Христо Бисеров под око от службите на Швейцария | webcafe.bg
newscafe

Христо Бисеров под око от службите на Швейцария

Webcafe.bg
15.11.2013, 09:52 (обновена 15.11.2013, 16:15)
христо бисеров

Бисеров днес ще стане обвиняем и трябва да се яви на разпит

След близо 3 часа разпит бившият втори в ДПС и бивш зам.-председател на 42 НС Христо Бисеров си тръгна безмълвен от столичното следствие. Мълчание запази и доведеният му син Ивайло Главинков. Бисеров, който е обвиняем в пране на пари, данъчни и документни престъпления, излезе оттам заедно с единия си адвокат - Павел Янакиев.

Янакиев също отказа да коментира с думите, че вчера главният прокурор е казал, каквото има да казва. На въпрос за мярката на Бисеров, Павел Янакиев каза, че няма да коментира нищо. 
След това се качиха в бял джип и потеглиха. Малко по-рано от следствието си тръгна и другият адвокат - Христо Ботев, предаде Агенция "Фокус".

При тръгване репортерът на "Господари на ефира" Боби Ваклинов направи нов опит да връчи статуетка "Златен скункс" на политика. В този момент Бисеров затваряше вратата на автомобила, статуетката падна и се счупи.

Парични гаранции от по 25 000 лева и забрана да напускат страната

Бисеров е обвинен, за това че през 2012 г., в писмена декларация, подадена пред Сметната палата е затаил истина относно наличието на сметки в банка в Швейцария - престъпление по чл. 313, ал. 1 НК.

Той е обвинен и за това, че в периода 13. 12. 2012 г. - 21. 02. 2013 г., в условията на продължавано престъпление, е извършил финансови операции с имущество (314 529 щатски долара и 117 192 евро) , за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление - престъпление по чл. 253, ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 НК.

Главинков е обвинен, за това че в периода 13. 12. 2013 г. - 21. 02. 2013 г., в условията на продължавано престъпление, е придобил по банкова сметка парични средства (314 529 щатски долара и 117 192 евро), за които е знаел или е предполагал, че са придобити от престъпление - престъпление по чл. 253, ал. 2 вр. ал. 1, вр. чл. 26 ал. 1 НК.

Спрямо двамата обвиняеми е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" - в размер на по 25 000 лв. Наложена им е и забрана да напускат пределите на страната.

Съобразно закона, с оглед така повдигнатите обвинения е уведомена Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. В изпълнение на споразумение между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Комисията от 3 септември тази година, за първи път по дело се сключва споразумение за създаване на съвместен екип между прокуратурата и представители на Комисията.

Обект на интерес от Швейцария

Финансовото благоразположение на бившия втори в ДПС Христо Бисеров е станало обект на интерес от страна на Швейцария заради съмнения за пране на пари - една година преди той да напусне политиката. Версията е на първия директор на службата за финансово разузнаване Николай Иванов пред bTV.

Според директива на ЕС след 2005 г. всички политически лица се проучват и се изясняват техните финанси, обясни той.

Политически активните лица присъстват в две глобални системи и твърде големите транзакции, каквито има в случая на Бисеров, са накарали Швейцария да проучи има ли той в България такива доходи, какъв е бизнесът му и евентуално кои са свързаните с него.

Иванов каза още, че достъпът до тези системи е платен, но в България съществуват финансови институции, които ползват услугата. Съществува обаче механизъм, който не им позволява да се самосезират, ако не им е докладвано от т. нар. „задължени лица" във финансовият сектор - банки, финансови институции, финансови посредници и нефинансови бизнеси.

Вече стана ясна, че едната от съмнителните транзакции на Бисеров е от Швейцария към Македония. Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че са изискани всички банкови сметки и данни на Бисеров, както и на доведения му син Ивайло Главинков.

Очаква се на двамата днес да бъде повдигнато обвинение за пране на пари, а Бисеров вероятно ще се сдобие и с още едно обвинение заради невярната си декларация пред Сметната палата.

Разследването тръгна след сигнал на ДАНС, изпратен до прокуратурата. После се оказа, че данните са дошли от чуждо разузнаване. Твърди се, че Бисеров и Главинков изтеглили крупни суми от сметките си и ги пренасочили към сметки на Сейшелските острови.

Твърди се, че става дума за укриване на над 400 000 евро чрез офшорни сметки. Още през 2012 година службите са получили информация за извършените преводи. В ДАНС започна проверка защо са забавили сигнала до прокуратурата.

Николай Иванов каза още, че по негово време доклад срещу Бисеров не е имало.

Oще: банки  данс  дпс  пране на пари  прокуратура  христо бисеров  швейцария 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.