Социалният министър призова да се спре намалението на осигурителните вноски | webcafe.bg
newscafe

На Тотю Младенов му писна от спада на осигуровките

Webcafe.bg
16.03.2010, 15:03 (обновена 16.03.2010, 15:27)
болница

Снимка: © БГНЕС

България отдавна не расте, само старее - и то грозно

Крайно време е да се спре намаляването на осигурителните вноски, защото ще е пагубно за системата. Тази позиция обяви днес социалният министър Тотю Младенов, подкрепен от експерти, но не каза за колко време да се стопира процесът. Защо не я изрази при обсъждането на бюджет 2010, когато беше обявен подарък за бизнеса - смъкване с 2 пункта на осигуровките, не е ясно. Тогава същите предупреждения отправиха синдикатите.

Не е ясно и как точно исканото от Младенов „стопиране" се вписва в одобрената преди месец от правителството програма за конвергенция, пратена и в Брюксел предвид кандидатстването ни за еврозоната. В нея финансовият министър е вписал намаление с още 5% на социалните осигуровки до края на мандата. Фигурира и намаление с 4% на ДДС до края на мандата, както и успешно приключване на 16 реформи, една от които е пенсионната.

"Не трябваше да се допуска политиците да изкривяват пенсионния модел с намаляването на вноските, схемите за ранно пенсиониране и други. Това доведе до ситуацията 11% от БВП да отиват за пенсии и плащания на държавното обществено осигуряване. По-нататъшно намаление на вноската ще е пагубно за системата", заяви Младенов на кръгла маса в чест на 10 години пенсионна реформа.

Постоянният представител на Световната банка в България Флориан Фихтъл коментира, че осигурителните вноски в България са намалели значително и са сред най-ниските в Европейския съюз, а в същото време са били извършени моментни увеличения на пенсиите, което е направило трудно планирането на разходите.

Според експертите на Световната банка пенсионната реформа трябва да продължи и не бива да се бави повече. Една от основните идеи в нея - увеличението на пенсионната възраст обаче, беше снета от дневен ред, за да не буни народа. Тя ни беше препоръчана именно от Световната банка.

Иван Нейков, председател на управителния съвет на Балкански институт по труда и социалната политика, заяви, че първият проблем от гледна точка на ЕС е демографският. При положение, че миграцията се задържи на тези нива, трудоспособното население в общността ще достигне 183 млн. души през 2050 г. „През 2050-а съотношението работещи към пенсионери в България ще е 1:2", посочи Нейков. След 40 години средната възраст на европейците ще е 49 години, а младите хора до 14 години ще намалеят от 100 милиона на 66 милиона. 

Заради застаряването, се очаква рязко нарастване на дела на публичните разходи за пенсии след 2020-а. „Ако не бъдат взети добри политически решения можем да бъдем свидетели на конфликти между поколенията", заяви Нейков. Според него модернизирането на втория и третия стълб е не само приемливо, но то не трябва да става за сметка на първия стълб. Равенството между мъжете и жените в пенсионната възраст трябва да се нареди сред основните цели на реформата, обясни бившият социален министър в кабинета Костов.

Социалният министър обясни, че се подготвя схема, по която да се облагат доходите на работещите пенсионери, които са близо 200 000. Според него в състояние на криза и безработица така се лишават 200 000 млади хора от работни места.

Експерти на Министерство на финансите и Националния осигурителен институт ще предложат вариант за облагане на доходите на тези, които са навършили годините за пенсиониране, получават пенсия и работят допълнително на трудов договор. Голяма част от тези хора работят при ниско заплащане и това се използва от бизнеса, каза Тотю Младенов. Той обяви още, че предстоят преговори със синдикатите и може би от догодина ранното пенсиониране ще остане само за първа категория труд.

Oще: осигуровки  пенсионери  тотю младенов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани