Програмата, която Орешарски не представи | webcafe.bg
newscafe

Програмата, която Орешарски не представи

Webcafe.bg, по Дарик, в."Стандарт и в."Труд"
03.08.2013, 10:49 (обновена 04.08.2013, 13:24)
42,42 народно събрание,42 нс,депутат,депутати,народно събрание,нс

Снимка: © Явор Николов

Пламен Орешарски ще се отчете за свършеното през септември и, попътно, ще представи управленската си програма на депутатите.

Правителството се задължи в конкретни срокове да изпълни 165 мерки до края на годината с първия екшън план по управленската си програма. Депутатите ще обсъдят двата документа чак когато се върнат от отпуска.

Последно за Втора атомна

Кабинетът си дава срок до 31 декември, за да подготви анализ на технико-икономическите характеристики на проекта за АЕЦ „Белене" и неговата финансова структура. Но дори и в цялостната управленска програма на правителството не се споменава и дума за рестарт на строежа на АЕЦ "Белене".

Това е в противоречие с представения пред БСП вариант на документа, където беше посочено, че кабинетът ще спасява българската енергетика чрез евентуален рестарт на проекта. Орешарски тогава даже посочи при какви условия това може да стане: „Да се потвърди икономическата ефективност, да се потвърди необходимост в дългосрочен план и да намерим инвеститор".

По-късно стана ясно, че ДПС, които са против строежа на нова АЕЦ, са обсъждали с премиера управленска програма, в която съживяването на „Белене" не е фигурирало.

Иначе, правителството ще продължава преговорите с "Росатом" за решаване на проблемите по проекта.

Доходи и бизнес

В екшън плана с мерки до края на годината не се планира ръст на доходите, макар че БСП настоява правителство, синдикати и работодатели да се разберат за увеличение на минималната работна заплата от 310 на 340 лева още от 1 октомври.

От 2014 г. трябва да се възстанови швейцарското правило за индексиране на пенсиите. Това би довело до вдигане на пенсиите от 1 юли догодина с не повече от 2-3%. В дългосрочната програма на Орешарски е потвърдено предизборното обещание на БСП за минимална пенсия от 450 лв., но без конкретни темпове и срокове за достигането им.

Заложени са мерки за борба с безработицата и за разкриване на нови работни места - субсидирана заетост за младежи, хора с увреждания и граждани над 50 г., както и обучение на безработни от по-висока възрастова група (срок за изпълнение - до 30 ноември).

Кабинетът "Орешарски" планира да изпълни и редица мерки до края на годината, с които да подпомогне бизнеса. С цел и да се ограничи корупцията, в два пакета ще бъдат намалени и разрешителните режими и такси за бизнеса.

Друга мярка е за подкрепа на малките и средните предприятия. Тя трябва да стане факт до края на октомври и предвижда разширяване на достъпа им до обществени поръчки. Това ще стане със законови промени, които ще доведат и до намаляване на административната тежест. В същото време, на офшорките ще бъде забранено да участват в търгове за изпълнение на проекти. Такава мярка бе обещана още в предизборната кампания на БСП.

Българската банка за развитие трябва да има нова роля до края на октомври, планира още кабинетът. Предвижда се чрез трезора да се създадат предпоставки за насърчаване на износа.

Здравеопазване

Като най-спешни в областта на здравеопазването правителството е определило проблемите на болниците в малките населени места. За тях до края на годината ще се търси възможност те да бъдат субсидирани. В същия срок ще се преразгледа и политиката по ценообразуването на лекарствата.

До януари трябва да бъде готова и карта на разпределението на спешната помощ, което е първа стъпка за преодоляване на закъсненията на линейките.

Пост фактум

В екшън плана на премиера Орешарски има няколко мерки, които трябва да бъдат изпълнени преди представянето му в парламента. До средата на август правителството трябва да отсее критичните европроекти, които може и да не могат да бъдат изпълнени до края на годината.

До края на август трябва да бъде готова и ревизираната версия на споразумението ни с Брюксел по въпроса.

Oще: аец белене  заплати  пенсии  пламен орешарски  управленска програма 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2013, 03:32

2 Dimitar Gelev | 03.08.201322:30

Зъл демон в човешки облик! Не е достоен за никакво доверие !Той си повярва и се наду още далеч преди изборите и беше недостижим за диалог още тогава. Празноглав надувко и типигьоз дебелоок дървеняк!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2013, 20:47

1 Феята на Смъртта | 03.08.201321:35

Може би идеята за Втора атомна в Белене по комунистическо е била добра. И може би, щеше да бъде осъществена, ако не беше паднал комунизЪма. Така, ако това бе станало, щяха да се нагушкат само в управляващия апарат хората- от политбюро. След падането на Най- Човечният Строй За Всички Времена, е явно, че този проект е минал през доста кабинети и много смукалца са забити в него, очаквайки да се насмучат доволно. Принципно, България е мъничка държавка и не разполага с някакви ужасни предприятия, искащи стотици мегавати за производство. Но, България може/ше!/ да продава ток и ако не се беше чесала по гърба през всичките тези години, Белене можеше да е построен без значение от броя на нагушилите се, щеше да е енергийна сила Номер Едно в Източна Европа и на Балканите, нямаше да има нужда ни от Тец-ове, ни от Вец- ове ни от фото и шмото волтаици и прочее. За Белене вече е фатално късно! А, колкото до здравни и пенсионни реформи... мен много пъти ме е учудвало, защо при положение, че всичко в тези насоки е измислено в нормалните европейски държави, приложено и работещо, защо у нас вечно се измислят някакви неща, дето ги няма и в Африка!? Защо у нас примерно НЕ СЕ ПРИЛОЖИ ПЕНСИОННАТА И ЗДРАВЕОПАЗВАЩА СИСТЕМА КАКТО Е В ИЗРАЕЛ? Е на този въпрос искам някой да ми отговори.
   

оценка

+1 -0