива да се подценяват явните апетити на Турция за прокарването на мюсюлманската си дъга, за която Турция много разчита на албанците в Македония и още по-изкуствено създадената държава Косово, която е управлявана от престъпници, чието място е пред трибунала в Хага.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 10:06

29 vanko1 | 22.12.201212:51

към Мy Majesty: не е лаик македонският журналист, ами май трябва да се чете внимателно Усмивка македония иска да е член на ЕС и прави всичко, защото в противен случай я чака разпад, а като не й помагаме, заедно с гърците насървачаме тоя разпад, а правителставата ни имат съвсем еднаква политика към Македония - и тя се определя от бивши ДС кадри и ора като бившия президент Гоце - на мразене и противопоставяне
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

28 Божидар Гюлмезов | 22.12.201212:42

27 Крив Макарон | 22.12.201201:06
Свинчо,

ползата от разговора с теб, е...ако трябва да опиша математически нещата, като крайно число разделено на безкрайно. Въобще е безполезно вече дори да се опитвам да да правя друго, освен да дрънкам глупости по твой адрес, и да забавлявам форума по този начин. Ти си; няма такъв въздух под налягане.
----------------------
Добре дошъл в клуба Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

27 My Majesty | 22.12.201210:04

Статийката е писана от лаик, който изобщо си няма представа от геополитика, да не говорим, че самата България геополитически не знае какви са й интересите.
Силно не понасям ГЕРБ, защото са най-яркото доказателство за простащина, наглост и посредственост, но в конкретния случай, не е бате Бойко този, на когото трябва да му се дърпат ушите. Нито едно правителство досега няма адекватна политика по отношение на Македония. Естествено, че и това правителство няма и представа какво да прави и как да го прави. Истината е, че с гърците имаме общи интереси в Македония. Разликата между тях и нас е, че те са царе в дипломацията, а ние имаме за дипломати хора, които са на този пост само защото са синове или дъщери на "правилните" хора. В политиката се гледа интереса на държавата, която представляваш. Какви са интересите на България в Македония? Първо това трябва да се формулира. Турция явно подкрепя албанците в Македония и те стават все по-агресивни, сегашното македонско правителство умишлено промива мозъците на хората с някаква "македонска античност". Християните в Македония имат нужда от подкрепата на Гърция и България. Затова трябва да направят и конкретни отстъпки ако искат присъединяване. Никъде в този живот няма филм, в който само вземаш, а не даваш. В крайна сметка никой не може насила да накара Македония да стане член на ЕС, те трябва да го поискат и да са готови да платят цената. А какво ние ще спечелим от конкретната ситуация, зависи как ще си изиграем картите.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

26 Крив Макарон | 22.12.201201:06

Свинчо,

ползата от разговора с теб, е...ако трябва да опиша математически нещата, като крайно число разделено на безкрайно. Въобще е безполезно вече дори да се опитвам да да правя друго, освен да дрънкам глупости по твой адрес, и да забавлявам форума по този начин. Ти си; няма такъв въздух под налягане. Мислех, че ако се опитам да преодолея създадените си предубеждения към теб, може би, ще оцениш усилията ми. Но, уви...твърде лековерен съм бил.
Все пак, нека ти кажа: никак не смятам за нужно да коментирам чуждо твърдение. Колко трябва да си се въвлекъл в самозаблуда, че да си мислиш, че нося отговорност за чуждите думи?!
Свично, а това, че действително не разбра момента, в който се опитах да изведа разговора на ниво над взаимните престрелки, говори, че си константно празнодумен, независимо дали се държат към теб с уважение, или ти се подиграват. Вкарал си се в сериал, нещо подобно на "Дързост и красота", и периодично се повтаряш, като между повторенията преживяваш амнезия, и по този начин се избавяш от неудобството, че вече за пореден път дрънкаш едно и също. Полезната роля която играеш е, че служиш за боксова круша на други, които по една или друга причина имат нужда от разтоварване.
Всичко най-хубаво, и все така успешно да изпълняваш ролята си!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 21.12.201220:53

Отново не ме разбра.
Нямам никакви притеснения да споделя каквито и да било подробности от живота си.
Просто мисля, че след като нямат общо с разговора, то не е нужно.
Твоето любопитство, съжалявам, не е достатъчна причина.

А, между другото, наблюдение върху разпределението на IQ и извод, направен на основата на добре дефинирани, изчисляеми вероятности, не се класифицира като заяждане.
Има съществена разлика между "вие сте абсолютни глупаци" и "колкото повече хора споделяте едно и също мнение, толкова по-малко вероятно е всичките да принадлежите към произволна малка част от произволна дистрибуция, като конкретен пример са най-горните 0.01% от IQ дистрибуцията".
Първото е субективно лично мнение.
Второто е проверяемо конкретно твърдение, което подлежи на опровергаване - ако мислиш, че е невярно, то е възможно, и можеш да се опиташ, да го докажеш. Това, между другото, го прави научно. Аз, от друга страна, мога лесно да го докажа формално, макар че малко се съмнявам, че някой тук ще го разбере.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

24 mima | 21.12.201219:41

Ако трябва да сме честни, то и ти си тактичен като слон в стъкларски магазин... Никой не ме е питал такива интимни подробности, но и няма да кажа, защото може на някой да му хареса и после няма отърване (а си държа на личното пространство). Ако притесненията са ти, че всички жени (а може и мъже) във форума ще ти се лепнат, веднъж научили IQ-то ти - разбирам и уважавам тайната ти. Но все пак не е редно да се заяждаш на тема IQ в този случай.

Сега в твой стил, не е изключено (макар и малко вероятно) тук да сме се събрали само гении, нали?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

23 deowin | 21.12.201219:27

mima, притеснението не е единствената причина някой да не желае да сподели нерелевантна информация в публичното пространство.

Съществува понятието "такт", което, предполагам дори при теб, е основната причина да не публикуваш голи снимки или да разказваш за сексуалните си похождения из интернет форумите.

Естествено, би могла да ме опровергаеш ако например кажеш, че причините да не държиш да споделяш размера на сутиена си и цвета на бельото си не са, че няма никакво отношение към разговора и би било нетактично, а че това са факти, от които се притесняваш и изпитваш срам.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани