Застрашена е безопасността на децата в социалната мрежа | webcafe.bg
newscafe

Facebook атакуван заради отказ да сложи паник-бутон

Webcafe.bg
14.04.2010, 14:29 (обновена 14.04.2010, 18:08)
Facebook

Снимка: © Getty Images

Организациите за защита на децата онлайн настояват социалните мрежи да поставят паник-бутони на сайтовете си

Британската агенция за защита на децата в Интернет атакува вчера Facebook заради постоянните му откази да добави паник-бутон на своя сайт, който ще позволи на потребителите да съобщават за непристойно поведение в мрежата директно в Центъра.

Ричард Алън, ръководител по политическите въпроси на социалната мрежа в Европа, заяви, че се е съгласил на поредица от мерки, позволяваща на потребителите във Великобритания да съобщават за опасенията си за безопасността на децата директно на Центъра за експлоатация и онлайн защита на децата (CEOP).

Новата система информира центъра, след като потребителите вече сами са известили Facebook.

Но главният изпълнителен директор на центъра Джим Гембъл каза, че като отхвърлят поставянето на видим паник-бутон, който се подкрепя и от полицията, Интернет компанията е показала, че не разбира възпиращия му ефект.

"Поставянето на бутона в център за безопасност е като поставяне на аларма срещу крадци във вашата къща," каза той. "Хората все пак нахлуват, защото не знаят, че вие сте вътре, и в крайна сметка семейството ви е травматизирано."

Гембъл се е срещнал с шефовете на Facebook във Вашингтон в опит да ги убеди да инсталират бутона, който би позволил на потребителите да съобщават за неподходящо поведение в сайта директно на Центъра.

Други социални мрежи, включително Bebo, въведоха бутона, но Facebook са се съгласили единствено да поставят връзка към CEOP, след като потребителите вече са известили самия сайт.

"Всеки сайт е приел концепцията на паник-бутона и го е реализирал по начин, адекватен на неговата среда", каза Алън. "Точно това правим и ние... Ако щракнете върху връзката за известяване, която е налице още сега, ще получите екран пред очите си, където бивате информирани, че можете да съобщите за проблема и на CEOP."

Въвеждането на бутона има подкрепата на няколко от партиите във Великобритания, както и на  големи благотворителни организации за защита на децата и срещу насилието.

Висши полицаи от Англия и Уелс, включително комисарят от Скотланд Ярд - Пол Стивънсън, са подписали писмо до сайта, подкрепящо призива за поставяне на бутона.

"Ако Facebook не възприемат бутона, ние няма да се откажем лесно. Трябва да защитим децата във Великобритания", настоя изпълнителният директор на Центъра за експлоатация и онлайн защита на децата Джим Гембъл.

Oще: facebook  деца  интернет 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани