Демокрация в отстъпление | webcafe.bg
newscafe

Демокрация в отстъпление

Webcafe.bg
07.06.2012, 10:22 (обновена 07.06.2012, 10:25)
Вестници

След влошаването на показателя за независимост на медиите през 2009 г. в последвалите години България продължава да се намира на същото ниво

Повече от две десетилетия след 1989-а България продължава да е в състояние на "полу-консолидирана демокрация", заедно с Румъния, Сърбия, Македония и Хърватия. За разлика от тях централноевропейските и балтийските държави са се развили до консолидирани демокрации, сочи годишният доклад "Страни в преход" на американската неправителствена организация Freedom House.

"През последните 10 години България стана член на НАТО и ЕС, властта се сменя мирно, няколко правителства изкараха пълния си мандат и има стабилни парламентарни и правителствени структури, активно гражданско общество и свободни медии. Но на този фон отминалата 2011г. редица събития и процеси изтъкнаха системни предизвикателства пред българските демократични институции. Президентските и местните избори показаха остра административна неефективност и забавено огласяване на резултатите. Неефективността и корупцията в средите на правораздаването все още са смятани за значително препятствие в борбата срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност", се казва в доклада за България, чийто автор е Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

В доклада се анализират промените в седем категории, по две от които България е отстъпила през миналата година. Първият е състоянието на правораздаването, в което затъват "увеличените усилия за борба с корупцията и организираната престъпност", пише в доклада на Freedom House. Правораздаването страда от дълги процедури, отлагания, дефектно досъдебно производство и отмяна на обвинения поради технически детайли. Отбелязано е забавеното създаване на специализирания съд за корупция по високите етажи, скандалите с Висшия съдебен съвет, конфликта с вътрешния министър Цветан Цветанов.

Другият показател в отстъпление е изборния процес. В допълнение на обичайните обвинения в купуване на гласове и манипулиране на резултатите, за президентските и местните избори е характерна административна неефективност, виновна за проблемите с избирателните списъци, дълги опашки за гласуване и забавено огласяване на резултатите, пише в доклада.

Без промяна остава критерия качество на управлението. Посочва се, че общественото доверие към премиера Бойко Борисов и правителството му не се различават съществено от тези показатели за предходните три правителства. "Продължава практиката правителството да действа ad hoc и отсъства по-прагматична стратегия за управление", поради което оценката за 2011 г. по този критерий остава непроменена.

Няма забележимо подобрение и в ефективността на местните власти, които бяха избрани през 2011 г. сред остри критики и продължаващи обжалвания в съда на резултатите от изборите.

На нивото от 2007 г. е и състоянието на гражданското общество. В края на 2011г. е имало регистрирани 9137 неправителствени организации, от които 0.5% са клонове на чуждестранни структури. "Способността на НПО да набират средства в България са ограничени, което пречи на оформянето на силни връзки между тях и общностите, за които работят. Отсъствието на конкретни регулации за лобизма също създават пространство за съмнителни практики и пречи на способността на гражданските структури ефективно да изразяват и преследват интересите на различни части от обществото".

След влошаването на показателя за независимост на медиите през 2009 г. в последвалите години България продължава да се намира на същото ниво. През 2011 г. продължава концентрацията на собствеността на медии и растат обвиненията за припокриване между медийни и политически интереси. Освен смяната на собствеността на водещи всекидневници като "Труд" и 24 часа", в доклада се посочва, че от 2009-2010г. на пазара за печатни медии има нов играч - Нова българска медийна група, която увеличава контрола си над пазара. "Съществуват множество обвинения, че групата е създадена с кредити от банка, която оперира финансите на държавни компании и институции, но тези обвинения не предизвикаха последваща ревизия от антимонополната комисия или други органи за това дали има незаконна форма на държавна помощ или незаконна концентрация. Според конкурентите й групата контролира близо 80% от разпространението на печатни медии в страната."

Петият критерий, по който няма съществена промяна е борбата с корупцията, където България е на едно и също ниво от 2009 г. "Системата от структури, чиято задача е да се борят с корупцията, продължава да страда от липса на достатъчно координация и ясни отговорности и отчетност."

Oще: freedom house  демокрация  доклад  корупция  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.12.2010, 15:07

4 Teodora Boqdjiewa | 08.06.201210:45

http://www.capital.bg/shimg/oo_884956.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2011, 12:57

3 greenstreet | 08.06.201203:00

Каква демокрация - случващото се в България е подигравка с този термин. Едно дебело момче се е развихрило и като един Ерик Картмен плува на воля из лъжите си, подигравайки се с плебса. Демокрацията е един медал, който на тази планета може да заслужи една личност или група, но никоя държава. А ние сме на колене пред олигарсите, които се сменят (или не се сменят) със всяка власт.
Като видя такива заглавия и се сещам за цинизма на Венци Мицов... и ми остава само да го подкрепя.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 07.06.201212:46

Истерията да се скрие истината за фалшивата демокрация продължава.Пише се много,но уж случайно се премълчава ИСТИНАТА.Защото демокрацията ни е само камуфлаж за възможно най-жестоко и масово насилие.По-жестоко от смешният социализъм и комунизъм!Това са примитивният български капитализъм в съчетание с безочливото господство на парите и на банките.Само слепите не виждат,че даже Президента и неговият настойник- премиера,стоят на колене пред парите и треперят за имотите си.Нищо,че бедният народ бързо измира-магистралите за скъпите коли остават,нали?"Да изчистим България за един ден!"
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

1 pepe | 07.06.201212:23

"...отмяна заради технически детаили..." ли?
Защо не пробват да обяснят на някой американски съдия тезата за това, колко са незначителни "техническите детайли", да видим какъв ще е резултата.
Иначе е много лесно да се дава акъл на някой друг, по-отдалеч.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани