НЦИОМ: 97 процента са за забрана на ГМО в България | webcafe.bg
newscafe

Почти 100 процента от българите искат забрана на ГМО


16.03.2010, 10:47 (обновена 17.03.2010, 00:34)
гмо, пазар

Българите не искат да ядат ГМО, установи проучване на общественото мнение

Българите почти единодушно са срещу ГМО в България, стана ясно от ново социологическо изследване. Консенсусът до пълните сто процента нарушават само 3%, които са в рамките на статистическата грешка.

НЦИОМ регистрира изключително високо единодушие сред интервюираните против разпространението на ГМО у нас. Националното представително изследване е проведено между 5 и 12 март 2010 г. по поръчка на народния представител Лъчезар Тошев.

97% от участвалите в изследването поддържат мнението, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския съюз, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия.

Общо 80% от респондентите са информирани за обсъжданите промени в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), като 14% следят темата в подробности.

Една пета от анкетираните не са информирани за обсъжданите промени - това са преди всичко хора с основно и по-ниско образование, учащи, безработни и жители на селата.

На практика съществува консенсус по въпроса за ГМО както в различните социално-демографски групи, така и сред привържениците на различните политически сили, и сред политически пасивните, казват соцолозите.

За три месеца, откакто се обсъждат промените, у нас имаше пет протеста срещу ГМО. Поредният е насрочен за сряда, 17 март, когато в пленарна зала за окончателно гласуване влиза законопроектът за промени в закона.

На (пред)последния си протест в неделя, 14 март, майките настояха за поименно гласуване заради фарса с второто четене на промените, случил се миналия петък. Тогава законопроектът хем влезе за второ четене в пленарна зала, хем беше изтеглен и хвърлен отново в парламентарната комисия за околната среда и водите. Оказа се, че е вкаран в зала с наполовина гледани от комисията текстове.

"На 12 март, пред очите на цяла България, вие, народните избраници допуснахте да бъдете унизени и стъпкани до положението на безсловесни машини за гласуване, лишени от достойнство, съвест и собствена воля. При гласуването на второ четене на проекта за изменение и допълнение на Закона за ГМО вашият председател на НС ви тласна към незаконна процедура, нарушаваща както собствения ви правилник, така и всякакви претенции за спазване на ред и правила на най-високо държавно ниво", се казва в декларацията.

Нова декларация срещу закона за ГМО внасят днес в Народното събрание организаторите на кампанията "България, свободна от ГМО", адресирана до председателя на парламента Цецка Цачева и до депутатите, разбира се. В нея се настоява: в закона за ГМО да бъде написана ясна и конкретна забрана за освобождавае в околната среда и пускане на пазара на всякакви генетично модифицирани хибриди, получени от традиционни български култури; в чл. 80 да бъде подписана ясна забрана за освобождаване на ГМО в околната среда и за отглеждане на ГМО с търговска цел в защитените територии и защитените зони от Натура 2000, както и са впише, че буферите не трябва да са по-малки от 30 км.

Декларацията е подкрепена от асоциациите на зърнопроизводителите, на фермерите, на производителите на  биопродукти и др.

Oще: гмо  проучване 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.