Васил Божков показва изкуството на траките в НИМ | webcafe.bg
newscafe

Васил Божков показва изкуството на траките в НИМ

Webcafe.bg
22.03.2011, 09:53 (обновена 22.03.2011, 16:25)

1 от 5 снимки Назад Напред

Тракийско съкровище

Снимка: © Sofia Photo Agency

В изложбата "Тракия и древния свят" има 220 предмета...

Уникална колекция от 220 тракийски предмета, собственост на бизнесмена Васил Божков, е изложена в Националния исторически музей (НИМ) и ще остане там 3 месеца.

След това най-вероятно ще бъде подредена в Лувъра, заяви шефът на НИМ Божидар Димитров.

Колекцията е наречена "Тракия и древния свят" и ритоните в нея са около 20. "Толкова са и ритоните в най-богатата колекция, тази на Пол Гети", е заявил Димитров пред bnews.bg.

В колекцията има и други уникални предмети, златни и сребърни, които датират от времето от 15 в. пр.н. е. - до 1 в. пр. н. е.

Върху отделни предмети има изобразени митове, които за първи път се срещат в иконографията на древния свят. Сред изложените предмети има такива, които няма как да се видят другаде в България.

Освен ритони, в НИМ са изложени конски муниции, еленови глави и др., обясни кураторът на изложбата и специалист по тракийско изкуство проф. Иван Маразов.

Според Божидар Димитров частните колекции са част от националното ни богатство. Той отбеляза приноса на Божков да върне голяма част от тези неща, изнесени през последните два века извън България. По думите му много от предметите били откупени от аукциони на Запад.

Символ на изложбата е чаша, изключителен съд, който като качество и големина е своеобразен шедьовър. Съвсем нов е и никой не го е виждал, обясни Маразов.

Приходите от билети за изложбата ще останат в музея.

"Както е известно, българските земи, преди Закона за старините от 1911 г., са били Елдорадо за чужденците, които са копаели в България и са изнасяли културно-исторически ценности. Това са го вършили обикновени чужденци, но дори и консули на други държави. На малко хора е известно, че дори само в моя роден град Созопол в продължение на 10-ина - 15 години са работили консулите от Бургас - на Франция, Русия, Гърция и Германия.

Всичко това, което е изнесено, е в Германия, Русия, Франция, а някои от тях се продават и на пазара. В случая г-н Божков играе ролята на тези руски бизнесмени, които откупуват изнесените след Октомврийската революция съкровища от Русия и ги връщат обратно в Русия. Да си спомним само прословутия случай с яйцата на Фаберже", коментира още Димитров.

Oще: божидар димитров  васил божков  иван маразов  изложба  лувъра  ним  ритони  тракия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани