Отнемат лиценза на четири фирми, слагали соя в "Стара планина" | webcafe.bg
newscafe

Хванаха соя в "Стара планина", нарушители - под ножа

Webcafe.bg
14.10.2010, 10:29 (обновена 14.10.2010, 15:58)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

Всеки, който хванем, ще бъде качен на "стената на позора", заканва се Найденов

Четирите фирми, заловени, че са слагали соя в продукти "Стара планина", ще загубят лицензите си.

Това обяви на извънредна пресконференция снощи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Той добави, че това се прави, за да бъде даден пример на останалите фирми в сектора да не правят подобни нарушения.

Компаниите нарушители са "Кен" - за кренвирши "Стара планина", "Унимес"- Монтана - заради кебапче с примес, "Сами-М" - Перник са злоупотребили с кърначетата, "Лалев и Вачев" - за марката колбас "Майстор Цветко".

Министър Найденов допълни, че ще бъде направена и комплексна проверка на дейността на четирите фирми.

Представител на Асоциацията на месопреработвателите обаче заяви, че в резултат на вчерашната проверка е рано да се твърди, че с влагането на соя е нарушен стандартът "Стара планина". От асоциацията настояват за второ изследване, включително в чужда лаборатория, заяви нейният председател Кирил Вътев в интервю за БНР.  

Когато се окаже, че съдържанието е 0.01% чужд примес, а не месо, пак се смята за нарушение. Всичко, което е повече от 0 е нарушение - независимо дали е подправка, соя или нещо друго, отсече Найденов. Резултатите от лабораторията на ДВСК са сто процента положителни, каза министърът.

"Не мога да разбера такива големи компании ди си позволяват тази злоупотреба", коментира земеделският шеф. Той съобщи, че са получени много сигнали от потребители и че нарушенията са открити по тези сигнали в търговската мрежа.

„Три от фирмите са големи и с наложено име на пазара. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите (АМБ), като един от тях е и член на Управителния съвет на АМБ. За налагането на марката "Стара планина" на пазара работихме съвместно с асоциацията. Не съм очаквал точно тези фирми да го направят", коментира Найденов.

Органите на ДВСК в Стара Загора, Враца, Монтана и Перник ще понесат дори по-голяма отговорност, защото са допуснали тези продукти да достигнат до търговската мрежа.

Проверките не са по сигнал, а следствие на рутинния контрол по места, посочи министърът. Той допълни: "Недопустимо е тези фирми да злоупотребяват с доверието на потребителя и да печелят на гърба му".

Не е възможно да сложим контрольор във всяко цехче, но при положение, че има 24-часов физически контрол тези компании или са успели да подкупят органите на ДВСК, или инспекторите са спали", каза още министърът.

Жалко, защото това е удар по целия бранш, каза шефът на Асоциацията на месопроизводителите Кирил Вътев, производител на месните продукти с марка "Тандем".

Според информация от Асоциацията, след като са пуснати в началото месните продукти с марка "Стара планина", са се увеличили продажбите на българския продукт неколкократно. В последно време обаче има лек спад.

Когато ги пуснаха, земеделският министър Мирослав Найденов се похвали, че е вкусил от кюфтетата и кебапчетата "Стара планина" и те му припомнили сладостта на каймата от ученическите му години.

"Майстор Цветко" се оттегля

Изтеглям от пазара малотрайния колбас "Майстор Цвятко", макар че няма указание за запор, съобщи днес собственикът на "Лалов и Вачев" ЕООД Йордан Вачев. Той сам се отказва да произвежда салама с марката "Стара планина", докато не се промени стандартът, който според него е несъвършен. Признава, че търговците вече не искат салама след скандала за соята в него. Пресмята, че ще понесе огромни загуби, тъй като прави по един тон дневно.

Днес Вачев обяви "ден на отворени врати", защото по думите му, няма какво да крие. Предприел е и вътрешно разследване, тъй като не изключва саботаж.

"Търгувам с Дания и Германия и не бих си заложил авторитета сам да си сложа соя в продуктите" - подчерта Йордан Вачев. Той обаче настоява да види оригиналния протокол от анализа на пробите. Иска да се убеди валиден ли е методът, по който са изследвани и дали лабораторията е акредитирана за този метод. След това същите мостри ще изпрати в друга референтна лаборатория в чужбина за независим анализ.

По думите му от две години има система за пълно проследяване на вложените продукти - от това къде пасе кравата до кой мели черния пипер. Тези фирми са лицензирани, но трябва да се направи засичане. Възможно е някоя от подправките да има соев дериват. Може да се окаже, че с една лъжичка е бъркано в чувал със соя и тя е оставила следи в месото, защото Вачев произвежда и салами, в които според БДС има до 3% от тази съставка, призна собственикът.

Oще: колбаси  месо  нарушения. лиценз  соя  стара планина 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 19:02

2 Радостина Бургуджиева | 14.10.201019:04

Трябва да им се отнеме линцеза завинаги.Само така може да се спрат измамите на фирмите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.06.2010, 22:50

1 tedi | 14.10.201014:06

А докато шумиш за "Стара планина", закона за горите с лобистките поправки ще го вкараш ли тихомълком в парламента, че да узакониш заменките и да напълниш гушите на олигарсите със земя от парковете, а Найденов? бой
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани