Военното обучение мина лесно на първо четене | webcafe.bg
newscafe

Военното обучение мина лесно на първо четене

Webcafe.bg
26.01.2012, 14:47 (обновена 26.01.2012, 15:05)
аню ангелов

Според военния министър Аню Ангелов до 2014 г. в резерва трябва да влязат поне 3500 души, които да са от помощ на армията

Учениците в 9-и и 10-и клас ще слушат по пет часа лекции за една учебна година по военно обучение за защита на родината. Това приеха депутатите при гласуването на първо четене на законопроекта за резерва.

Програмата ще включва усвояване на знания за отбрана на страната, защита на отечеството и за действия при екстремни ситуации. Тя ще се пише от министрите на отбраната и на вътрешните работи и ще се утвърждава от министъра на образованието, а за общинските училища - от кметовете на общините.

Участието в доброволния резерв, в който могат да се включат пълнолетни граждани до 50 години, ще носи и привилегии като лечение в болниците на военното министерство, почивки в базите на ведомството, както и предимство при постъпване на работа в армейските структури. Всеки резервист ще получава и една годишна заплата. Собствениците на техника ще могат да я отдават под наем на резерва. 

Военният министър Аню Ангелов заяви, че законът за резерва е закъснял, защото наборната задължителна служба е закрита през 2008 г.

Депутатът от "Атака" Венцислав Лаков, заяви, че партията не е съгласна хора с двойно гражданство да бъдат включени резерва. Недопустимо е резервисти да бъдат мобилизирани и за участие на мисии в чужбина, смятат още националистите.

Законопроектът предвижда, че работодателите ще бъде длъжни да освобождават служителите си, ако са повикани на служба и няма да имат право да ги уволняват. За сметка на това държавата ще им изплаща обезщетение, което ще се определя в договора за служба в резерва.

Според заявката на военния министър Аню Ангелов в резерва трябва да влязат поне 3500 български граждани до 2014 г., които да подпомагат постоянния армейски състав.

Oще: армия  атака  военно обучение  двойно гражданство  защита  лекции  отбрана  привилегии  резерв 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани