Всяко десето момиче по света е жертва на изнасилване | webcafe.bg
newscafe

Всяко десето момиче по света е жертва на изнасилване

Webcafe.bg, по BBC
05.09.2014, 12:32 (обновена 05.09.2014, 13:04)
протест

Снимка: © bbc.co.uk

Жени протестират срещу изнасилванията в Индия

Всяко десето момиче по света е жертва на изнасилване или сексуално нападение - общо 120 милиона момичета до 20-годишна възраст живеят с такава травма. Това става ясно от доклад за 190 държави на УНИЦЕФ, детската агенция на ООН, която предупреждава, че малолетните и подрастващите са изложени на риск най-вече в интернет.

Физическите посегателства са по-малобройни, като момчетата също са обект на изнасилване. Всяко трето момиче между 15- и 19-годишна възраст, което е във връзка или брак, в някакъв период е ставало жертва на психическо, физическо или сексуално насилие от партньора. Най-много такива случаи има в Демократична република Конго, Уганда, Танзания и Зимбабве.

Само през 2012 г. са убити 95 000 деца и тинейджъри, повече в Латинска Америка и Карибите. При момчетата рискът от убийство е най-голям, особено във Венецуела, Бразилия, Колумбия и Панама. Повечето от половината от тези убийства по света се случват в едва 10 държави, сред които и САЩ и Пакистан.

Директорът на УНИЦЕФ Антъни Лейк коментира, че тези престъпления не зависят от раса, пол, възраст, религия или географско разположение. Докладът обръща внимание на факта, че насилието срещу деца в някои държави остава социално прието и мълчаливо толерирано, а доста често и жертвите се страхуват да съобщят за насилието.

Всяко трето дете в училище е ставало жертва на тормоз, малтретиране или унижения.„Посегателствата се случват на места, където децата би трябвало да са в безопасност - в училище, у дома. Все по-често това се случва в интернет, както и от членове на семейството, учители, съседи, непознати и други деца", коментира Лейк.

По данни на УНИЦЕФ 6 от всеки 10 деца на възраст между 2 и 14 години са подложени на психически тормоз от грижещите се за тях.

Oще: деца  изнасилване  момичета  оон  престъпление  сексуален тормоз  тормоз 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.